(FOTO) Cepljenje v Mariboru: "Klopov je veliko. Zadnjič sem domov prinesel dva"

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
13.04.2024 10:00

1324 prijav so prejeli v ZD Maribor, kjer so v sodelovanju z NK Maribor tudi letos organizirali akcijo cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu Zdravo v naravo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tisti, ki so prišli na cepljenje v Ljudski vrt, se "nevarnih" klopov, ki prežijo v naravi, zavedajo. Številni so prišli tudi po osvežitveni odmerek. 
Sašo Bizjak

Že navsezgodaj zjutraj se je pred mariborskim nogometnim hramom zbralo kar nekaj ljudi. Pa tokrat ni bil na vrsti nogomet, ljudje so prišli v Ljudski vrt iz drugih, bolj zdravstvenih razlogov. Pod okriljem Zdravstvenega doma Maribor in v sodelovanju z NK Maribor namreč vse do 20. ure na severni ploščadi stadiona poteka zdaj že tradicionalna akcija cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) Zdravo v naravo. Da se je bilo na cepljenje treba prijaviti, so nam pojasnili v ZD Maribor in nam razkrili, da so zbrali vsega skupaj 1324 prijav. Na dan akcije je bila tudi cena cepljenja znižana in je znašala 20 evrov. 

Zanimanje za cepljenje proti KME v akciji Zdravo v naravo je bilo veliko. 
Sašo Bizjak

Pojavnost v Sloveniji med najvišjimi v Evropi

V zgodnjih dopoldanskih urah sta se po svoj prvi odmerek odpravila tudi mlad par iz Pesnice pri Mariboru Katja in Gregor. Ker sta oba ljubitelja narave in se, kadar jima čas le omogoča, odpravljata na pohode, sta se odločila za preventivo. Gregor je namreč mnenja, da je klopov v naravi veliko. "Dva sem zadnjič prinesel domov," pove in pristavi, da z odločitvijo, ali se cepita ali ne, nista dolgo odlašala. Tudi upokojenec Franc Kolarič, ki ga srečamo pred stadionom in je prišel po svoj poživitveni odmerek, je mnenja, da klopi predstavljajo resno nevarnost za zdravje. Poduči nas, da je so stopnje pojavnosti KME v Sloveniji med najvišjimi v Evropi. Pa tudi, da pas, kjer je najbolj razširjen, sega od Koroške, ob celotni severni meji, čez Gorenjsko in čez območje Ljubljane do Sodražice.

"Cepljenje je najpomembnejši in najučinkovitejši preventivni ukrep," poudarjajo v ZD Maribor. 
Sašo Bizjak
Med tistimi, ki so nastavili svojo ramo, je bilo tudi nekaj otrok.
Sašo Bizjak

ZD Maribor: Za cepljenje se odloča premalo ljudi

Dobrega odziva ljudi so v ZD Maribor veseli, čeprav opozarjajo, da se za cepljenje v Sloveniji še vedno odloča premalo ljudi. Menijo, da je cepljenje najboljša preventiva, hkrati pa poudarjajo, da je cepivo varno in učinkovito. KME lahko pusti trajne posledice, kot so glavobol, vrtoglavica, motnje sluha, zmanjšana delovna sposobnost, manjša sposobnost koncentracije, depresija in motnje razpoloženja ter ohromitve. Pri otrocih in mladostnikih ima bolezen običajno lažji potek kot pri odraslih, najbolj ogroženi za hud potek pa so predvsem starejši od 60 let. Zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje priporočajo dva odmerka cepiva v razmiku od enega do treh mesecev. Prvo poživitveno cepljenje se opravi z enim odmerkom cepiva tri leta po tretjem odmerku, naslednja pa na pet let. Po 60. letu starosti poživitveno cepljenje priporočajo vsake tri leta. Svetujejo tudi, da se cepljenje s prvima dvema odmerkoma opravi v zimskih ali vsaj v zgodnjih splomladanskih mesecih, da dosežemo zaščito pred začetkom sezone aktivnosti klopov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta