(FOTO in VIDEO) Karierni dan v Mariboru: Izbiro poklica jim bo olajšala praksa

Jon Knez Jon Knez
13.06.2022 16:01
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fundacija za izboljšanje zaposlitvenih možnosti Prizma je na kariernem dnevu v Vetrinjskem dvoru predstavila ugotovitve aktivnosti na področju karierne orientacije.
Andrej Petelinšek

Fundacija za izboljšanje zaposlitvenih možnosti Prizma je na kariernem dnevu v Vetrinjskem dvoru predstavila ugotovitve aktivnosti na področju karierne orientacije, ki so jih v triletnem obdobju izvajali v okviru projekta VšečKAM in GREM - Karierni center za mlade, na območju Podravja in Pomurja. ​Urška Pavlič, karierna svetovalka iz fundacije Prizma, nam je povedala, da so glede na aktivnosti ugotovili, da mladi na splošno zelo slabo poznajo poklice in da je problem idealiziranje določenih poklicev, saj so ti velikokrat predstavljeni enostransko in mladi ne spoznajo njihovih prednosti in slabosti.

Andrej Petelinšek

Lahko dobili vpogled v skrite talente

"Namen naših delavnic je bil, da osnovnošolci in srednješolci po eni strani spoznajo celoto poklicev, kaj vse se pri posameznem počne, po drugi strani pa smo na delavnicah mlade spodbujali, da spoznajo svoje talente in potenciale. Izpostavljali smo jih različnim nalogam, kjer so lahko dobili vpogled v svoje skrite talente in kje jih lahko unovčijo," je dejala. Povedala je še, da mladim pri karierni odločitvi ni treba izbrati poklica za vse življenje, saj se svet dela zelo spreminja in se je treba celo življenje učiti in prilagajati.

"Mladi bodo zamenjali tudi do pet poklicev ali več, zato je vseživljenjska karierna orientacija - nenehno učenje in načrtovanje - izjemno pomembna, ne samo za enkratno odločitev v osnovni ali srednji šoli, temveč tudi takrat, ko prideš v svet dela."

Ker so opazili, da mladih suhoparne predstavitve poklicev ne pritegnejo, so jim poklice predstavljali skozi zanimivosti: poklicni escape room, job avatar, kjer so skozi 3D-očala spremljali poklice prihodnosti, izvedli so tudi gledališče poklicev. "Če se dijaki skozi predstavitve zabavajo, lahko nehote pridobivajo pomembne informacije in razmišljajo o svoji prihodnosti. Inovativnih načinov smo se posluževali, saj smo jih s tem bolj pritegnili in motivirali. Tudi šole so v tem prepoznale dodano vrednost," je še dejala Urška Pavlič.

Imeli so tudi razgovor za službo

Predstavili so še program Job shadowing (senčenje), ko so v sodelovanju s srednjimi šolami in nekaterimi delodajalci dijakom približali vpogled v konkretne delovne naloge in poklice ter jim s tem omogočili pridobivanje novih delovnih izkušenj in veščin. Dijaki mariborske Srednje ekonomske šole in gimnazije, Srednje šole za oblikovanje, Srednje prometne šole in Tehniškega šolskega centra so imeli na izbiro družbe Palfinger, Henkel Maribor, Paleta znanj, VSŠ Academia in Aluminium Kety Emmi.

Andrej Petelinšek

"Povezali smo se z omenjenimi srednjimi šolami in delodajalci. Slednji so dijakom omogočili, da spoznajo njihovo delo. Najprej so dijaki pripravili svoj življenjepis, z delodajalcem so imeli tudi razgovor za službo in se dogovorili za prakso oziroma senčenje. Spoznali so delo in kakšne spretnosti so potrebne. Ker je šlo v večini primerov za mlajše dijake, torej drugih in tretjih letnikov, bodo na podlagi izkušenj s senčenja lažje načrtovali svojo pot naprej," je še dejala Urška Pavlič. Izvedli so tudi delavnico na temo kreativnega razvoja mladih in pogleda v prihodnosti, ki jo je izvedla Nastja Mulej, trenerka metod kreativnega in kritičnega razmišljanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta