(FOTO) Mariborski mestni svet: Dvomi o dobičku Športnih objektov in obstrukcija seje

Igor Selan
27.05.2021 21:28
Svetniška skupina NLS in svetnik Liste mladih. Povezujemo Matic Matjašič sta predčasno zapustila sejo mestnega sveta, ker je pri točki o letnem poročilu Športnih objektov župan Arsenovič po njihovem kršil poslovnik mestnega sveta.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mestni svet je tokrat potekal hibridno: polovica svetnikov se je seje v Izumu udeležila v živo, polovica pa je sodelovala preko spleta. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Mestni svet je na hibridni seji, polovica svetnikov se je seje v Izumu udeležila v živo, polovica pa je sodelovala preko spleta, brez razprave sprejel vse potrebne podlage za preoblikovanje Športnih objektov Maribor (ŠOM) v gospodarsko družbo Šport Maribor in za podelitev koncesije novi družbi za upravljanje športnih objektov v mestu. Zapletlo pa se je pri predstavitvi letnega poročila o poslovanju zavoda v letu 2020. Milan Mikl (NLS) je namreč opozoril na številne nedoslednosti v dokumentih o poslovanju ŠOM: "Kako je mogoče, da so v letnem poročilu, elaboratu in predlogu elaborata različne številke? Tudi na Ajpes so šle ene številke, mi pa odločamo o drugih." Zato tudi obstajajo resni dvomi o poslovnem rezultatu Športnih objektov, ki so po dolgih letih v rdečih številkah lansko leto končali z minimalnim dobičkom. ​

Darko Hergamas, Primož Juhart in Stojan Auer
Andrej Petelinšek

​Samo seznanitev ne odvezuje odgovornosti

Mikl je kot član zavoda ŠOM mestni svet seznanil, da se je svet zavoda, ki ga vodi Matjaž Štandeker (Lista Arsenovič za Maribor), zadovoljil s pojasnili direktorja Tadeja Mežnarja in računovodje zavoda in letno poročilo 2020 potrdil. Menil je, da bi morali odločanje o tej točki prekiniti in počakati na izsledke notranje revizije. Uradno je nato prekinitev točke predlagal Matic Matjašič (Lista mladih. Povezujemo), a je župan njegov predlog zavrnil. Matjašič se je zato odločil za obstrukcijo seje, na facebooku je zapisal, da župan sejo vodi v nasprotju s poslovnikom in statutom Mestne občine Maribor. Po pavzi se je za predčasen odhod s seje odločila tudi svetniška skupina NLS.

Andrej Petelinšek

Da se mestni svet z letnim poročilom zavoda zgolj seznanja in ga ne potrjuje, je pojasnil podžupan Samo Peter Medved: "Za letno poročilo je odgovoren direktor, imamo pa tudi svet zavoda, ki je poročilo potrdil, kot ga je tudi mestna uprava. Sam trdno verjamem, da je treba zavod preoblikovati, to, da je financiranje zavoda odvisno od letnega programa športa, je nevzdržno, kar so pokazali tudi poslovni rezultati." Vlado Šega (Levica) je ob tem opozoril, da četudi se mestni svet z letnim poročilom samo seznani, ga to še ne odvezuje odgovornosti. Vladimira Cokoja (SDS) pa je opozorila, da če so bili na Ajpes poslani napačni podatki, lahko govorimo tudi o sumu storitve kaznivega dejanja zaradi ponarejanja listin.

Andrej Petelinšek

V Mariboru z dvema odmerkoma cepljenih 25 odstotkov ljudi

Svetniki so se seznanil tudi s poročilom nadzornega odbora občine, ki jih prav tako ni zadovoljilo, pogrešali so predvsem izsledke posameznih nadzorov.

Saša Arsenovič, Aljaž Bratina in Samo Peter Medved
Andrej Petelinšek

Svetniki so se seznanili tudi s potekom cepljenja v Mariboru. Kot je pojasnil pomočnik direktorja Zdravstvenega doma Maribor Aleksander Jus so do ponedeljka porabili 84 tisoč odmerkov cepiva, v Mariboru je tako z enim odmerkom doslej bilo cepljenih 53 tisoč ljudi, torej nekaj več kot 30 odstotkov, z dvema pa 31.500 ljudi oziroma 25 odstotkov. Kot je potrdil Jus, drži tudi, da Maribor zaradi lažne informacije, da so mimo vrste cepili olimpijce, dejansko naslednja dva tedna ni dobil toliko doz cepiva, kot bi jih moral, kljub temu pa je župan Saša Arsenovič zavrnil predlog sklepa Igorja Jurišiča (Stranka mladih - Zeleni Evrope), da naj zadevo razišče, in če se izkaže, da omenjeno drži, proti odgovornim sproži kazenske ovadbe.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta