(INTERVJU) Tadej Mežnar: Mariborsko Pohorje bomo od Marproma prevzeli še letos

Aljoša Peršak
30.03.2021 02:00
Z direktorjem Športnih objektov Maribor Tadejem Mežnarjem o (pre)velikih čevljih, ki jih je obul, preoblikovanju javnega zavoda v podjetje, novem najemniku Hipodroma Kamnica, zgodnejši otvoritvi sezone na Mariborskem otoku, načrtih na območju nekdanjega kopališča Tam ...
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadej Mežnar vodi javni zavod Športni objekti Maribor od 26. maja 2019. 
Igor Napast

V skoraj dveh letih, odkar ste prevzeli vodenje Športnih objektov Maribor, ste preživeli nezaupnico zaposlenih, odpuščanja delavcev, kritike v mestnem svetu in v svetu zavoda, vložitev tožb. Ste kdaj dobili občutek, da ste obuli prevelike čevlje?

"Ne, nisem. Nikakor. Že od leta 2006 sem vključen v upravljanje športne infrastrukture, tako da sem si v tem času nabral kar nekaj potrebnih izkušenj, tudi na vodilnih delovnih mestih. Začetek mandata je bil res težek, ker, namesto da bi se ukvarjal z delom in zastavljenimi cilji, je bil fokus na razprtijah z nekaterimi zaposlenimi. Zadeve smo umirili in odnosi so danes normalni. Do trenj je prišlo predvsem zato, ker nekdo ni prenesel poraza v izbiri za direktorja. Prepričan sem, da smo zadeve doslej dobro izpeljali."

Svet zavoda na zadnji seji ni potrdil letnega poročila za 2020, ker ni imelo predpisanega revizorjevega mnenja, ker so se v bilanci stanja številke razhajale za okrog 700 tisoč evrov, ker obstaja celo dvom o verodostojnosti poslovnega rezultata, ki je bil prvič po dolgih letih pozitiven.

"Leto 2020 smo sklenili s presežkom prihodkov nad odhodki v višini 17 tisoč evrov. Za primerjavo, leto prej smo zabeležili 68 tisoč evrov izgube. Letnega poročila niso potrdili, ker so prišla nekatera vprašanja - izključno strokovno računovodska - tik pred sejo, zato smo se dogovorili, da na naslednjo sejo povabimo tudi računovodstvo, ki je zdaj zunanje in bo odgovorilo na vsa ta strokovna vprašanja. V bilanco stanja se je prikradel tiskarski škrat, ne gre za to, da katere postavke ne bi bile vključene. Revizijsko poročilo pa doslej nikoli ni bilo potrebno, po veljavni zakonodaji to ni zakonska zahteva. Na naslednji seji ne pričakujem nobenih težav glede sprejetja poročila."

"Do trenj je prišlo predvsem zato, ker nekdo ni prenesel poraza v izbiri za direktorja," o notranjih razprtijah pravi Tadej Mežnar. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

So razlog za površno pripravljena poročila - to ni bilo prvo - tudi notranja trenja? Kot je znano, so zaposleni očitali tudi, da evidentiranje prihodkov in stroškov ne izraža dejanskega stanja. Nakar ste ukinili celotno računovodsko službo, ki jo je vodila predsednica sindikata Karmen Rotman.

"Zaradi notranjih razprtij smo imeli v zadnjem letu 14 pritožb in inšpekcijskih nadzorov. Doslej smo vse izpeljali brez težav, nobena nepravilnost ni bila ugotovljena. Glede nezaupnice zaposlenih - pri tem je šlo za dva, tri zaposlene, ki so med preostale širili negativno energijo. Zdaj se je zadeva umirila, zaposleni lažje delajo, ne obremenjujejo se več s tem. Morate vedeti, da se je sindikat v Športnih objektih ustanovil na dan, ko sem bil imenovan za direktorja. Prej ga ni bilo. Edini cilj sindikata je bil nasprotovati meni. Računovodsko službo pa sem ukinil izključno iz poslovnih razlogov. Konec leta 2019 smo imeli 62 zaposlenih, od tega pet v računovodstvu. Z zunanjim servisom bomo na leto privarčevali med 90 tisoč in 100 tisoč evri."

Odpustili ste tudi vodjo Športnega parka Tabor Aleša Antolinca, krivdno odpoved mu je vročil kar detektiv. Zakaj ste se odločili za tako drastično potezo?

"Pri njegovem delu je dlje časa prihajalo do nepravilnosti v škodo zavoda. Podrobnosti ne bi komentiral, ker nas še čaka postopek na sodišču."

Drži, Antolinc in Rotmanova sta vložila tožbo na delovnem sodišču. Kaj boste naredili, če sodišče presodi, da ste ju odpustili nezakonito?

"Upošteval bom odločitev sodišča. A delali smo v skladu z zakonom, zato ne pričakujem drugačne odločitve."

Pred Športnimi objekti je pomemben proces preoblikovanja v družbo z omejeno odgovornostjo. Je bila to edina možna rešitev, da se zavod znebi kroničnih finančnih težav, ki ga spremljajo od ustanovitve?

"Že s korekcijo sanacijskega načrta smo zastavili plan, po katerem bi v treh letih prišli na zeleno vejo. Z zmanjšanjem stroškov dela, uskladitvijo cen in prenosom nekaterih objektov. Sanacija je lani potekala, a zaradi covida-19 prepočasi. Želja po preoblikovanju v d.o.o. je nastala na strani ustanovitelja in glavni namen je razdolžitev do občinskih podjetij. Dolg zdaj znaša okrog 462 tisoč evrov in bo po časovnici do junija, julija, ko bo dejansko prišlo do preoblikovanja, narasel na pol milijona evrov. Obstajajo še tudi drugi pozitivni učinki in mislimo, da je to prava pot."

Tadej Mežnar
Igor Napast

Kakšen model financiranja se načrtuje? Dosedanji na osnovi letnega programa športa se je pokazal kot sistemsko nevzdržen.

"Tudi v nadaljevanju financiranja bo prisoten letni program športa, ampak se pričakuje, da bomo kot podjetje nekatere stroške še dodatno zmanjšali, obenem pa bomo na trgu bolj konkurenčni. Prav tako bo MOM plačevala stroške upravljanja. V okviru holdinga pričakujemo precej sinergijskih učinkov. Če smo v normalnem poslovnem letu imeli 3,2 milijona evrov prihodkov, je bilo od tega 1,9 milijona evrov iz letnega programa športa. Približno tolikšen znesek bo predvidoma ostal tudi v prihodnje, skupni prihodki pa se bodo povečali na okrog 4 milijone evrov."

Kaj je zdaj vaša glavna naloga?

"Izračun lastnih cen z vključitvijo amortizacije. Za objekte bomo morali ustanovitelju plačevati najemnino v višini amortizacije. Zato bo tudi potrebna uskladitev cen."

Torej podražitev storitev?

"Ni nujno. Cene se niso spremenile že vrsto let in pričakujem, da se bodo povišale za 10 do 20 odstotkov. Če pogledava kopališče Pristan - nobeno podobno javno športno kopališče v Evropi ne dela s plusom. Če se bo občina odločila, da je ta dejavnost v javnem in teresu, bo nova cena res na primer deset evrov, a bo uporabnik še naprej plačeval pet evrov, preostalo bo subvencionirala občina. Ponekod se bodo cene povišale tudi za uporabnike, ne pa povsod. Uvedli bomo tudi kartico zvestobe, s katero bomo ponujali popuste ali akcije v prostih terminih."

V poslovno-finančnem načrtu ste predvideli zmanjševanje števila zaposlenih, toda podjetju naj bi se še letos pridružilo okrog 60 delavcev iz Marproma, skupaj s prenosom koncesije za upravljanje z žičnicami in smučišči na Mariborskem Pohorju.

"Poslovno-finančni načrt je bil izdelan za objekte, ki jih imamo zdaj v upravljanju. Prenos športnega dela Marproma in koncesije naj bi se zgodil v drugi polovici leta, zato računamo, da bi naslednja smučarska sezona potekala že pod Športom Maribor. Kar pomeni, da bomo morali poslovno-finančni načrt ustrezno dopolniti."

Katere objekte pa nameravate prenesti na druge izvajalce?

"Načrt je, da se objekt, kjer deluje en klub, temu ponudi v najem. V preteklosti smo ugotovili, da kdor se ukvarja samo z eno dejavnostjo, ali je to tenis ali konjeništvo, to počne bistveno bolje kot mi. Na hipodromu recimo že imamo novega najemnika. Ne bomo se več ukvarjali z gostinstvom, zato bomo lokale dali v najem gostincem."

Tadej Mežnar
Igor Napast

Kdo je novi najemnik Hipodroma Kamnica?

"Zavod C.R.E.A.M. Izbrali smo ga na javnem razpisu in že tudi podpisali najemno pogodbo za nedoločen čas. Delovati bodo začeli v aprilu. Vmes so bile ideje tudi o drugih dejavnostih na hipodromu, ampak se bo zdaj tam nadaljeval razvoj konjeništva."

Kako pa ste rešili dolgoletni spor s Kasaškim društvom Piramida? Kot je znano, mu je občina pomotoma plačala 110 tisoč evrov, saj vlaganj društva v objekt niste priznavali.

"Zgladili smo vse medsebojne spore. Glede občinskega plačila pa nimam informacij."

Kaj lahko pričakujejo obiskovalci na Mariborskem otoku?

"Mariborski otok je že izvzet iz športne infrastrukture, a letos še ostaja v našem upravljanju. Večja obnova je predvidena po zaključku poletne sezone, to investicijo bo vodila občinska projektna pisarna. Mi bomo opravili najnujnejša vzdrževalna dela, da lahko izpeljemo sezono. Lani je bil Otok zadetek v polno, bil je eden redkih objektov, ki so normalno delovali. Sezono je zaznamoval dober obisk, tudi zaradi epidemijske situacije, ker ljudje niso mogli toliko potovati. Kot dobra poteza se je pokazal tudi minigolf, tako da imamo v načrtu, da že pred prvomajskimi prazniki odpremo sezono minigolfa, namiznega tenisa, odbojke na mivki ... Po zaključku šolskega leta pa bi začeli tudi kopalno sezono."

Na območju nekdanjega kopališča na Tam naj bi uredili vadišče za golf?

"Želimo, da bi se tudi tam nekaj dogajalo. Objavili smo javni razpis, v katerem pa dopuščamo tudi možnost, da bi se najemnik odločil za kakšno drugo športno dejavnost. Glede na to, da v mestu nimamo vadišča za golf, smo razmišljali v tej smeri."

Tadej Mežnar
Igor Napast

Kakšne so najnovejše informacije glede nesrečne obnove srednjega bazena v kopališču Pristan?

"Za zdaj bazen tesni. Sledi še energetska sanacija Pristana. V načrtu je, da bi jeseni kopalno sezono odprli tudi v srednjem bazenu."

Leta 2023 naj bi podjetje Šport Maribor organiziralo Olimpijski festival evropske mladine. Kaj si obetate od tega dogodka?

"To bo množični dogodek, kot ga v mestu še ni bilo. Pričakujemo številne pozitivne učinke. Na področju infrastrukture obnovo dvorane Tabor in novo tribuno na atletskem stadionu na Poljanah s pokrito stezo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta