(FOTO) Dan odprtih vrat Doma pod gorco: S kotlov se je širil vonj po ljubezni

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
08.06.2024 12:45

Tradicionalna prireditev ima tudi tokrat humanitarno noto - ves izkupiček od prodanih jedi, srečelova ter stojnic z vinom in s kulinaričnimi dobrotami bo šel za nakup otroških igral. Trije mariborski Lions klubi donirali 4600 evrov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na svoj račun so prišli tudi mlajši obiskovalci. 
Saso Bizjak

Osrednji prostor pred mariborskim Domom pod gorco, ki je danes na široko odprl svoja vrata ne samo za svojce stanovalcev, temveč tudi za okoliške prebivalce in ostale obiskovalce, je bil že dve uri po začetku prireditve poln obiskovalcev. K obisku so vabile vonjave, ki so se daleč naokoli širile iz šestih kotlov. V njih je šest ekip kuhalo vsaka svojo jed na žlico pod budnim očesom chefa z Michelinovo zvezdico Gregorja Vrečka in lanskoletne zmagovalke Masterchefa Zale Pungeršič, ki sta vsebino v piskrih tudi ocenjevala.

Najbolj zadovoljen je bil dobrega obiska, sproščenega vzdušja in tudi lepega vremena direktor doma Goran Frangež, ki nas je pričakal širokega nasmeha in povedal, da je danes srečen dan, tudi za njega, za vse, da imajo njegove "punce" vse pod kontrolo, stanovalci uživajo in da je to samo še ena prireditev v nizu, ki jo organizirajo, ki pušča pečat. "Gre namreč tudi za medgeneracijsko druženje, ki stanovalcem, pa tudi njihovim skrbnikom in vsem ostalim obiskovalcem veliko pomeni," je zatrdil.

Skrivnostni sta bili najprej Majda Pušnik, glavna kuharica v kuhinji Doma pod gorco, in njena sodelavka, ko smo ju vprašali, kaj tako lepo diši v njunem piskru.
Sanja Verovnik
Direktor Doma pod gorco Goran Frangež: "Danes je naš srečen dan!"
Sanja Verovnik

Med humanitarnimi dejanji tudi kuhanje

Tradicionalna prireditev ima tudi tokrat humanitarno noto, saj bodo zbrani denar s prodanih piskrov presenečenja in ves izkupiček od prodaje na vinsko-kulinarični tržnici ter od srečelova namenili v dobrodelne namene, in sicer za nakup igral na Studencih, kot je pojasnil Frangež. Svojo donacijo domu pa so prispevali tudi v Lions klubu Zarja Maribor, Lions klubu Maribor in Lions klubu Piramida, in sicer 4600 evrov za nakup terapevtskega pripomočka, ki bo stanovalcem, kot je povedal Frangež, prišel še kako prav. So pa mariborski lionsi tudi spretno vrteli kuhalnice. "V našem klubu smo zmeraj humanitarni, naša skrb so tudi medgeneracijska sodelovanja, vmes pa še kaj dobrega skuhamo," je bila dobre volje predsednica Lions kluba Zarja Maribor Mirjana Krajnc, medtem ko je s kolegicami pripravljala srnin golaž. 

In kaj okusnega je skrival pisker gostiteljev? Majda Pušnik, glavna kuharica v kuhinji Doma pod gorco, je razkrila, da so s sodelavkami pripravile prav poseben golaž, drugačen od običajnega. "Zanj smo uporabile mlado goveje in telečje meso, namesto krompirja pa krompirjeve njoke. Tudi začimbe so nekoliko drugačne, skrivnostne," je zatrdila. Njena sodelavka pa jo je dopolnila, da je glavna sestavina njihovega piskra ljubezen. Prav ta drži še danes svet gor, je pripomnil stanovalec Darko, ki je že komaj čakal, da bo lahko okusil specialiteto doma, hkrati pa nam je zaupal, da je hrana v domu odlična in da "punce znajo poskrbeti, da niso nikoli lačni".

Tudi za preverjanje zdravja je bilo poskrbljeno. 
Saso Bizjak
Kuhalo se je s humanitarno noto. 
Saso Bizjak

Ko je v domu vse boljše

Da se imajo v domu fajn in da nikoli ni dolgčas, sta nam hiteli razlagati tudi stanovalki Marija in Ana, ki so ju na ta dan obiskali sorodniki in so skupaj že nestrpno čakali na nastop zvezde dogodka - pevko Niko Zorjan. "Lepo je, ko vidiš, da našim staršem, dedkom in babicam gre dobro, da zanje lepo skrbijo in da jih je včasih kar težko odpeljati tudi na nedeljsko kosilo drugam, ker je tukaj vse boljše," ni mogla prehvaliti domske oskrbe Marija Ketiš iz Maribora. Da se trudijo za svoje stanovalce in jim osmislijo kar se da lepo tretje življenjsko obdobje, nam zatrdi tudi direktor doma Frangež. Po njegovih besedah je ta čas v domu 152 stanovalcev. "Načeloma so vse kapacitete doma zapolnjene. Povpraševanje po namestitvah pa kar ne pojenja, predvsem je občutno premalo enosobnih sob. Nanje se čaka tudi tri leta," je opozoril ter izpostavil, da so letos v domu kot novost odprli dnevno varstvo. "Odziv je izredno dober. Trenutno imamo 12 uporabnikov, sedem jih prihaja sem vsak dan." Težave s kadri so povsod, je še pristavil, najbolj skrbi deficit strokovnega kadra. "Poklica bolničar in zdravstveni tehnik med mladimi nista več priljubljena, kar seveda na svoji koži najbolj občutimo v domu. Kljub temu pa zaenkrat še uspemo zagotavljati vse pogoje za normalno delo v domu s kadrom, ki ga imamo na voljo," je sklenil direktor doma. 

Ob zvoku harmonik so nekateri glasno zapeli, zavriskali in celo zaplesali. 
Saso Bizjak
Tudi gasilci so prišli predstaviti svoje veščine. 
Saso Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta