(FOTO) Kavč festival v Mariboru: Koncert v dnevni sobi, na terasi, igrišču

Jon Knez Andreja Kutin
13.03.2022 19:45

Kavč festival odpira vrata dnevnih sob kulturi in tudi neznancem, ki si želijo kvalitetnih kulturnih dogodkov
v bolj butični in domači izvedbi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Petra Onderuf in Španec Oscar Antoli v kombinaciji violine in basklarineta v dnevni sobi 
Sašo Bizjak

Bi šli k neznancu v dnevno sobo na koncert? Ali, še bolje, bi v svoji dnevni sobi priredili koncert, posadili obiskovalce na kavče ter jim postregli s kozarcem vina? Če je odgovor ne, velja še enkrat razmisliti. Tak je namreč koncept Kavč festivala, ki gosti najrazličnejše izvajalce - od glasbenikov, interpretov poezije in drugih performerjev. Tako sta denimo Jure Tori in Nika Zore harmonično napolnila dnevno sobo v Gregorčičevi in okoli 15 obiskovalcev je dobilo pošteno porcijo zelo kvalitetne glasbe zelo od blizu. "Prav v tem je bistvo, to so zelo intimni dogodki in z obiskovalci se lahko res povežeš. Komunikacija je čisto drugačna kot na koncertih," pravi mojster harmonike Tori, družba pa je ugotavljala, da se končno spet začenja družabno življenje.

Skrite lokacije in presenečenja

Še jutri bo zvenel Kavč festival, v sklopu katerega so se v domovih ljudi, galerijah, pisarnah, ateljejih, na balkonih, igriščih in drugih nekonvencionalnih koncertnih in gledaliških prizoriščih odvijali nastopi umetnikov. Šlo je za koncerte, performanse, poezijo, predstave. Kot so navedli organizatorji, gre za niz intimnih kulturnih dogodkov. "Festival se večinoma odvija v domovih gostiteljev, kar je posebna izkušnja ne samo za nastopajoče, temveč tudi za poslušalce, gledalce in gostitelje," so pred festivalom zapisali organizatorji.

Ingver in Gverilke v kletnih prostorih Mariborske kolesarske mreže 
Sašo Bizjak

Program festivala, ki se sicer odvija po vsej Sloveniji, je bil dostopen na spletu. Lokacije so bile skrite, saj je večina dogodkov potekala na domovih ljudi. Ko so se obiskovalci prijavili na posamezni dogodek, so prek elektronskega sporočila prejeli naslov, kjer bo dogodek.

Iz kleti v dnevno sobo

Obiskali smo koncert in performans pevskega tria Ingver in Gverilke, ki so nastopili v kletnih prostorih Mariborske kolesarske mreže. Eva Boke Ziblje iz tria nam je povedala, da je nastopati na takšnih skritih lokacijah zanimivo, saj je vedno presenetljivo, kaj se skriva za prvo vrsto mestnih fasad. "Dragoceno se mi zdi, da smo v nekem prostoru, ki ni čisto zaseben. To torej ni stanovanje, ampak prostor, ki ga Mariborčanke in Mariborčani poznajo," je povedala. Pojasnila je, da so glasbeno-performativni trio, ki predstavlja avtorske pesmi, stare hite, nove viže in kakšne ljudske pesmi. Žigo Ozvaldiča, predsednika kolesarske mreže, je veselilo, da se po covidu v mestu končno nekaj dogaja. "Želimo si druženja in se spet videti s starimi prijatelji. Dodana vrednost festivala je, da se načeloma dogaja pri nekom doma, v dnevni sobi ali na kavču. Pri nas je malo drugače, saj smo v kletnih prostorih, kjer imamo sicer kolesarsko delavnico, ampak smo se trudili narediti čim bolj domačo atmosfero. Tudi sami velikokrat prirejamo podobne dogodke, tudi kakšna predavanja," je še povedal.

Sašo Bizjak

Na drugi lokaciji, na domu neke družine, je potekal intimni koncert, na katerem sta nastopala Slovakinja Petra Onderuf in Španec Oscar Antoli v kombinaciji violine in basklarineta. Preigravala sta glasbo z elementi tradicionalne anatolske, balkanske, slovaške in iberske glasbe, prepletene z improvizacijo. Gostitelji v zasebnem stanovanju so bili zelo ljubeznivi in so obiskovalcem postregli s pijačo in jim ponudili udobje svojega doma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta