(FOTO) Dan po požaru v vrtcu Brezje: Zakaj je zagorelo in kaj je povedala mariborska podžupanja o obnovi ter novem vrtcu?

Barbara Bradač Barbara Bradač
16.05.2022 17:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podžupanja Alenka Iskra in ravnateljica vrtca Branka Šamec ob pogorišču vrtca v Brezju
Igor Napast

Čez en mesec so nameravali odpreti nove vrtčevske prostore v Brezju, a ognjeni zublji so v nekaj urah uničili stari vrtec in poškodovali novozgrajeni objekt, ki se stika s starim. Gradbinec je ta mesec že zaključeval rekonstrukcijo starega in dograditev novega vrtca, ki bi omogočal sprejem še več otrok. Uredili so že okolico, zunanja igrala, postavili so novo ograjo. Z dvema vrtčevskima skupinama v starem vrtcu bi tako lahko oblikovali štiri skupine. A nočni požar je konec tedna vse postavil na glavo.

Katastrofa za otroke, gradbince ...

Igor Napast

Smrad po zažganem, polomljeno zoglenelo ostrešje, ki se je usulo, na dvorišču zogleneli tramovi in late, polomljeni strešniki, otroške igrače in radovedneži, ki si hodijo ogledovat ostanke po požaru. To je zdaj podoba pogorišča starega vrtca v Brezju. "Ta požar je katastrofa najprej za otroke, ki ne bodo mogli v načrtovanem obsegu zasesti kapacitet, pa tudi za nas, saj zaradi požara ne bomo v načrtovanem času zaključiti investicije. Zaključek del smo načrtovali v dveh do treh tednih. Po prvih ocenah bo treba v delu, ki smo ga gradili, zagotovo na novo opleskati, ni pa nam še uspelo pregledati, ali je voda od gašenja namočila konstrukcijo. To bomo videli ob vstopu, ko bodo kriminalisti to dovolili. Ogromne škode sicer ni videti. Novi del bomo usposobili za normalno uporabo do septembra. Z naše strani bomo dali vse od sebe, da pomagamo, da rešimo, kar lahko," je povedal Matej Jurak, direktor mariborskega podjetja Noah, ki je gradilo v partnerstvu s podjetjem Remont. Ti bodo rekonstruirali tudi vrtec Studenček, ki je pogorel julija 2019, javno naročilo pa je bilo zaključeno pred dnevi.

Po prvi oceni je stari vrtec tako uničen, da je mogoče le še porušiti zidove in zgraditi novega.
Igor Napast
Ostrešje se je sesedlo.
Igor Napast

Kako hitri so lahko postopki?

Alenka Iskra
Andrej Petelinsek

Požar je popolnoma uničil stari vrtec, potem ko je zagorelo v ostrešju stare Marlesove stavbe iz leta 1977. Zaradi tehnične napake na električnih vodnikih v napeljavi, je dosedanja ugotovitev mariborskih policistov. Tujo krivdo za zdaj izključujejo. Po prvi oceni je stari vrtec tako uničen, da je mogoče le še porušiti zidove in zgraditi novega. "Kot kaže, bi lahko bil pričetek obnove v začetku leta 2023. Glede na postopke, ki jih poznamo, je težko pričakovati, da bi se obnova lahko začela prej. V veliki verjetnosti bo potreben nov objekt. Vse je zastavljeno z jasnimi sporočili, da je treba vse pospešiti do skrajnosti, moramo pa biti realni," je povedala mariborska podžupanja Alenka Iskra. Kdaj bi lahko bilo objavljeno javno naročilo za čiščenje in rušitev, še ni upala napovedati, za gradnjo še manj: "Vse, kar bi zdaj dokončno povedali, je preuranjeno. Smo dan po katastrofi. Z županom in pristojnimi službami smo sklenili, da najprej zaključimo postopke z zavarovalnico, hkrati delamo, da se pridobi uporabno dovoljenje za novi del." Želijo pa si, da bi rekonstruirani del sprejel otroke septembra prihodnje leto.

Igor Napast
Igor Napast
Nonvozgrajeni del vrtca je večinoma brez hujših poškodb.
Igor Napast

Vpisali za štiri skupine otrok

V vrtcu si močno želijo, da bi protokoli za gradnjo stekli kar se da hitro. Tudi zato, ker je vpis otrok v mariborske vrtce že zaključen in so starši že bili obveščeni o sprejemu otrok v vrtce. "Z novim šolskim letom imamo vse štiri oddelke v Brezju polne. Delamo vse za to, da bomo vsem lahko omogočili vrtčevsko varstvo. Predvidevamo, da bomo lahko s septembrom v sedaj dograjeni del vrtca v Brezju sprejeli dva oddelka otrok. Za ostalo pa upamo na najboljše, a kot kaže, bosta dve skupini še gostovali v bližnjih prostorih OŠ Draga Kobala, kjer so otroci od konca januarja letos zaradi gradbenih del. Šoli smo hvaležni, da smo lahko tam, a prostori so manjši in strokovni delavci se trudijo izvajati vzgojo in izobraževanje, niso pa idealni," pravi Branka Šamec, ravnateljica Vrtca Pobrežje, kamor sodi enota Brezje. Da le ne bi trajalo tri leta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta