Interventna obnova: Streha Čeligijevega stolpa tik pred tem, da se zruši

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
05.11.2020 12:05

Streha stolpa iz 15. stoletja je tako slaba, da je morala občina na pobudo zavoda za varstvo kulturne dediščine urgirati pri ministrstvu za kulturo, ki bo za nujno sanacijo prispevalo polovico denarja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čeligijev stolp je že dolgo časa potreben celovite prenove, za katero pa se doslej še ni našel denar. 
Arhiv Mom

Mestna občina Maribor je danes začela z interventno obnovo ostrešja na Čeligijevem stolpu, saj sta ostrešje objekta in sama kritina v izredno slabem stanju ter tako najverjetneje ne bi prenesla obilnejših snežnih padavin. Interventna obnova znaša okoli 41.000 evrov, polovico tega bo sofinanciralo ministrstvo za kulturo.

Edini ohranjen severni stolp

MO Maribor je v začetku meseca pričela z nujnimi interventnimi deli na Čeligijevem stolpu, ki je eden najpomembnejših ohranjenih stolpov srednjeveških mestnih obzidij v Sloveniji. Čeligijev stolp je bil zgrajen v 15. stoletju in je edini ohranjen obrambni stolp severnega mestnega obzidja in tako predstavlja pomembno kulturno dediščino mesta. Stolp je sicer že dlje časa potreben celovite obnove, a se zanjo doslej ni našlo denarja.

Sašo Bizjak

So se pa na občini odločili za takojšnjo interventno obnovo, saj sta tako ostrešje objekta kot kritina v izredno slabem stanju in na meji porušitve. "Mnogi leseni strešni elementi so prepereli, spoji porušeni in tako v prihajajoči zimi grozi nevarnost porušitve. Po posredovanju Zavoda za kulturno dediščino Maribor smo ministrstvo za kulturo zaprosili za sofinanciranje nujne obnove strehe kulturnega spomenika, ki je bilo 29. oktobra odobreno," so pojasnili pristojni na občini. Ministrstvo za kulturo bo sofinanciralo obnovo ostrešja in kritine v 50 odstotkih, kar znaša 20.457 evrov. Drugo polovico zneska je MO Maribor zagotovila iz lastnih sredstev. Obnova bo zaključena do konca meseca novembra.

Pod lupo spomeničarjev

Menjavo dotrajanih delov ostrešja in kritine izvaja podjetje Karbo storive (Renata Kerec s.p.) in bo zasnovana tako, da bo predstavnikom zavoda za kulturno dediščino še pred samo zamenjavo omogočen nadzor in detajlni pregled strešne konstrukcije.

Lanskoletna sanacija zaradi poškodbe na severovzhodnem vogalu stolpa, kjer se je odkrušilo več kot kubični meter kamnitega zidu.
Sašo Bizjak

"MOM se zahvaljuje tako ministrstvu za kulturo kot zavodu za kulturno dediščino za hitro ukrepanje in sodelovanje pri ohranitvi izjemno pomembnega kulturnega spomenika za naše mesto," so še sporočili z občine. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta