Kako je, ko ostaneš zaprt v tuji državi, pripovedujeta Slovenka v Budimpešti in Francoz, ki je bil v Mariboru

Tijana Belca
24.07.2021 05:55
Kako sta študij v tujini v koronskem času doživela Slovenka Sara Čelan, ki je bila na Portugalskem in Madžarskem, ter Francoz Vincent Chaboussou, ki je bil v Mariboru.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sara Čelan priporoča študij v tujini, saj se veliko naučiš o državi, v kateri živiš, o ljudeh, običajih in ne nazadnje tudi o sebi, meni. Foto: Osebni arhiv
Osebni Arhiv Sara Čelan

Mnogi mladi, že ko končujejo srednjo šolo, razmišljajo o možnostih študentske izmenjave. Program Erasmus+ omogoča, da študentje s pomočjo štipendije Erasmus živijo, študirajo ali opravljajo obvezno prakso v tuji državi. Izmenjave v tujini se letno udeleži okrog 300 študentov Univerze v Mariboru. Kako je (bilo) z izmenjavami v lanskem in letošnjem šolskem letu, ko je v življenja posegel koronavirus? Izkušnje sta z nami delila Slovenka Sara Čelan, ki je bila na Portugalskem in Madžarskem, ter Francoz Vincent Chaboussou, študent v Mariboru.

Madžarski študentje so morali domov

Študentka Ekonomsko-poslovne fakultete Univerze v Mariboru Sara Čelan pripoveduje, da je bila njena prva destinacija Porto na Portugalskem. Sprva je načrtovala šestmesečno izmenjavo v tem obmorskem mestu, a je presenetil koronavirus in ostala je le dva meseca. Ker so bile razmere na začetku nejasne in nepredvidljive, se je odločila izmenjavo zaključiti kar na daljavo, od doma. "Na Portugalskem je število okužb raslo veliko hitreje kot v Sloveniji, zato so se razmere hitreje zaostrile. Začeli so odpovedovati letalske lete in države so se začele zapirati. Da grem domov, sem se odločila v zadnjem trenutku, prišla sem z enim zadnjih poletov," pojasnjuje. Na Portugalskem je spoznala mnogo ljudi, s katerimi se je odlično ujela. Najbolj se je razumela s sostanovalko, Madžarko Dorino. Z novo prijateljico se je dogovorila, da pride na izmenjavo na Madžarsko.

Osebni Arhiv Sara Čelan

Pot v Budimpešto je Čelanova začela 31. avgusta lani. Že dan kasneje je Madžarska zaprla svoje meje in tako je ostala zaprta v državi. Kljub nenadnemu zaprtju so "znotraj države zadeve potekale dokaj normalno še do začetka novembra. Obiskovali smo predavanja na fakulteti, organizirani so bili Erasmus izleti, zabave, druženja. Sicer je bilo vse nekoliko prilagojeno zaradi epidemije, vendar so bile razmere boljše kot v Sloveniji. Imeli smo policijsko uro in večina stvari je bila zaprtih, vendar smo se lahko brez omejitev ali testov gibali znotraj države," je povedala. Stanovala je v privatnem stanovanju, kjer zaradi koronarazmer ni imela težav, drugi tuji študentje, ki so živeli v študentskih domovih, so tam tudi lahko ostali: "Madžarski študentje, ki so živeli v študentskih domovih, so se morali odseliti domov, tujih študentov pa niso mogli kar tako poslati domov, zato so v domovih vse nekoliko prilagodili," se spominja.

Spoznala je več domačinov kot tujcev

Študentje Corvinus University of Budapest, na kateri je študirala Čelanova, so že pred začetkom študijskega leta dobili veliko navodil, kako je treba ravnati v primeru okužbe. Sprva so predavanja na gostujoči fakulteti potekala v predavalnicah, ob koncu oktobra so se prenesla v virtualno obliko. Takrat so Erasmus študentje dobili možnost, da se predčasno vrnejo v svoje države, vendar se je Štajerka odločila, da ostane tam do konca ne glede na razmere.

Svojo izkušnjo opisuje kot posebno, ne samo zaradi prilagojenosti koronavirusu, temveč tudi zato, ker meni, da bi izmenjava potekala nekoliko drugače, če bi živela z Erasmus študenti. Stanovanje si je namreč delila z Madžarko Dorino, ki ji je veliko pomagala in jo obveščala o pravilih v državi, saj Sara Čelan ne govori madžarsko. Več kot tujcev je spoznala Madžarov, saj se je družila z Dorininimi prijatelji, božič pa je preživela z njeno družino. Najprej je za praznik nameravala potovati k svoji družini v Slovenijo, a bi za prehod meje nazaj na Madžarsko potrebovala obrazec, na katerem bi morala navesti konkretne razloge, zakaj se vrača. "Ker sem imela tam stanovanje, načeloma ne bi bil problem, ampak sem od prijateljev slišala, da bi lahko na obrazec čakala tudi do en mesec," pravi. Splet okoliščin ji je omogočil spoznati tudi madžarske običaje. "Vse se zgodi z razlogom in iz vsake situacije je treba potegniti najboljše, zato se nisem pretirano obremenjevala s tem, da sem na izmenjavi v času pandemije. Uživala sem na obeh izmenjavah in spoznala krasne ljudi. Izmenjava je nepozabna izkušnja in bi jo priporočila vsakomur, saj se veliko naučiš o državi, v kateri živiš, o ljudeh, običajih in ne nazadnje tudi o sebi," poudarja.

Maribor je izbral, ker je idealen za življenje

Osebni Arhiv Vincent Chaboussou

Njegova izmenjava je trajala nekaj mesecev. Čeprav jo je zaznamoval koronavirus, pravi, da ni imel večjih težav. "Predavanja so potekala preko interneta, preko aplikacije Microsoft Teams, bival sem v študentskem domu Quadro, ki ga je bilo lahko najti. Tudi zunaj šolskih obveznosti situacija s korono ni predstavljala težav, med semestrom sem lahko obiskal veliko slovenskih krajev, Ljubljano, Bled, Bohinj, Kranjsko Goro, Celje, Kranj in Piran. Hodil sem tudi v restavracije," našteva Francoz. "Erasmus izkušnja me je kulturno obogatila, saj sem spoznal novo in razburljivo državo pa tudi druge Erasmus študente iz različnih držav. Hkrati sem izboljšal znanje angleščine in delal na tem, da nisem več tako sramežljiv," je svojo zgodbo sklenil Vincent Chaboussou.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta