(FOTO) Pri III. gimnaziji Maribor osemnajsta umetniška klop: "To je darilo. Maribor, bodi nežen z njim"

Branka Bezjak Branka Bezjak
21.09.2023 13:10

Z bogatim kulturnim programom, ki so ga pripravili dijaki in dijakinje gimnazije, so namenu predali klop Znanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prve so na klopi sedle ravnateljica Marija Lešer, oblikovalka Monika Lovše Rošker in Liljana Jarh, pobudnica projekta Zgodbe o klopeh in ljudeh 
Branka Bezjak

III. gimnazija Maribor je ob letošnji 160-letnici postala trajni del projekta Zgodbe o klopeh in ljudeh. Z z recitacijami, glasbo, petjem so dijaki in dijakinje v sredo zvečer na dvorišču za gimnazijo pospremili odprtje klopi. Ravnateljica Marija Lešer je v svojem govoru izrazila hvaležnost, da njihov park sedaj krasi to posebno umetniško delo, ki pa ima seveda povsem praktičen namen, ter izpostavila, koliko njihovih nekdanjih dijakov je kasneje svojo življenjsko pot našlo v pisateljevanju in pesništvu. Med njimi je tudi pesnik Borut Gombač, ki je za to priložnost spisal tudi posebno pesem. 

Klopi so zasnovane kot ptič z odprtimi krili oziroma kot odprte knjige. 
Branka Bezjak

Liljana Jarh, pobudnica in gonilna sila projekta Zgodbe o klopeh in ljudeh, je povedala, da je bilo sodelovanje z Lešerjevo in avtorico, oblikovalko klopi Moniko Lovše Rošker, čudežno. Kakor je pravzaprav celoten projekt, ki so ga začeli leta 2015. Kajti prav vsi, od avtorjev do izdelovalcev, postavljavcev klopi, ki so postavljene na različnih koncih mesta, sodelujejo povsem brezplačno. Dobijo pa na ta način ustvarjalci priložnost, da je njihova stvaritev del javnega prostora, mestni kotički, kjer so klopi postavljene, pa dobijo novo vsebino, dodatno vrednost.

Na dvorišču za gimnazijo so ob svečanosti pripravili bogat program. 
Branka Bezjak

"Oblikovanje klopi ni tako enostavno, kakor se morda zdi. Ne gre le za vsebino, želela sem, da to postane tudi prostor druženja, da dijaki klopi vzamejo za svoje," je povedala na odprtju in še, da je bil dijak izhodišče njene inspiracije za delo, "klopi so zasnovane kot ptič v gnezdu znanja. Od daleč se morda zdijo kakor ptiči z razprtimi krili, od blizu pa je videti, da gre pravzaprav za odprte knjige. Tudi dijaki po tem ko prejmejo znanje, odletijo svobodni v življenje." Ob koncu nagovora je avtorica dejala, da je to darilo mestu in še: "Maribor, bodi prijazen z njim." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta