Ideja o selitvi Pekarne je vznemirila. "To je igra dobrega in slabega policaja," pravijo pekarnarji. Kaj pravijo na občini?

Jasmina Cehnar
07.05.2021 05:55
"Še enkrat preizkušajo napačne poteze predhodnikov," je pekarnarje presenetila nekoliko bolj konkretna vizija občine z morebiti izpraznjenim centrom alternativne kulture. Občina miri: Nič ne bo odločeno brez pogovora in dogovora.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vsakokrat, ko so se v zvezi s Pekarno pojavile ideje o selitvi in tudi celoviti prenovi, so se pekarnarji odločno uprli. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Izjava podžupana Sama Petra Medveda, ki je po sredinem sestanku s predstavniki Mestne četrti Magdalena za medije izjavil, da bi MOM Pekarno selila v nekdanje prostore MTT v Melju, območje kulturnega centra pa bi bilo namenjeno širitvi medicinske fakultete in UKC Maribor, je med uporabniki alternativnega kulturnega centra sprožila buren odziv. Z idejo o selitvi v MTT so bili sicer že seznanjeni, vendar so, kot so nedavno povedali za Večer, imeli zagotovila podžupana Gregorja Reichenberga, da občina nobenih odločitev, povezanih s Pekarno, ne bo sprejemala brez njih.

​Nič o nas brez nas

"Nad izjavo gospoda Medveda smo ogorčeni, saj je neko latentno opcijo preoblikoval v načrte, ki se sprejemajo nam za hrbtom. V maniri nekaterih prejšnjih vodstev MOM, ki so v interesu kapitala poskušali pekarnarje izseliti, se tudi tokrat ponavlja vzorec igre 'good cop, bad cop' (dober policaj, slab policaj; op. p.), kjer določeni uslužbenci MOM poskušajo z nami ohranjati prijazne stike, drugi pa delajo na projektu, o katerem ne vemo nič," je sporočil programski svet Pekarne in dodal, da uporabniki Kulturnega centra (KC) Pekarna ne bodo dovolili enostranskih odločitev.

Igor Napast

​Stališče "nič o nas brez nas in Pekarna je vsebina in ne nepremičnina" so pekarnarji izoblikovali že, ko je želel nekdanji župan Franc Kangler center alternativcev preseliti v nekdanji zapor Karantena za Europarkom. "Sprejemamo edino sodelovanje in pogovor. Dolga leta ustvarjanja, povezava z lokalnim okoljem, dolgoročno načrtovanje programov in nenazadnje ogromni vsebinski in materialni vložki v območje KC Pekarna nas zavezujejo, da z delom nadaljujemo. Pritiskov smo vajeni že od prej, žalostni pa smo, da tokratna oblast, za katero smo ob nastopu menili, da bo imela še največ posluha za razvoj urbane družbeno-kulturne scene v centru mesta, še enkrat preizkuša napačne poteze svojih predhodnikov," so še zapisali. Napovedali so, da se bodo v Pekarni kmalu sestali vsi uporabniki in sprejeli odločitve o nadaljnjih korakih, mariborsko občino pa pozvali k dialogu.

​Občina: Iskali bomo konsenz

​Medtem v Mladinskem kulturnem centru (MKC) Maribor, ki bi moral, potem ko bo sprejet novi upraviteljski model, postati tehnični upravitelj celotne Pekarne, komentirajo, da so informacije o konkretnih načrtih občine na območju Pekarne za njih zelo sveže. "Predstavljamo pa si, da se bodo spremembe dogajale v dialogu z uporabniki in ostalo zainteresirano javnostjo," je sporočila Marja Guček, direktorica MKC.

Da tako tudi bo, saj nič ne bo sprejeto brez pogovorov in dogovorov z uporabniki Pekarne, ob tem zagotavljajo na MOM. "Izhajamo namreč s stališča, da mora biti sprejeta vizija, v katero verjamemo vsi, in da bo morala biti končna odločitev podprta s strinjanjem, da je za Pekarno najboljša," so povedali in poudarili, da so tako povedali tudi programskemu svetu Pekarne na aprilskem sestanku, ko so mu predstavljali prednosti nove lokacije. "Z umestitvijo močnega programa in 'zgodbe' mariborske Pekarne v Melje bi pridobilo celotno, zdaj degradirano območje, za katero imamo tudi sicer razvojne oziroma revitalizacijske načrte," dodajajo. Ob izjavah podžupana Medveda, da bi morebiti spraznjeno območje Pekarne (tam bi ostal le MKC z mladinskim hotelom) namenili medicincem, pa so na občini izpostavili, da o taki namembnosti - glede na potrebe po širitvi tako medicinske fakultete kot UKC - zgolj razmišljajo in da je bilo to v izjavi tudi jasno povedano. Koliko so v te načrte vpeti, včeraj ne s fakultete ne iz UKC niso odgovorili.

​Do nadaljnjega le nujno vzdrževanje

Nekdanji vojaški objekt, ki so ga kulturniki zasedli po slovenski osamosvojitvi, že ves čas spremljajo lastniški zapleti, zlasti zapleti z nujno obnovo. Spomnimo: do 2007. je bila aktualna prenova kompleksa, na lepem pa je občina ponudila selitev v Karanteno, kar so uporabniki odločno zavrnili. Nato je MOM pristopila k celoviti, z EU-sredstvi podprti prenovi, a jo je dočakala le upravna stavba. Leta 2013 je takratni župan Andrej Fištravec nadaljevanje prenove postavil za prioriteto, pri tem pa zahteval soglasje pekarnarjev, a ti se o obnovi niso mogli zediniti. Prevladalo je mnenje, da bi poseg domicil alternativne scene preveč polikal in institucionaliziral. Po dolgotrajnem pregovarjanju je zmanjkalo časa za pravočasen začetek del, občina je izgubila evropski denar, uporabniki Pekarne pa so predlagali postopno obnovo v smislu investicijskega vzdrževanja. Do leta 2019 je občina za to namenila okoli 250.000 evrov, največ za obnovo streh, drugo pa v glavnem za ureditev elektroinštalacij in kanalizacije. Letos bodo na objektih izvajali le nujno investicijsko vzdrževanje, celovita prenova ni predvidena. Zahtevala bi prevelik finančni vložek, primerljiv z vložkom v ureditev prostorov v sklopu MTT, zato bodo premislili, koliko vlagati v objekte v Pekarni, pravijo na MOM.

Igor Napast

Kot rečeno, še vedno tudi ni zakoličen sistem upravljanja tega zatočišča alternativne kulture, kjer sta že vrsto let težava prisvajanje in slaba izkoriščenost prostorov, do katerih novi potencialni uporabniki praktično nimajo dostopa. Mariborski občinski urad za kulturo in mladino je računal, da bi razmerja uredili do konca lanskega leta, nakar bi MKC končno lahko prevzel upravljanje celotne Pekarne, vendar se to še ni uresničilo. Kot je povedal Ramiz Derlić, član programskega sveta KC Pekarna in vodja MC Indijanez, na potezo občine v zvezi s tem čakajo že štiri leta, podžupana Reichenberg in Alenka Iskra pa da sta jim na sestanku aprila letos dala upanje, da se bo premaknilo še letos.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta