(FOTO) Nadškofijska karitas Maribor: Letos razdelili že 76 ton donirane hrane

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
25.05.2022 16:05

Lani so v 30 krajih po Sloveniji v okviru projekta Donirana hrana zbrali več kot tisoč ton hrane; samo v Mariboru so je zbrali in razdelili 319 ton.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vsi trije mariborski Lions klubi (Zarja, Piramida in Maribor) so izrazili zadovoljstvo ob uspešnem izvajanju projekta in Nadškofijski karitas Maribor predali donacijo v znesku 4500 evrov.
Andrej Petelinšek

Vsak večer, po koncu obratovalnega časa trgovin, se prostovoljci Nadškofijske karitas Maribor, skupaj jih je 19, odpeljejo s štirimi Karitasovimi kombiji po točno določenem redu v 30 mariborskih trgovin in eno pekarno, da bi prevzeli donirano hrano, ki jo trgovci izločijo s trgovskih polic, ker se ji izteka rok trajanja. Letos so je zbrali že 79 ton, lani v celem letu 319 ton. Donirano hrano naslednje jutro razdelijo pomoči potrebnim.

Različni izvajalci projekta

Podobno je tudi drugod po Sloveniji, kjer se pod okriljem in vodstvom Zveze Lions klubov Slovenije izvaja projekt Donirana hrana. "Projekt poteka v 30 krajih v Sloveniji, vključenih je 117 trgovin," pravi Zdene Podlesnik iz Zveze Lions klubov Slovenije, ki jo vodi in koordinira. "Skupno se je v Sloveniji lani - že drugo leto zapovrstjo - zbralo preko tisoč ton donirane hrane." Količina zbrane hrane - sadja in zelenjave, pekovskih izdelkov, mlečnih izdelkov, sendvičev, mesnih izdelkov ... - je fascinantna, toliko bolj, če se ve, da je od ideje, da bi hrano, ki je sicer še povsem v redu, a jo trgovci izločijo iz prodaje, spravili do ljudi, ki jo potrebujejo, minilo le deset let.

Ideja je vzniknila med članicami Lions kluba Zarja Maribor, uresničevati pa so jo začele najprej lionistke iz Celja, nato mariborske in druge. Izvajalci projekta Donirana hrana so zdaj različni: ponekod so to poverjeniki Lions klubov, ponekod organizacije Rdečega križa, v Mariboru pa, kot rečeno, Nadškofijska karitas, ki je na pobudo Lions kluba Zarja izvajanje projekta prevzela oktobra 2016 in ga močno nadgradila in razširila. Lani so tako z donirano hrano redno tedensko pomagali že 210 družinam in posameznikom (skupno je to 569 oseb).

Prevzemali bi tudi že pripravljeno kuhano hrano

Večinoma gre za prejemnike socialnih transferjev in nizkih pokojnin, med njimi so tudi osebe s težavami v duševnem zdravju, invalidi, starejši in mlajši, ki živijo sami. Ob vzpostavitvi mreže dnevnih prevzemov ter razdeljevanja kruha in pekovskih izdelkov preko mreže župnijskih karitas in drugih ustanov pa pomoč doseže še dodatnih 60 do 120 oseb. "Ocenjena vrednost prejete in razdeljene donirane hrane v letu 2021 je bila okoli 965 tisoč evrov," pravi predsednik Nadškofijske karitas Maribor Branko Maček. Stroški izvajanja programa (stroški dela, elektrike, goriva, ogrevanja) so okoli 78 tisoč evrov.

Branko Maček
Andrej Petelinšek

V Nadškofijski karitas Maribor si želijo v prihodnosti program še nadgraditi, in sicer bi radi prevzemali tudi že pripravljeno kuhano hrano v gostiščih in kuhinjah raznih ustanov, zato so se letos prijavili na razpis ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano za nakup nove opreme; če bodo uspeli na razpisu, upajo, da bodo prihodnje leto lahko delili tudi to.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta