(FOTO) Nadškof Alojzij Cvikl: "Verovati pomeni biti na poti"

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
25.12.2022 10:08

Pri polnočni sveti maši v mariborski stolni cerkvi se je sinoči zbralo lepo število vernikov, ki jih je nagovoril mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Z blagoslovom jaslic ob 17. uri so se včeraj v mariborski stolni cerkvi na Slomškovem trgu začeli božični prazniki, za katoliške in evangeličanske kristjane po vsem svetu eden od vrhuncev cerkvenega leta. Tradicionalno sta na sveti večer dobro obiskani polnočna sveta maša, ki je namenjena družinam z mlajšimi otroki in jo zato opravijo že ob 21. uri, ter polnočna sveta maša ob 24. uri. Kot običajno jo je tudi letos vodil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl v spremstvu stolnih župnikov in drugih cerkvenih funkcionarjev.

Potem ko je bilo zbiranje in druženje ob bogoslužju v preteklih dveh decembrih omejeno zaradi ukrepov proti širjenju virusa SARS-CoV-2, je tokrat maša potekala brez omejitev. Nadškof Cvikl je zbrane opomnil na globlji pomen zgodbe o Jezusovem rojstvu, kakor je zapisana v Bibliji, zlasti v evangeliju po Luki. Po Cviklovih besedah sta bila Jožef in Marija sicer na poti v Betlehem iz povsem posvetnih razlogov, da se udeležita popisa prebivalstva, a njuna pot naj bi imela še drug razlog. "Evangelist Luka želi pokazati, da tudi verovati pomeni biti na poti," meni Alojzij Cvikl. Drugi vatikanski koncil po njegovih besedah največkrat uporabi besedno zvezo "biti na poti", ko govori o veri. "Tudi za Cerkev pravimo, da je božje kraljestvo na poti. Ne le od tod v večnost, ampak na poti k resnici," je dejal nadškof.

Ustavil se je tudi ob simboliki pastirjev, ki so po svetopisemskih besedilih prvi izvedeli za rojstvo Jezusa. Čeprav so po Cviklovih besedah pastirji v Jezusovih časih veljali za grešnike, ki jih bo Mesija ob prihodu prve pokončal, se to ni zgodilo, je poudaril govornik. "Evangelist Luka zapiše, da jih je obsijala božja ljubezen. Božična noč nam torej sporoča, da Bog ljubi vse ljudi. Ljubezen očiščuje in ozdravlja. Tu je jasno nakazan prehod od religioznosti k veri. Religioznost pomeni, da si mora človek s svojim naporom in svojimi deli zaslužiti božjo ljubezen. Pri veri jo preprosto sprejme," je poudaril Cvikl. Ob razlagi pomena pastirjev pa je omenil tudi, da so ti odšli iskat novorojeno dete z besedami "Pojdimo in poglejmo". To naj bi po nadškofovih besedah veljalo tudi za vsakogar izmed nas. "Zganiti se moramo. Treba je vstati in se podati na pot. Bog je prišel med nas, da nam podeli odpuščanje in veselje, moč za lepše in polnejše življenje. Da nam prinese luč za pot skozi sivi vsakdan. Da nismo samo gledalci dogajanja v Cerkvi in družbi, temveč da smo dinamični, soudeleženi, polni upanja," je zbrane v cerkvi pozval Alojzij Cvikl.

Ob koncu je udeležence maše nagovoril tudi pravoslavni paroh oče Milan, pred cerkvijo pa so skavti razdeljevali betlehemsko luč.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta