(FOTO) Maribor se je ovil v praznično okrasje: Lučke in iskrice za upanje na konec krize

Jasmina Cehnar
04.12.2020 20:02
Četudi ob prižigu prazničnih lučk ni bilo nobenega pompa, dramatičnega odštevanja ali glasnih koncertov, je bilo na mariborskih ulicah spet nekaj več ljudi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Praznična razsvetljava v mesto vsakič prinese nekaj več optimizma in tudi letos kljub epidemiji koronavirusa in številnih omejitvah ni nič drugače. Četudi ob prižigu ni bilo nobenega pompa, dramatičnega odštevanja ali glasnih koncertov, še kuhanega vina pri stojnicah ne, je bilo na mariborskih ulicah spet nekaj več ljudi, a daleč od množičnega obiska preteklih let.

Čarobne niti, ki v teh brezstičnih časih povezujejo meščane. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Nove luči, lampijončki in paket želja

Okrasitev je letos skoncentrirana okoli Glavnega trga. Na tamkajšnje krožišče se je s Trga svobode preselila največja praznična smreka Čarobnega decembra, sam trg je sicer okrašen bolj skromno. Več luči je na Rotovškem trgu, Trg revolucije je ozaljšan z ogromnim okraskom, Gosposka, Vetrinjska, Slovenska in Jurčičeva pa so bogatejše za mrežo novih luči, ki jih na občini interpretirajo kot čarobne niti, ki v teh brezstičnih časih povezujejo meščane.

Na krožišče na Glavnem trgu se je s Trga svobode preselila največja praznična smreka Čarobnega decembra. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Velik rdeč praznični paket na vogalu Jurčičeve in Vetrinjske ulice s pozivom "želim si, želim ti" vabi k oddaji voščil za someščane. "Mentalne stabilnosti", "Ljubezni", "Vse" ali "Da bi imel 60 let starejšo ženo" je le nekaj želja, ki so jih tja delili prvi obiskovalci. Najmlajši so bili navdušeni nad novimi svetlobnimi figurami po mestu, izstopa gigantski okrasek v Ulici 10. oktobra. Novost so tudi Čarobne galerije na petih lokacijah. Gre za urbane gozdičke oziroma skupke smrečic, ki jih lahko meščani okrašujejo s svojimi doma izdelanimi okraski. Tam so tudi foto točke s 3D-ilustracijami mladih umetnikov, kjer so že nastajale spominske fotografije. Največja foto atrakcija je sicer v lučke ovit predimenzioniran stol pri paketu želja.

Najmlajši so navdušeni nad novimi svetlobnimi figurami po mestu, izstopa gigantski okrasek v Ulici 10. oktobra. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Varno in odgovorno

"Všeč so mi novosti, lepo je, čeprav vse luči še ne gorijo, ker jih prižigajo postopoma. Okrasitev mesta je razlog, da se premaknemo iz stanovanja, da vidimo neke iskrice in upanje, da bo trenutne krize že enkrat konec," je povedala Alja Zorec, ki se je z družino fotografirala na osvetljenih saneh na Rotovškem trgu, še eni priljubljeni foto točki.

Rotovški trg
Andrej Petelinšek

"Vodilo Čarobnega decembra v Mariboru 2020 je varno in odgovorno ravnanje tako organizatorjev kot prebivalcev mesta, zato njegove vsebine spodbujajo individualno doživljanje prazničnega Maribora," pravijo na mariborski občini, kjer bodo obseg in način izvedbe načrtovanih vsebin sproti prilagajali veljavnim ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Največja foto atrakcija je v lučke ovit predimenzioniran stol pri paketu želja. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Kuhano vino le še ta vikend

Danes in jutri pripravljajo Miklavžev sejem na mali in osrednji tržnici. Tam se je tudi že začela dobrodelna akcija polnjenja "vrečk srečk" za socialno šibke. Darilna tržnica s petnajstimi sejemskimi hišicami z lokalnimi pridelki in izdelki na Glavnem trgu pa je še vedno planirana od 11. do 30. decembra. Občina se prav tako (še) ni odpovedala postavitvi drsališča in snežnega tobogana na Trgu Leona Štuklja. Dodatne gostinske ponudbe ni in je skoraj gotovo ne bo. Pivci kuhanega vina kmalu več ne bodo mogli naročiti niti pri gostincih, saj jim je vlada s ponedeljkom prepovedala še točenje alkoholnih pijač.

Andrej Petelinšek

Medtem se je v Vilinskem mestu, ki je že prejšnji teden na Židovskem trgu, v Usnjarski ulici in na Lentu prižgalo svetlobne instalacije Lumina, odvil koncert zasedbe Simpatico, ki pa ga je bilo možno spremljati le preko spleta. Spomnimo, da so tam pripravili tudi samovodena raziskovanja mesta - iskanje zakladov s križanko v žepu in rajzefirbčne sprehode.

Andrej Petelinšek

V Maribor kljub vsem omejitvam tudi letos pride dedek Mraz, le da nekoliko drugače. Njegov prihod bodo lahko otroci v soboto, 12. decembra, ob 17. uri spremljali na TV Maribor, nakar bo dobri mož ob upoštevanju zaščitnih ukrepov obiskoval tudi posamezne mestne četrti in krajevne skupnosti. V središču mesta pa se bo oglasil 28. decembra, ko se bo tudi poslovil.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta