(FOTO) Iz Petrolovega skladišča goriva v Račah izteklo 16 kubikov dizla: Kakšne so posledice izrednega dogodka?

Barbara Bradač Barbara Bradač
17.03.2023 10:57

Na okoljskem inšpektoratu ocenjujejo, da je gorivo iztekalo dve do tri minute. Uprava za zaščito in reševanje je sporočila, da izlitja v okolje ni bilo. Zakaj je bila občina Rače-Fram obveščena šele po 12 urah?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Poročali smo že, da se je v Petrolovem skladišču v Račah na iztekališču za avtocisterne zgodilo izlitje. Po podatkih okoljskega inšpektorata se je nesreča zgodila v sredo okoli 15. ure. Del goriva, ki je iztekalo, so na lokaciji skladišča zajeli na lovilni posodi, del se ga je razlilo po zemljini, del tekočine pa je stekel v javni kanalizacijski sistem. Od tam pa do občinske biološke čistilne naprave, ki je poskrbela, da se gorivo ni izlilo v potok. Šele več kot dvanajst ur po izlitju je bilo o dogodku obveščeno vodstvo občine, ki je izlitje tudi samo opazilo. Koliko je izteklo, pri Petrolu še ne morejo povedati, na policiji pa pravijo, da so prve ocene 16 kubičnih metrov. Kot so še pojasnili na okoljskem inšpektoratu, je bil včeraj ob njihovem obisku iztok vode iz skladišča Rače brez vidnih sledi olja. ​

V skladišču v Račah so večji nadzemni in manjši podzemni rezervoarji, skladiščijo neosvinčeni motorni bencin, dizelsko gorivo, ekstra lahko kurilno olje in aditive. Kapaciteta je okoli 60 tisoč kubičnih metrov. 
Igor Napast

"Gorivo je iztekalo dve do tri minute," so pojasnili o nesreči pri inšpektoratu za okolje, ki si je skladišče ogledal skupaj z inšpektorjem za nadzor obratov​ Seveso. To so obrati večjega ali manjšega tveganja za okolje, ki imajo svoje dejavnosti povezane z ravnanjem, proizvodnjo, uporabo ali skladiščenjem nevarnih snovi. Neuradno smo izvedeli, da so v Petrolovem skladišču izlito vso noč na četrtek črpali z več večjimi cisternami, zato so lahko manjšo tudi hitro poslali na lokacijo čistilne naprave. Pa tudi, da naj bi bile količine izlitega dizla tolikšne, da lovilci, ki so vzpostavljeni, vsega niso zmogli poloviti, zato je višek stekel v javni kanalizacijski sistem. ​"Po informacijah inšpektorja za okolje so na lokaciji nesreče del goriva zajeli na lovilni posodi, del se je razlil po zemljini, del pa je iztekel v javno kanalizacijo, ki je zaključena s komunalno čistilno napravo Rače. Po prvih podatkih inšpektorjev za obrate Seveso so v Petrolu takoj ustrezno pristopili k izvedbi sanacijskih ukrepov in izvajanju aktivnosti za ublažitev okoljskih posledic. Del onesnažene zemljine so že izkopali, ustrezno uskladiščili in čaka na analize," odgovarjajo pri inšpektoratu, kjer so zavezancu odredili strokovni pregled delovanja lovilca olj.

Iz občinske biološke čistilne naprave, ki stoji na obrobju Krajinskega parka Rački ribniki-Požeg, so izčrpali mešanico nafte in vode. 
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

"Do politja je prišlo zaradi nepravilnega položaja zapornega elementa na iztekališču za avtocisterne," odgovarjajo pri Petrolu. O tem, koliko snovi je izteklo, pa: "Natančne količine še ni mogoče podati." Kot rečeno, je bila obveščena tudi policija, ki zbira obvestila zaradi kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja. 

Pri Petrolu pojasnjujejo, da so takoj po prepoznanem dogodku pristopili k odpravljanju posledic, aktivirane so bile ekipe za neprekinjeno poslovanje, skladno z zakonodajo je steklo obveščanje, v sredo so obvestili regijski center za obveščanje in pristojne inšpektorje. Nato pa v četrtek zjutraj še predstavnike občine, ko so se "nakazale možnosti prehajanja derivata izven Petrolovega skladišča".

Inšpektorat RS za okolje potrjuje, da jih je Petrol o izrednem dogodku obvestil v sredo, regijski center za obveščanje pa včeraj zjutraj, ko so bili obveščeni, da so se na površju bazenov čistilne naprave pojavili madeži naftnih derivatov. Pri tem inšpektorat poudarja, da je prava pot v takšnih primerih takojšen klic na 112.

Sašo Bizjak

Gorivo je pred iztekom v okolje in potok zadržala občinska biološka čistilna naprava, ki leži ob robu Krajinskega parka Rački ribniki-Požeg, kjer je naftne madeže včeraj zjutraj opazil upravljavec čistilne naprave ter obvestil vodstvo občine. 

Na čistilni napravi so gasilci Javnega zavoda Gasilska brigada Maribor pomagali delavcem pooblaščenega podjetja za ravnanje z odpadki pri prečrpavanju mešanice nafte in vode iz bazenov čistilne naprave. "Z vpojnimi črevesi in pivniki so odstranjevali nafto ter naredili vpojno bariero na samem izpustu vode iz čistilne naprave v potok. Izlitja v okolje pa ni bilo," so zapisali pri upravi za zaščito in reševanje.

Tudi podžupan občine Rače-Fram Sebastijan Soršak meni, da je čistilna naprava zadržala glavnino. "Počakati pa moramo še na mikroanalize," odgovarja. Dodaja, da bodo podrobnejša pojasnila, kako se lotiti nadaljnje sanacije in kolikšna je škoda, znana po analizah strokovnih služb, inšpekcije in vodovarstvenikov.

Pri Petrolu mirijo, da je dogodek od začetka pod nadzorom in da skladišče obratuje normalno. V obratu v Račah, kjer so večji nadzemni in manjši podzemni rezervoarji, skladiščijo neosvinčeni motorni bencin, dizelsko gorivo, ekstra lahko kurilno olje in aditive. Kapaciteta je okoli 60 tisoč kubičnih metrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta