(FOTO) Podeljene Glazerjeve nagrade. Nagrajenec Vili Ravnjak: "Počutim se kot nekdo, ki je stičišče mnogih človeških usod"

Jon Knez Jon Knez
02.04.2022 20:13

Včeraj je Mestna občina Maribor v Minoritski cerkvi podelila najvišja občinska priznanja na področju kulture - Glazerjeve listine in nagrado za življenjsko delo, ki jo je prejel dramaturg, režiser, dramatik, scenarist, pisatelj in mislec Vili Ravnjak

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nagrajenci dr. Boris Kolar, Alenka Zupan, Vili Ravnjak in Mateja Pucko. 
Igor Napast

Listine so za svoje dosežke v kulturi prejeli konservatorka Alenka Zupan za konservatorski opus zadnjih dveh let, s poudarkom na prenovi Sodnega stolpa, pisatelj dr. Boris Kolar za pripovedni deli Trinajst in Potopimo Islandijo in dramska igralka Mateja Pucko za vlogi Mae v predstavi Mačka na pločevinasti strehi in Joži v dramatizaciji romana To noč sem jo videl. Vili Ravnjak si je nagrado za življenjsko delo prislužil, sej je, kot piše v utemeljitvi nagrade, duhovno in estetsko temeljito zaznamoval repertoar mariborskega gledališča, ob tem pa s svojim bogatim knjižnim opusom presegel njegove meje ter ustvaril odprt stik z mnogimi aktualnimi temami časa.

Nagrajenci dr. Boris Kolar, Alenka Zupan, Vili Ravnjak in Mateja Pucko. 
Igor Napast

Da je Maribor mesto kulture, je uvodoma povedal župan Saša Arsenovič in spomnil, da mineva deset let, odkar je Maribor nosil titulo Evropske prestolnice kulture. "Ponosen sem, da se mesto vsako leto z Glazerjevimi nagradami pokloni strokovno in argumentirano izbranim ustvarjalcem na področju kulture in umetnosti," je še povedal župan Arsenovič. Predsednik odbora za podelitev Glazerjevih nagrad, dr. Miran Štuhec je dejal, da je Maribor v materialnem in duhovnem smislu odlično okolje za podelitev visokih nagrad na področju umetnosti in kulture. "Umetnost je še zmeraj dar, ki loči ples od hoje, a hkrati področje, ki ga na svoje vatle hoče reducirati ekonomska logika. Surovi sunki koristi, zniževanje meril, odsotnost etusa in moralne osi ter kritičnih presoj, ob tem pa še sublimnost in bizarnost področja samega po sebi, so težava današnjega časa," je med drugim v govoru dejal Štuhec in na koncu povedal: "Veliki so v zgodovini zapisani zaradi roba, ki omogoča prehod od ozkosti duha k njegovi širini. Slednje v največji meri velja tudi za Glazerjeve nagrajenke in nagrajence."

Viliju Ravnjaku je čestital tudi lanskoletni nagrajenec Edi Dežman.
Igor Napast

Nagrajenec Vili Ravnjak je v govoru izpostavil, da je imel v svoji karieri v SNG Maribor priložnost sodelovati s štirimi generacijami gledaliških ustvarjalcev. "Počutim se kot živa zgodovina, kot nekdo, ki je stičišče mnogih človeških usod. Gledališče je kolektivna umetnost. Posamezniki so lahko nosilci novih idej, iniciatori sprememb, ampak te vedno uresniči skupina. Izkušnja gledališča nas uči, da so najuspešnejše skupnosti, ki temeljijo na solidarnosti in prijateljskem sodelovanju. Te skupnosti dolgoročno tudi edine preživijo," je dejal v govoru. 

Po podelitvi je za Večer povedal, da nagrado doživlja kot veliko čast, ker gre za nagrado mesta Maribor, v katerem ustvarja že skoraj štirideset let: "To jemljem kot priznanje za moje delo. Lep občutek je, ko je človek opažen in njegovo delo prepoznano. Nagrado doživljam tudi kot nagraditev za ves vložen trud."

Mateji Pucko Glazerjeva listina pomeni izjemno čast, saj jo je nagradilo njeno mesto, nam je povedala. "Veseli me, da sem bila nagrajena za obe vlogi, ki ju imam zelo rada. Tako Joži, ki je zame nekaj posebnega v vseh ozirih, kot tudi Mae, ki je posebna s stališča, da gre za stransko vlogo, saj se v drami Mačka na vroči pločevinasti strehi večinoma govori o vlogi Maggie. Veseli me, da so ljudje opazili, da sem vložilo veliko truda tudi v to stransko vlogo in da sem jo poskušala intepretirati na nek nov, smešen način," nam je še povedala. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta