Kako čaroben bo december? Mestna občina Maribor želi spremembe

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
17.10.2019 18:29

Mesec dni pred začetkom Čarobnega decembra še ni znan izvajalec prireditve; občina išče zasebnika, a nekateri mariborski organizatorji opozarjajo, da je občinski poziv prepozen in brez računice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Si lahko mariborska občina privošči, da v novoletni program ne vloži nič denarja?
Igor Napast

Čarobni december in silvestrovanje želi Mestna občina Maribor letos organizirati drugače, na način, da vajeti ne bodo več v rokah Zavoda za turizem (ZZT) Maribor - Pohorje in Nipe, zdaj že likvidiranega hčerinskega podjetja več javnih firm, pač pa zasebnika. Kot smo poročali, kabinet župana Saše Arsenoviča z javnim povabilom išče fizično ali pravno osebo, ki bi na petih lokacijah v mestu poskrbela za celotni praznični program, božični sejem in gostinsko ponudbo, pri čemer občina ne bi vložila niti evra.

Pozna objava, kratki roki

Ponuja pa 80 sejemskih stojnic in največ 17 hišk ter prireditveni oder, za kar tudi zahteva najemnino, in sicer po načelu, kdo da več. Zasebni organizator lahko računa na prihodek iz oddaje hišk in stojnic, gostinske dejavnosti in sponzorstev, poskrbeti pa mora za postavitev in demontažo vse opreme, vsa dovoljenja, varovanje, sanitarije, pa čiščenje, odvoz smeti, promocijo ... Pri vsem skupaj pa naj bi sestavil tudi raznolik in kakovosten 21-dnevni program na Trgu Leona Štuklja, v okviru katerega morajo biti vse prireditve, z izjemo ene, brezplačne.
​Za tematske stojnice, gostinsko, darilno ponudbo, aktivnosti za otroke oziroma manjše koncerte pa mora sam ali z že določenimi partnerji poskrbeti še v Ulici škofa Maksimilijana Držečnika, na Trgu svobode, Grajskem trgu in v Vetrinjski ulici. Časa za pripravo ponudbe imajo interesenti skupaj dvanajst dni, do 21. oktobra. Najustreznejšega bo izbirala petčlanska komisija v sestavi štirih članov iz mestne uprave in enega iz ZZT, vse skupaj pa zaradi ostrih in mestoma dvoumnih pogojev, pozne objave in kratkih rokov v javnosti sproža številne pomisleke.

Andrej Petelinšek

Išče se mariborski dobrotnik

Nekateri mariborski organizatorji, s katerimi smo se pogovarjali, na poziv po večini gledajo s skepso, nanj se ne bodo prijavili, pravijo. Kdor se bo, je pogumen, bogat ali dobrotnik Maribora, dodajajo. "Pozdravljam, da je javni poziv, škoda pa, da ni za leto 2020, kar bi bil realen termin za pripravo kvalitetnih vsebin," je razmišljal znani mariborski organizator Mitja Špes iz Factumeventa. Kot pojasnjuje, je v enajstih dneh nemogoče pridobiti dobre bande, sploh pa za december, ko so vsi v glavnem že zasedeni, oziroma pripraviti 21-dnevni program že za en trg, kaj šele za štiri druge lokacije.
"Kvalitetna priprava že manjših projektov zahteva več mesecev. To pa je celoletni projekt in to ne za eno, ampak več oseb," je prepričan Špes, ki opozarja na veliko časovno stisko, saj je treba določena dovoljenja vložiti najpozneje 30 dni pred začetkom dogajanja, prav tako si težko predstavlja, kako bo izvajalec v razpoložljivem času pridobil sponzorska sredstva, ki jih konec leta podjetja praviloma tudi več nimajo.

Misija nemogoče in fantazijski program

Blizu misije nemogoče se dani pogoji zdijo tudi organizatorju koncertov Domnu Kozoletu iz Gramofonoteke. "V teoriji bi lahko Čarobni december v danih pogojih izvedel zelo močan gostinec, ki bi imel pod kontrolo vse šanke, pa še tako bi bilo vprašanje, ali bi lahko bilo na koncu dobičkonosno," je dejal Kozole, prepričan, da občina ob vseh zahtevah in potrebnih vložkih zasebnega investitorja ponuja "zelo malo ali skoraj nič".

Si lahko mariborska občina privošči, da v novoletni program ne vloži nič denarja?
Igor Napast

Lani anomalije, letos optimizem

Kakšen je načrt občine, če se na razpis ne prijavi nihče? V županovem kabinetu o tej možnosti očitno sploh ne razmišljajo, saj pravijo le, da so bili od objave povabila deležni "že kar nekaj resnega zanimanja morebitnih najemnikov prireditvenih površin in opreme za prireditve Čarobnega decembra 2019. Zato smo optimistični glede izida javnega povabila."
​Kot pojasnjujejo, so poziv zasebnikom sprožili, ker so se morali temeljito seznaniti s situacijo, in kot navajajo, sprejeti ključne odločitve o tem, kako kvalitetno in hkrati racionalno izpeljati decembrske prireditve. Za drugačen pristop pa so se odločili zaradi predragih božično-novoletnih prireditev v lanskem letu. "Ker smo po natančni preučitvi lanskega projekta ugotovili več anomalij, smo se odločili, da letos te dogodke izvedemo po drugačnem modelu. Model, za katerega smo se odločili, je ena od možnosti, da ne porabljamo občinskega denarja," pojasnjujejo. Že kmalu v začetku naslednjega leta pa se bodo lotili evalvacije projekta in na osnovi ugotovitev oblikovali optimalen model za Čarobni december 2020, so še poudarili.

Na navodila občine še čakajo

"Letošnjega pristopa ne morem oceniti, dokler ne vidim, kaj se bo izvedlo. Drži pa, da je vse zelo pozno, tudi za zavod bi bilo v tem trenutku prepozno, če bi prevzel aktivnosti na način kot prejšnja leta," pa je komentirala Doris Urbančič Windisch, direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje, ki se je v preteklosti priprave programa loteval že marca. Zavod bo po besedah sogovornice letos pri Čarobnem decembru sodeloval kot pomoč izbranemu izvajalcu, zlasti pri pripravi potrebnih dovoljenj, vendar natančna navodila občine še čaka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta