(FOTO in VIDEO) Policisti v Pekarni: Prijava zaradi spominske plošče odstranjenemu grafitu Janše z iztegnjeno roko

D.Ži, M.D.
31.05.2020 20:40

​"Na tej fasadi je 'demonkracija' prebarvala svobodo izražanja."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Twitter

Zgodba o spornem grafitu, ki je v mariborski Pekarni upodabljal premierja Janeza Janšo z iztegnjeno roko, očitno še ni povsem zaključena. Kljub temu, da so grafit 24. aprila odstranili. Kot priča fotografija, ki smo jo danes prejeli nekaj po 18.00, se zdaj na tej isti steni nahaja spominska plošča.
{twitter}https://twitter.com/mihadajcman/status/1267165100118429698{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/mihadajcman/status/1267172618731491329?s=19{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/mihadajcman/status/1267177278728962048?s=19{/twitter}
"Na tej fasadi je 'demonkracija' prebarvala svobodo izražanja," piše na njej. Ob 21. uri so obiskovalci Pekarne napovedali performens. Nekaj minut po tej uri so izvedli ognjemet in prižgali gorečo bakljo. V Pekarno je zvečer prišla policija. 25-letni Valentin je policiji prijavil sporočilo s plošče, saj da ta poziva k genocidu. Ni prišel provocirati, nam je povedal, njega provocira napis na plošči "smrt narodu, svoboda fašizmu", je pojasnil. Pravi, da je za svobodo govora, želi si razprave. Takoj ko je na spletu videl ploščo z zanj sporno vsebino, je prišel. Prizorišče je zapustil, ko sta mu policisti vrnili osebni dokument. Nad novo ploščo na stavbi, ki je sicer v privatni lasti, je grafit s sporočilom "obesimo politike" in nazorno grafiko, po informacijah, ki smo jih prejeli, je omenjeni grafit na tem mestu že dlje časa. 
V Pekarno je po 21. uri prišla še ena patrulja iz Ruš, policista sta z obiskovalci Pekarne mirno kramljala. Okoli 22. ure so obiskovalci Gustafa v Pekarni policistom ponudili čaj in kavo, ti pa so se za ponudbo zahvalili in zapustili prizorišče, "spominske plošče" pa nocoj niso odstranili. 

Policisti so obravnavali prijavo pozivanje h genecidu. 
Andrej Petelinsek
Ognjemet v Pekarni. 
Andrej Petelinsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta