(FOTO) Mariborski otok: Zakaj je kopališče sredi vročinskega vala zaprto

Jasmina Cehnar
22.06.2021 02:00
Ne glede na trenutno razgreto vreme se bo edino mariborsko kopališče na prostem odprlo v skladu s tradicijo - na začetku šolskih počitnic.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bazene so zaželi polniti minulo soboto. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Marsikdo je v teh vročih dneh pomislil na osvežitev na Mariborskem otoku, a je edino mestno kopališče na prostem še zaprto. Športni objekti Maribor (ŠOM) ga bodo namreč odprli šele ta petek, 25. junija, ko je sicer napovedan konec vročinskega vala. Novi vodja kopališča Mišo Stevanović je pojasnil, da Otok že vrsto let poletno sezono začenja z začetkom šolskih počitnic, ker da je tako najbolj ekonomično. Izkušnje namreč kažejo, da pred tem datumom ni veliko kopalcev, hkrati je voda na Otoku takrat še prehladna, njihov kader pa še ima delo v Kopališču Pristan. ​Ta se sicer letos zaradi mednarodnega kvalifikacijskega turnirja v vaterpolu za rekreativce zapira nekoliko prej, že jutri, 23. junija.

Igor Napast

Znova le lepotni popravki

"Ker smo vedeli, da bo v teh dneh vroče, smo začeli bazene na Mariborskem otoku polniti že minulo soboto, tako da je bil v nedeljo veliki bazen napolnjen in se bo do odprtja vsaj dobro zagrel," je dejal vodja kopališča in izrazil upanje, da se v petek vreme ne poslabša.

Zastareli športni objekt je tudi pred to sezono deležen le lepotnih popravkov. "Denarja za temeljito prenovo ni, zato kopališče popravljamo, čistimo in barvamo v skladu z razpoložljivimi sredstvi. Letos bomo za pripravo kopališča porabili med štiri in pet tisoč evri," je razložil Stevanović.

Igor Napast

Tudi to poletje v osrčju naravno-kulturnega bisera napovedujejo bogat športno-rekreativni program, zlasti turnirje v odbojki na mivki in nogometu. Ostaja tudi brezplačna izposoja rekvizitov za odbojko in nogomet na mivki, badminton, veliki šah, namizni tenis ter balinanje. Kot je znano, je na Mariborskem otoku mogoče igrati tudi minigolf. "Novost so otroški rojstni dnevi, ki so se dobro prijeli, saj imamo že v predsezoni veliko povpraševanja," je povedal vodja kopališča in dodal, da želijo razširiti tudi gostinsko ponudbo ter na kopališču poskrbeti za ozvočenje oziroma glasbo in manjše glasbene dogodke.

Dnevna družinska vstopnica 15 evrov

Cena dnevne vstopnice za odrasle je pet evrov, za otroke, mladino in upokojence pa štiri evre. Kopanje po 14. uri stane tri evre, po 18. uri dva evra. Dnevna družinska vstopnica (dva odrasla in do trije otroci) znaša 15 evrov. Kot je povedal Stevanović, trenutno še ni jasno, ali bodo kopalci za vstop na letno kopališče, ki je ta teden zaradi del popolnoma zaprto tudi za sprehajalce, potrebovali PCT-pogoj. To bodo s pristojnimi razčistili do konca tega tedna.

Igor Napast

Bistveno vprašanje za edinstveno kopališče je, kaj bo z njegovo obnovo. Ta je bila predvidena že večkrat, a je vsakokrat padla v vodo. Direktor Športnih objektov Tadej Mežnar je pojasnil, da Mestna občina Maribor njegovo renovacijo načrtuje po koncu poletne sezone. Letos ali prihodnje leto naj bi začela sanacijo konstrukcije mostu na Otok, nato pa se lotila tudi obnove kopališke ploščadi in bazenske tehnike. "Idejne rešitve za celovito obnovo kopališča Mariborski otok so še v pripravi," medtem sporočajo z MOM.

Igor Napast

V preteklosti so bile tudi ideje, da bi upravljanje tega športnega objekta, ki je naravno in spomeniško zavarovan, prevzel Mariborski vodovod, a kopališče po besedah tako Mežnarja kot občine za zdaj ostaja pod okriljem Športnih objektov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta