(FOTO) V mestu novi Erasmus študenti: Zakaj so izbrali Maribor in kaj pričakujejo?

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
26.02.2024 13:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V poletnem semestru je v Maribor prišlo največ Turkov, sledijo Francozi, Čehi in Poljaki. Kar nekaj je tudi Kitajcev in Egipčanov. 
Andrej Petelinšek

Na Univerzo v Mariboru (UM) je prišlo novih 321 tujih študentov, ki bodo v poletnem semestru študirali prek študentske izmenjave Erasmus plus. Sprejeli so jih v Unionski dvorani, kjer jih je pozdravila prorektorica za študentska vprašanja Nomi Hrast in Erasmus koordinator Jaka Zapečnik, za njihovo prvo pokušino slovenske kulture pa sta s pesmijo in plesom poskrbela študentski zbor in Akademska folklorna skupina Študent.

Andrej Petelinšek
Erasmovce je pozdravila prorektorica za študentska vprašanja Nomi Hrast.
Andrej Petelinšek

Za razliko od zimskega semestra, ko je bilo izmed 544 študentov največ državljanov Španije in Portugalske, je zdaj v mesto ob Dravi prišlo največ Turkov (50), sledijo Francozi (48), Čehi (25) in Poljaki (23). Največ Erasmovcev bo tudi tokrat sedelo v predavalnicah Ekonomsko-poslovne fakultete in Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. "Veseli nas, da imamo vsako leto več Erasmus študentov. Letos nas je presenetilo, da jih je veliko iz partnerskih držav, torej izven EU," je povedal Zapečnik. Gre za precejšnje število študentov iz Kitajske (19) in Egipta (17).

Andrej Petelinšek

"Obožujem Evropo," svoj razlog, zakaj je za študij izbrala Maribor, razkrije Kitajka Ashlynn Wong, ki se je sprejema v Unionski dvorani udeležila z gručo sošolk, ki so pripotovale iz iste kitajske šole. Seveda so bila na seznamu mest, kamor bi lahko odšle po svojo Erasmus izkušnjo, tudi druga, bolj zveneča evropska mesta, nenazadnje pa tudi ameriška in avstralska mesta, a je življenje v Mariboru cenejše, so bila glede svoje izbire odkrita dekleta. "O Sloveniji ne vemo nič. Se pa že veselimo, da jo raziščemo. Imate kakšno priporočilo?," so izkoristile priložnost za zbiranje informacij.

"O Sloveniji ne vemo nič. Se pa že veselimo, da jo raziščemo," je povedala skupina Kitajk.
Andrej Petelinšek

"Želel sem obiskati Slovenijo, ker je še ne poznam. In ker sem videl, da ima veliko gora, sam pa sem navdušen pohodnik," pa je razloge za prihod našteval Francoz Mateo Coste, ki se je iz okolice Lyona pripeljal s prijateljem. Maribor bo tudi odlično izhodišče za raziskovanje okoliških držav, je dodal študent arhitekture. "Moj plan je spoznati nove ljudi, raziskati Maribor in potovati po Evropi. Pa seveda hoditi na zabave, se naučiti novih stvari ter razširiti obzorja," je povedala Theodosia Boutsi iz Grčije. Navezovanje novih stikov ji je že takoj odlično uspelo, saj se je nemudoma povezala s Čehinjo, Barbaro Štepanovo. "Všeč mi je, da ima Slovenija gore in morje,kar nameravam raziskati. Velik faktor je bil tudi to, da je Maribor blizu Češke, kar pomeni, da bodo lahko prišli na obisk moji prijatelji in družina. Rada pa bi tudi dobila nove izkušnje- zame je bilo pomembno, da sem šla nekam povsem sama in da se bom tudi znašla sama," je povedala študentka andragogike, ki se bo, kar ni ravno pravilo, udeležila tečaja slovenskega jezika.  

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Za Erasmovce univerza sicer skrbi tudi po uvodnem sprejemu. Da se tu dobro počutijo, zanje pripravlja med drugim razne dogodke. "Ker smo majhno mesto, se tudi Erasmus študentje tukaj bolj družijo in so bolj povezani," je povedal Erasmus koordinator Zapečnik.

Na Univerzi v Mariboru so še izpostavili, da je Program Erasmus eden najbolj uspešnih programov Evropske unije, v katerega je UM vključena že več kot 25 let. V poletnem semestru se v njegovem okvirju v tujino odpravlja tudi 120 študentov mariborske univerze. "Zdi se, da je sporočilo programa Erasmus plus še bolj pomembno v današnjih, negotovih časih, ko naraščajo različne oblike nestrpnosti," se zdi ključno UM. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta