(FOTO) Razbijali in uničevali po gradu Cmurek

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
26.04.2021 14:00
Razbite okenske šipe in vrata, razmetana razstava in skladišče ter uničene muzealije so rezultat nočnega divjanja nepridipravov. V Muzeju norosti menijo, da ne gre za naključni vandalizem
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razdejanje so sodelavci muzeja minuli vikend že pospravili.
Arhiv Muzeja Norosti

V Muzeju norosti v gradu Cmurek na Tratah v občini Šentilj je spet burno. V noči iz četrtka na petek so nepridipravi vdrli v prostore gradu, kjer so na veliko uničevali in razbijali. Razdejali so skladišče in muzejski depo, po gradu in izven njega razmetavali kozarce ter gasilne aparate, pri tem pa polomili veliko okenskih šip in vrat. "Razmetali so tudi razstavo o norosti ter uničili nekatere muzealije," je povedala Sonja Bezjak, direktorica zavoda Muzej norosti.

Vandali kar čez zaprta okna metali gasilne aparate ter pri tem razbijali šipe.
Arhiv Muzeja Norosti

Preiskava še poteka, za zdaj ni jasno niti, kje so vandali vstopili in kolikšna je škoda, izgleda pa, da ni bilo nič odtujenega, pač pa je šlo za golo uničevanje. "Zdi se mi, da to ni bil naključen vandalizem, pač pa premišljeno dejanje, kjer je nekdo točno vedel, kaj želi uničiti. Divjali so po celem gradu, vendar so bile določene razstave nedotaknjene, medtem ko so razmetali predvsem razstavo, vezano na duševno zdravje," je razmišljala Bezjakova, ki se sprašuje ali naj dejanje razumejo tudi kot zastraševanje. Sodelavci zavoda Muzej norosti, ki s svojimi projekti opozarja na številne teme, povezane z duševnim zdravjem, škodljivostjo zapiranja ljudi v ustanove in nujo po oskrbi v skupnosti, so minuli vikend nered že pospravili, muzej je tako znova odprt, saj si, kot pravijo, želijo, da se o temi, ki jo predstavljajo, čim več govori. "Poleg tega ne pristajamo na nobene pritiske oziroma poskuse oviranja našega delovanja," je poudarila Bezjakova.  

Grad Cmurek je bil tarča nepridipravov.
Andrej Petelinšek
Sonja Bezjak na dvorišču gradu Cmurek.
Bojan Tomažič

Muzej norosti ima sicer že dlje časa težave, zaostrilo pa se je januarja letos, ko je od upravitelja gradu, Socialnovarstvenega zavoda Hrastovec, prejel odpoved soglasja za uporabo gradu z enomesečnim izselitvenim rokom. Po uporu in dokazovanju, da so razlogi za odpoved neutemeljeni in neresnični, je bila nato izselitev zamrznjena do konca junija letos, do takrat pa naj bi vse strani s pristojnim ministrstvom za socialne zadeve in tudi ministrstvom za kulturo našle rešitev. Sestanek s prvim je določen za 13. maj, v Muzeju norosti upajo, da bodo takrat vandarle konstruktivno dorekli, kako naprej. Ena od rešitev je sprememba zakonodaje, ki bi omogočila, da držva grad potencialnemu najemniku odda pod sprejemljivejšimi pogoji, kot je to možno sedaj. Gre za v tujini živečega domačina, ki naj bi bil pripravljen vlagati v grad, Muzeju norosti pa še naprej omogočati delovanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta