(FOTO) Trgatev Stare trte: Grozdje je letos slajše

Jana Juvan Jana Juvan
03.10.2021 18:47
Kljub hladni pomladi je najstarejša trta na svetu znova pokazala svojo trdoživost - letina je v običajnih količinah, hkrati pa izjemno sladka
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Malečniški brači so 35. leto zapovrstjo obrali najstarejšo trto na svetu.
Andrej Petelinšek

S sončno trgatvijo se je danes slovesno zaključil Festival Stare trte. To 450 let staro Guinnessovo rekorderko so na Lentu po tradiciji, že 35. leto zapovrstjo, obrali malečniški brači. "Letošnja bera je zelo lepa. Mlade so dale 174 kilogramov, Stara trta pa 45 kilogramov. Imela je 80 ekslerjev, kar je zelo dobro. Dolenjci bi za to dali zlato, ker ga mešajo v cviček. Pa tudi vreme nam je bilo podarjeno," ni skrival zadovoljstva vedno razpoloženi vodja malečniških bračev Alojz Jenuš - Slavek, kot čuvaj Stare trte z bikovko v roki. 

Čast, da utrga prvi grozd žametovke, je letos pripadla Maji Keuc - Amayi.
Andrej Petelinšek

Čast, da utrga prvi grozd te žametovke ali modre kavčine, je letos sicer pripadel pevki Maji Keuc - Amayi, ki je slovesnost otvorila s svojo izvedbo himne Stari trti. Rezanje trte je s svojim žametnim glasom pospremila še Ana Bezjak v spremstvu pianista Žana Hauptmana, dogodek je s plesom popestrila Akademska folklorna skupina Študent, s koncertom pa zaključili še mladi glasbeniki skupine Vudlenderji.

Kulturni program so popestrili tudi plesalci Akademske folklorne skupine Študent
Andrej Petelinšek

Kot je razložil mestni viničar Stane Kocutar, je letošnji pridelek znotraj dolgoletnega povprečja. Približno 80 odstotkov količine grozdja se nato iztisne v mošt. Iz Stare trte bo tako nastalo okoli 30 litrov vina, ki ga kletarijo na Meranovem, na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede, pod vodstvom Janeza Valdhuberja. Prelitega v stekleničke Oskarja Kogoja lahko nato župan deli kot protokolarna darila svojim najvišjim gostom. "Samo ena je najstarejša trta in zelo sem vesel, da je prav v Mariboru. Tudi zaradi nje združujemo ruralno z urbanim. In tako razvijamo mesto in vinogradniško zaledje," nam je dejal Saša Arsenovič, ki ima kot mariborski župan tudi vlogo gospodarja Stare trte.

Saša Arsenovič je kot župan prejel svečani Urbanov kozarec. Predala sta mu ga pretor Častivrednega vinskega konventa svetega Urbana Ljubljana Edi Berk in dramski igralec Boris Ostan.
Andrej Petelinšek

Za dolgoletno strokovno skrb in širjenje glasu o najstarejši trti z mariborskega Lenta je župan na dogodku prejel svečani Urbanov kozarec, ki sta mu ga predala pretor Častivrednega vinskega konventa svetega Urbana Ljubljana Edi Berk in dramski igralec Boris Ostan. Tudi v zahvalo za prvo potomko Stare trte, ki že skoraj 30 let uspeva na Ljubljanskem gradu.  

V nagovoru župan ni pozabil spomniti na urejanje okolice v bližini Stare trte - od nedavne prenove same Hiše Stare trte, Vojašniškega trga, ki poteka trenutno, do ureditve nabrežja, ki ga obljublja za prihodnje (tudi volilno) leto. "Letina je uspešna. Narava zna narediti čudež. To je tudi velika obveza in navdih za naprej. Gre pa za najvišje protokolarno darilo, zelo sem ponosen, da lahko kaj takega podelimo na najvišjih obiskih," je še dodal in povedal, da bodo Staro trto konec meseca predstavili tudi na svetovni razstavi Expo v Dubaju. Z digitalizacijo njene zgodbe se bo Zavod za turizem Maribor tam potegoval za nagrado Evropske mreže za kulturni turizem.  

Mariborska vinska kraljica Neža Jarc in pevka Maja Keuc - Amaya
Andrej Petelinšek

Trgatev sta spremljali slovenska in mariborska vinska kraljica, Ana Pavlin in Neža Jarc. Obe sta v svojih nagovorih spomnili na spomladansko pozebo in nevihte, "a trta je znova dokazala svojo trdoživost". "Treba je verjeti v naše vinograde in njihove izdelke, mnogi si zaslužijo nagrade in priznanja. Človek in vino sta v posebnem odnosu. Nikoli ne smeta biti v konfliktu, ampak v sožitju. Zato ga pijmo s prijatelji in v dobri družbi," je dejala Pavlinova. 

  

Žametovka, ki se na Lentu kopa v soncu, je letos dala izjemno lepe sladkorne stopnje, kar 80 ekslerjev.
Andrej Petelinšek

"Izjemne kakovosti bo, povsod po Sloveniji je žametovka dala izjemno lepe sladkorne stopnje. Tudi ta tukaj, ki se kopa v soncu, je dala dragocen pridelek. Letos smo nad tem še posebej navdušeni, ker pomlad ni bila najboljša, saj je bila hladna. Ampak je potem v prvih dneh junija trta izkoristila sonce in lepe dneve ter nadoknadila prej zamujeno," je še razložil Kocutar. V nagovoru je povedal tudi, da so jagode v neverjetnih 21 dneh od cvetenja dosegle velikost grahovega zrna. Cvetela je namreč najpozneje v zadnjih 34 letih, šele 4. junija se je začelo cvetenje. "Narava nadoknadi veliko zamujenega, če so le dani pogoji," je dejal.

O dobrih pridelkih govorijo sicer povsod, kjer rastejo potomke Stare trte. To je v 34 državah in na vseh kontinentih, kjer trta uspeva. Kocutar kot najlepše rastišče izpostavi tisto na Praškem gradu, ob kipu arhitekta Jožeta Plečnika, ki je na ta grad po dolgem stoletju vrnil vinsko trto, in ta zdaj gleda na Prago. "Gre pa za žlahtno sorto, budno je treba spremljati, da je ne napade kakšna bolezen. Kjer to upoštevajo, so letos vsi zadovoljni s pridelkom," je sklenil mestni viničar, ki je po tradiciji na koncu vrnil Stari trti zadnji utrgani grozd in se ji zahvalil za vse, kar nam daje.     

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta