(FOTO) Maribor: Shod v podporo učiteljici, ki ji grozi izredna odpoved

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
24.12.2019 11:49

V podporo Cvetki Hojnik so se pred Srednjo šolo za oblikovanje v Mariboru poleg sindikalistov zbrali tudi nekdanji učitelji in dijaki. Policija jih je popisala. Izredna odpoved učiteljici preložena do 6. januarja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podporniki učiteljice s transparenti
Sašo Bizjak

"Cvetke ne damo", "Solidarno z odpuščenimi učitelji_cami", "Kdo je naslednji", "V kolektivu je moč" in "Konec lovu na čarovnice", je bilo le nekaj sloganov na transparentih, ki jih je v mrzlem jutru v rokah držalo nekaj deset ljudi, ki so se zbrali pred Srednjo šolo za oblikovanje v Mariboru. Sindikalisti, nekdanji učitelji šole, bivši in sedanji dijaki in dijakinje ter predstavniki civilno družbenih gibanj so se zbrali v podporo učiteljici Cvetki Hojnik, ki je bila, potem ko je konec novembra od ravnateljice Nadje Jager Popovič prejela pisno opozorilo, poklicana na razgovor pred izredno odpovedjo delovnega razmerja zaradi kršenja pogodbenih obveznosti.

Sašo Bizjak

Uresničevanje napovedi

Prvemu, učitelju in sindikalnemu zaupniku Dejanu Paski, ki pravico išče na sodišču, je ravnateljica izročila izredno odpoved, ker naj bi po njenem zaposlene na sindikalnih zborih, potem ko je sama na učiteljskih zborih izjavila, da so določene bolniške odsotnosti neupravičene in da bi bilo potrebno odpustiti deset odstotkov zaposlenih, nagovarjal proti njej. Paska, ki se je udeležil današnjega shoda - mimogrede, ker ni bil prijavljen, so prišli policisti in udeležence popisali - meni, da ravnateljica  s Hojnikovo uresničuje svojo napoved, da jih bo odpustila deset odstotkov. "Cvetka najbrž ni zadnja, še trije, štirje bodo na vrsti, če bo res uresničila napoved," je dejal Paska. 

Cvetka Hojnik z odvetnikom Dinom Baukom ob prihodu na razgovor
Sašo Bizjak
Ker shod ni bil prijavljen, so prišli policisti in udeležence popisali.
Sašo Bizjak

Kdo uničuje ugled šole?

A tako odvetnik učiteljice kot Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) ugotavljajo, da ne gre za konkurenčno dejavnost pa tudi, da učiteljica sploh soglasja ne potrebuje, saj na podlagi odločbe kulturnega ministrstva opravlja še samostojno specializiran poklic pedagoginje s polovičnim delovnim časom. "Na prvi pogled je očitno, da je napovedana izredna odpoved nezakonita; tako razlogi kot sam postopek. Gre za poskus čiščenja zbornice zaradi osebnih okoliščin posameznikov, česar ravnateljica ne sme početi," je pred razgovorom dejal odvetnik Dino Bauk. Napovedal je, da bodo v primeru odpovedi vložili pritožbo na svet zavoda in uporabili vse zakonite poti.

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Ravnateljica: Udeleženci protesta poznajo zgodbo le iz medijev

Po razgovoru je ravnateljica za Večer pisno potrdila besede odvetnika Bauka, da bosta stranki sporočili svojo odločitev do 6. januarja v duhu mirne razrešitve spora. Sicer pa protestnega shoda ne odobrava, "ker gre za interno zadevo, ki jo je potrebno reševati znotraj zavoda in ne s protestnimi shodi. Prav tako udeleženci protesta poznajo zgodbo le iz medijev in ne morejo soditi o verodostojnosti podatkov in zakonitosti postopkov vseh vključenih v spor". Dodala je še, da pobudniki tovrstnih shodov škodijo ugledu šole. 
Pisma podpore učiteljici so poleg sindikatov SVIZ, VIR, Glosa poslali tudi Cedra - Center za družbeno raziskovanje in Iniciativa Mestni zbor. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta