(FOTO) Priznanje za UKC Maribor: Peti oddelek je prejel naziv klinika

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
23.09.2019 17:56

Oddelek za otorinolaringologijo, cervikalno in maksilofacialno kirurgijo UKC Maribor se imenuje klinika, kar je najvišji strokovni naziv za bolnišnične oddelke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predstojnik ORL Boštjan Lanišnik in njegov namestnik Janez Rebol sta poudarila, da je oddelek po strokovni plati eden najboljših ne le v Sloveniji, ampak tudi v širši regiji. 
Igor Napast

Ministrstvo za zdravje je oddelku za otorinolaringologijo, cervikalno in maksilofacialno kirurgijo (ORL in MFK) v UKC Maribor podelilo naziv klinika, kar je najvišji strokovni naziv za bolnišnične oddelke. Pogoji za pridobitev tega statusa so zelo strogi, kar ne nazadnje kaže dejstvo, da so v UKC Maribor na novo kliniko (sicer peto po vrsti - ta naziv že imajo klinika za kirurgijo, za interno medicino, za ginekologijo ter za perinatologijo in pediatrijo) čakali več kot deset let.

Strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin, direktor Vojko Flis, predstojnik ORL Boštjan Lanišnik, namestnik predstojnika Janez Rebol ter specialist otorinolaringologije in maksilofacialne kirurgije Bogdan Čizmarević ob podelitvi naziva klinika oddelku za ORL in MFK. 
Igor Napast

Nekatere posege opravljajo edini v Sloveniji

"Nivo strokovnosti, medicinske in zdravstvene oskrbe pri nas je zelo visok. Izvajamo vse operativne posege, razen najredkejše patologije - tiste paciente napotujemo v tujino," je dejal predstojnik ORL dr. Boštjan Lanišnik. Letno ambulantno pregledajo več kot 35 tisoč ljudi in opravijo 2500 operacij - levji delež predstavlja pediatrična ORL - operirajo okoli 500 otrok, še po 200 pa izvedejo operacij ušes in nosa. Število onkoloških bolnikov se z leti ne spreminja, pada pa število operacij zaradi poškodb, kar predstojnik ORL pripisuje izboljšanju cest - "zdaj so izvor poškodb pretepi, ki pa so tudi milejši kot nekoč".

Klinika ORL je sodobno opremljena
Igor Napast
Namestnik predstojnika Janez Rebol
Igor Napast

Zasluga številnih zdravnikov in medicinskih sester

Mariborska otorinolaringologija se je sicer začela leta 1919 z ustanovitvijo skupnega oddelka za ušesne in očesne bolezni. Kasneje sta se oddelka ločila in se je otorinolaringologija razvijala samostojno naprej. Zadnje evolucijsko obdobje, ki je trenutni vrh doseglo s podelitvijo naziva klinika, se je začelo z dr. Mundo in še pred njim dr. Kaničem, ki je uvedel ultrazvočne preiskave v ORL, se nadaljevalo z dr. Čizmarevićem in drugimi. Zasluga za to, da je oddelek prerasel v kliniko, gre torej številnim generacijam zdravnikov in tudi medicinskih sester, saj "brez ustrezne zdravstvene nege tudi najboljša operacija propade," je dejal Lanišnik.

Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta