(FOTO) Cerkev sv. Bolfenka na Pohorju avgusta ponovno odpira vrata. Mariborsko županstvo želi "obuditi to spečo lepotico z bogato zgodovino"

Jon Knez
27.07.2021 11:00
Mariborska občina obuja cerkev svetega Bolfenka na Pohorju, avgusta bo v njej že sklop koncertov. A to je samo začetek, napovedujejo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Potem ko je bil objekt več kot desetletje zaprt in je pred tremi leti s koncertom cerkev kratko oživela, se bo glasba avgusta spet širila izza zidov cerkve svetega Bolfenka, ki ima že več kot poltisočletno zgodovino. Dolgoletno prizadevanje Turističnega društva (TD) Pekre, ki ga zastopa Zlatko Partlič, je obrodilo sadove. Vsako soboto in nedeljo v avgustu bo tam koncertov iz cikla Muzika na Bolfenku. Kot pravi Partlič, za zdaj sicer začasno in poskusno, a ob dobrem odzivu bi bila lahko ta cerkvena vrata odprta celo leto.

Mariborska občina je na svojem facebook profilu zapisala, da je po končanem denacionalizacijskem postopku postala tretjinska lastnica objekta in da se je z obema zasebnima lastnikoma uskladila v viziji, da mora biti priljubljena izletniška postojanka znova dostopna javnosti. Lotili so se projekta oživljanja cerkve svetega Bolfenka, ki ga je predstavila Neva Pipan, vodja projekta Izboljšajmo Maribor. Pravi, da ne gre samo za oživitev kompleksa, ampak je to priložnost za celostno oživitev in simbol sodelovanja tako javnega kot zasebnega partnerstva. "Stavba je kulturni spomenik zgodovinskega pomena in kot tako jo želimo obuditi. Poimenovali smo jo speča lepotica. Mariborska občina se kot glavni iniciator Partnerstva za Pohorje zavzema za združenje z vsemi turističnimi ponudniki na Pohorju," je še povedala. Urejanja okolice so se predstavniki občine skupaj s pekrskim društvom lotili pred enim tednom, na dan tiskovne konference so vse jutro pometali in čistili notranjost cerkve. Umivanja oken se je lotil tudi župan Saša Arsenovič in za pomoč prosil še predstavnike sedme sile, ker je to cerkev vseh Mariborčanov, kot je dejal. Do konca leta je predvidena tudi nujna sanacija strehe, za prihodnje leto pa sta načrtovani priprava skupne strategije za oživitev objekta in sklenitev dogovora solastnikov o upravljanju in vzdrževanju objekta.

​Prenova se obeta tudi stolpu

Pipanova je prav tako napovedala oživitev bližnjega razglednega stolpa, ki je zaradi dotrajanosti zaprt: "Našli smo rešitev, da se bo lahko občina vpisala kot lastnica zemljišča in namenila sredstva za obnovo. Gre za več kot sto let star stolp, ki je preživel štiri države. To je celovita zgodba, ki bi jo želeli predstaviti turistom in seveda tudi našim občanom."

Izkoristiti želijo celotni del hriba od vznožja do vrha. "Pomembno je, da uredimo programsko študijo in pripravimo vsebino od vznožja do vrha, da bomo lahko uživali v vseh potencialih tega hriba. Nad cerkvijo želimo s pomočjo Univerze v Mariboru urediti botanični vrt. Pripravili bomo še dve foto točki. Eno tukaj z veduto cerkve, drugo pa pri zgornji postaji sedežnice Habakuk. Načrtujemo tudi igrala pri zgornji postaji gondole, kjer so že nekoč stala," je še o načrtih glede Pohorja pojasnila Pipanova. Konkretne časovnice še niso predstavili javnosti.

"Današnji dogodek je eden izmed kamenčkov v velikem mozaiku, ki ga moramo sestaviti. To nam uspeva s povezovanjem. Pohorje želimo urediti, da bo tu možno bivati vseh 365 dni v letu. V Partnerstvu za Pohorje smo soglasni, zato imajo na ministrstvu za infrastrukturo več posluha za nas," je povedal župan Arsenovič, podžupanja Alenka Iskra pa je poudarila, da kultura ni samo v mestu, temveč tudi na Pohorju.

V avgustu Muzika na Bolfenku

Vesna Horvat z Zavoda za turizem Maribor je predstavila avgustovsko dogajanje, ko bo v cerkvi od 7. do 29. avgusta potekal sklop koncertov komorne glasbe pod imenom Muzika na Bolfenku. Občina jih pripravlja v sodelovanju z Zavodom za turizem, Regionalno razvojno agencijo Podravje - Maribor, Turističnim društvom Pekre in Društvom za komorno glasbo Amadeus. Obisk koncertov ne bo brezplačen. Vstopnina bo od tri do štiri evre. Pripravili so tudi turistične pakete z različnimi cenovnimi razredi, od 20 evrov do 40 evrov. Možno bo unovčiti turistične bone.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta