(FOTO) Z vlakcem na postajo Mali Studenci

Jana Juvan Jana Juvan
19.05.2024 17:45

V soboto je društvo Krilato kolo za vse obiskovalce odprlo vrata svoje parkovne železnice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zelena lokomotiva Reagan 664, kakršno uporabljajo tudi Slovenske železnice 
Tadej Regent

V soboto je bil za ljubitelje vlakov odprt park z železniško postajo Mali Studenci. Do nje se ne pripeljemo zlahka, saj gre za prav posebno vrsto vlakca, ki nas tja popelje, tudi vozni red je zelo poseben, vozovnice pa sploh ne potrebujete. Pravzaprav gre za makete vlakov v merilu 1:8 oziroma 1:11. Tirna širina je 127 milimetrov, nas pouči Janko Mikolič iz društva Krilato kolo, ki skrbi za promocijo parne vleke.

V parku za Preradovičevo ulico so v krogu položili 316 metrov tirnic, ki peljejo pod mostičkom in okoli zelenice s češnjami, gugalnico in mizo s klopjo. Prava idila za najmlajše ljubitelje železnic! 

Tadej Regent

Sprevodnikov ni bilo, saj tudi vozovnic otroci za vožnjo niso potrebovali. "Smo društvo v javnem interesu. Šestkrat na leto omogočimo vsem, da se lahko brezplačno peljejo z našimi vlakci," pove Mikolič. Naslednja priložnost bo že 8. junija med 16. in 19. uro. 

Pomagajo si tudi s 3D-printom

V času našega obiska sta vozili zelena lokomotiva Reagan 664, kakršno uporabljajo tudi Slovenske železnice, in modra nemška premikalna lokomotiva Henschel. Upravljali so ju člani društva, ki združuje entuziaste vseh starosti. Nihče se ni razburjal, če je kakšen vagon malo iztiril ali je bilo treba na lokomotivi kaj priviti, serviserji so bili na preži in kmalu se je po parku že spet razlegel znameniti "ču-ču".

V parku ne manjkajo okretnica, prenosnica in kurilnica.
Tadej Regent

Maja Zorko je pripeljala šestletno hčerko, ki se doma rada igra z lego vlakcem, tokrat pa je lahko tudi sama doživela, kako se počutijo njene figurice, ko se vozijo naokrog. "Prvič smo tukaj, lani smo zamudili. Ampak zagotovo še pridemo!" nam je navdušeno povedala. 

Anej Vaupotič je pripeljal lokomotivo in nekaj vagonov, ki jih je izdelal sam. Všeč mu je, da se lahko ljudje vozijo z njegovimi vlaki tudi zares. "Oba starša sta bila na železnici, vedno so bili doma kakšni modeli vlakov. Na Ptuju smo imeli podobno železnico in tako smo začeli ta hobi," pripoveduje, kako je začel. 

Tadej Regent

Da sestavijo en tak vlak, traja več mesecev, lahko tudi let. "Najprej potrebuješ originalne mere, potem narišeš načrt, sledi varjenje, struženje ..." opisuje Mikolič potek nastajanja. Kovinske dele izdelujejo z laserskim izrezom, manjše delčke pa tudi s pomočjo 3D-printa, doda Vaupotič.  

Okretnica, prenosnica, kurilnica

Janko Mikolič nas popelje tudi do okretnice in kurilnice, kjer shranjujejo vlakce. Pokaže nam, kako deluje prenosnica, s katero premaknejo tire, da lahko vsak vagon odpeljejo do svojega depoja. V enem stoji tudi rdeč piranski tramvaj v merilu 1:3, ki ga bodo javnosti predstavljali konec poletja, 31. avgusta. "V Piranu je nekoč vozil takšen tramvaj, okoli leta 1955 so ga pa ukinili," pripoveduje Mikolič, ki je včasih delal tudi pri pravi železnici, po 40. letu pa se je začel ljubiteljsko ukvarjati z vlakovnim modelarstvom.

Tadej Regent

Samo bife ob železnici še manjka, se pošali Matjaž Horvat, ki je poskrbel za osvežitev iz nahrbtnika. "Jaz imam doma malo manjše modele. Na podstrešju garaže, kamor ne more vsak," nam pove. Tam hrani kar dvanajst parnih lokomotiv in tri električne. "Ko sem se upokojil, mi je bilo dolgčas. Pa sem se spomnil, da imam od Mehanotehnike še nekje tračnice, in sem se odločil, da si naredim maketo. Ko sem prišel do polovice, mi je zmanjkalo tračnic in sem šel v Avstrijo po njih, ker pri nas ni bilo trgovine s tem. Potem smo pa dobili doma internet, in ko je žena iz službe prinesla računalnik, sem odkril www! Kako se mi je svet odprl!" se zasmeji.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta