Kako ministrstvo išče novo stavbo ali zemljišče za mariborske policiste?

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
12.03.2022 05:55

Policisti se v štajerski prestolnici že dlje časa soočajo s prostorsko stisko. Pri delu jih omejuje tudi nefunkcionalnost objektov, v katerih delujejo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Del zgradbe, v kateri je sedež mariborske policijske uprave, je v lasti policije, del pa v lasti občine.
Andrej Petelinsek

Do konca letošnjega januarja so na ministrstvu za notranje zadeve zbirali ponudbe za nakup upravne stavbe ali zemljišča za policijo na območju mariborske mestne občine. Javno zbiranje informativnih ponudb, ki, kot je pisalo v razpisu, za ministrstvo ni obvezujoče, sicer ni prvo. Kot pojasnjujejo na notranjem ministrstvu, so v enem letu za potrebe delovanja mariborske policije objavili že več javnih pozivov za pridobitev potrebne nepremičnine.

Ponujene nepremičnine še pregledujejo

V zadnjem pozivu iz januarja letos je ministrstvo zbiralo ponudbe za stavbo na območju Mestne občine Maribor, ki mora imeti zagotovljen enostaven dostop in dobro prometno povezavo z regijo. Stavba za zagotovitev prostorov javne uprave za potrebe policije mora imeti med 6000 in 7000 kvadratnimi metri neto površine. V tej površini je zajetih 500 m2, namenjenih vzdrževanju avtomobilov, kuhinja z jedilnico od 200 do 250 m2, telovadnica 70 do 90 m2. Ministrstvo bi želelo, da ima stavba 50 parkirnih mest v garaži, 50 pokritih parkirnih mest in 70 drugih parkirnih mest. Število parkirnih mest za stranke in invalide bi moralo biti skladno z določbami prostorskih izvedbenih pogojev. "V objektu z več deli morajo prostori imeti lasten vhod, fizično vertikalno in horizontalno morajo biti prostori ločeni od drugih delov stavbe, zahtevana parkirna mesta morajo biti fizično rezervirana. Omogočen mora biti intervencijski dovoz. Objekt in parkirišča morajo biti ograjena. Stavba mora imeti uporabno dovoljenje z ustrezno namembnostjo stavbe javne uprave ali poslovni prostor. Urejen mora biti vpis v kataster stavb," je še bilo navedeno v razpisu.

Hkrati pa je ministrstvo zapisalo, da zbira ponudbe tudi za nezazidano stavbno zemljišče površine približno 5000 m2, ki glede namenske rabe prostora, potrebne površine in zagotovljene komunalne opremljenosti ustreza pogojem za pridobitev gradbenega dovoljenja za gradnjo stavbe, ki bi ustrezala zgoraj opisanim pogojem.

Za prostore v Vošnjakovi, kjer je Policijska postaja Maribor I, občina dobi mesečno dobrih 17 tisoč evrov najemnine.
Andrej Petelinsek

Na vprašanje, koliko ponudb so dobili po januarskem razpisu in ali je morebiti že kaj od ponujenega tudi izbrano, Sabina Langus Boc iz notranjega ministrstva pojasnjuje, da so prejeli ponudbe več objektov in tudi več zemljišč. "V okviru izdelave investicijske dokumentacije preverjamo ponujene nepremičnine glede ustreznosti, cene in možnosti začetka uporabe. Ker odločitev o najustreznejši ponudbi še ni dokončna, ne moremo posredovati natančnejših podatkov."

Večina stavb je od ministrstva, nekaj od občine

"Na Policijski upravi Maribor se že dlje časa soočajo s prostorsko stisko, pri delu pa jih omejuje tudi nefunkcionalnost objektov, v katerih delujejo. Obenem je zaradi razdrobljenosti lokacij, na katerih delujejo, oteženo delovanje vseh notranjih organizacijskih enot. Prostori so tudi starejši, dotrajani - nekateri tudi spomeniško zaščiteni, stroški tekočega in investicijskega vzdrževanja pa so precej visoki," v imenu ministrstva razloge za iskanje stavbe ali zemljišča razlaga Langus Boc. Na vprašanje, koliko denarja je na voljo za novo lokacijo oziroma prostore, pa na ministrstvu ne razkrivajo, "da ne bi prišlo do povečanja apetitov dobaviteljev".

Policija v Mariboru tako zdaj deluje na več lokacijah. V stavbi v Maistrovi ulici 2 je sedež Policijske uprave Maribor. Kot pojasnjujejo na notranjem ministrstvu, je ta stavba v lastni mariborske policijske uprave, del objekta, ki je na naslovu Ulica heroja Tomšiča 6 (je pa v sklopu objekta na Maistrovi ulici), pa jim oddaja Mestne občine Maribor. Mesečna najemnina je 11.353,54 evra.

Stavbo v Trubarjevi ulici bi poleg tiste v Maistrovi notranje ministrstvo lahko ponudilo kot del kupnine za nove prostore.
Andrej Petelinsek

Policijska uprava sicer deluje tudi na naslovih Trubarjeva ulica 19 in Marčičeva 1. Objekta na teh naslovih sta v lastni notranjega ministrstva. Notranje ministrstvo je tudi lastnik stavbe na naslovih Cesta proletarskih brigad 75, kjer je Policijska postaja Maribor II, stavbe na naslovu Danjkova 4, kjer je postaja vodnikov službenih psov in konjenikov, ter stavba na naslovu Ptujska cesta 117, kjer je Postaja prometne policije Maribor.

Policijska postaja Maribor I ima prostore v stavbi na naslovu Vošnjakova 1, ta je v lastni mariborske občine, zanjo se plačuje mesečna najemnina v višini 17.390,68 evra. Mariborska policija ima v najemu še objekt za potrebe avtomehanične delavnice na Tržaški cesti 38, za katerega plačujejo skoraj tri tisoč evrov mesečne najemnine.

Zanimivo je, da ministrstvo poleg plačila kupnine za pridobitev ustrezne nepremičnine omogoča tudi možnost menjave za stavbe, ki ne bodo več potrebne po selitvi na novo lokacijo - torej stavbi v Maistrovi in Trubarjevi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta