Imeti v domu za starejše sobo z balkonom ali brez njega?

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
22.11.2021 05:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Dom starejših v Slivnici pri Mariboru

Igor Napast

V nekaterih domovih za starejše si tega, da sobe ne bi imele balkona, sploh ne zamišljajo, drugod se jim ne zdi potreben, če sta stanovalcem v okviru doma na voljo vrt ali park.

V Slivnici pri Mariboru je Senecura zgradila nov dom za starejše, vendar brez balkonov. Takšna rešitev se zdi nenavadna, saj jih ima večina domov za starejše, tudi Senecurin dom v Mariboru (nekdanji Sončni dom na Pobrežju). Ne nazadnje se je v času koronavirusa pokazalo, da balkoni pridejo še kako prav, kadar je zaradi okužbe v domu stanovalcem omejeno gibanje - ti lahko vsaj tja stopijo na svež zrak. Zakaj so se torej v Senecuri odločili za gradnjo brez balkonov?

Namesto balkonov skupne terase

"Strategija družbe Orpea, lastnice Senecure, je pri novogradnjah domov Senecura v Sloveniji, tudi v občini Hoče - Slivnica, ta, da imamo za stanovalce skupne terase. Stanovalci tako ne posedajo sami po balkonih, ampak stremimo k temu, da so njihove aktivnosti skupinske, da se družijo, da so čim manj osamljeni. Tako skupno teraso bomo, poleg ogromnega vrta, imeli tudi v novem domu v občini Hoče - Slivnica pa tudi v novem domu v Komendi," odgovarja Sanda M. Gavranovič, poslovna direktorica Senecure za Slovenijo.

Novozgrajeni slivniški dom za starejše je brez balkonov, ima pa skupno teraso, park in vrt.

Foto: Igor NAPAST

Igor Napast

Kako pa potrebo po balkonu vidijo v drugih domovih? So balkoni sami sebi namen ali so v uporabi? "Balkoni so zelo pomembni. Ne znam si predstavljati, da jih ne bi imeli," pravi direktor Doma pod gorco Gregor Žigon. V Domu pod gorco ima vsaka soba balkon, na oddelku za demenco imajo atrij in zelenico. "Naši stanovalci radi posedijo na balkonu, z njega opazujejo okolico, v spomladanskem času, ko je toplo, radi tam na soncu berejo časopis, kvačkajo, pijejo kavo ... V koronačasu pa so se balkoni pokazali še posebno koristni: tako so stanovalci v času, ko smo bili zaprti, vsaj malo prišli na svež zrak, poleg tega smo pred domom prirejali koncerte, stanovalci pa so jih spremljali z balkonov. Nekateri si na balkonu tudi posadijo rože in skrbijo zanje - mi jim priskrbimo sadike," pravi Žigon. Sogovornik je prepričan, da je "balkon ne le dodana vrednost - to seveda je, ampak bi moral biti osnova. Mislim celo, da bi moralo biti določeno v pravilniku, da domovi, ki se na novo gradijo, morajo imeti balkone."

"Balkoni so pomemben del bivalnega prostora stanovalcev in so pogosto v uporabi. Še zlasti pomembni so za stanovalce, ki so omejeni v gibanju, tako so kljub temu lahko na svežem zraku," podobno kot Žigon vidi pomembnost balkonov direktor Doma Danice Vogrinec Marko Slavič. "Ne znam si predstavljati, da v domu ne bi imeli balkonov," odločno pravi.

Zgodba z balkoni ni črno-bela

Drugačnega mnenja je direktorica Doma starejših občanov Tezno Jasna Cajnko: "Zgodba z balkoni je mešana, ni črno-bela." Vidi tako pozitivno kot negativno plat.

V teh dneh se bodo v dom starejših v Slivnici pri Mariboru vselili prvi stanovalci.

Foto: Igor NAPAST

Igor Napast

"Po eni se zdi, da brez balkona ni mogoče živeti, po drugi pa je tako, da če dom zagotavlja druge kapacitete - park, vrt..., kamor se lahko stanovalci v miru umaknejo na zrak, podpiram to rešitev. V metodologiji oblikovanja cene se soba zaradi balkona namreč malo podraži in mi smo imeli ves čas, dokler smo imeli balkone, težavo, ker so nam svojci oskrbovancev rekli: 'Moja mama je nepomična, ves čas leži, balkona ne uporablja, plačevati pa ga moramo.'" Sedaj imajo v domu Tezno balkone samo še v eni etaži, drugod so na njihov račun povečali sobe. "To, da smo povečali osnovni bivalni prostor, ki ga stanovalci uporabljajo dnevno, celo leto, poleti in pozimi, se mi zdi bistveno večja vrednost. Stanovalci niti toliko ne uporabljajo balkonov, če imajo možnost umakniti se kam drugam na zrak," pravi Cajnkova. Doda, da je velika prednost doma Tezno to, da ima krasen velik vrt. "Težko pa je sredi mesta ali tam, kjer nimajo parka in se stanovalci nimajo kam umakniti." Balkonov tudi v času koronavirusa niso pogrešali, saj življenje v domu Tezno poteka po modelu gospodinjskih skupin, pravi Jasna Cajnko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta