Kioska na Glavnem trgu ni več, trafike izginjajo druga za drugo

Nina Ambrož Nina Ambrož
04.11.2019 17:23

Nekatere mariborske trafike, ki so delovale pod okriljem podjetja Delo Prodaja, so že zaprli ali jih verjetno še bodo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čez trafiko na Glavnem trgu je že nekaj dni poveznjen rolo.
Igor Napast

Posel s prodajo časopisov, tobaka in žvečilnih gumijev, ki nekoč ni bil vprašljiv, danes ugaša - trafike izginjajo druga za drugo. V Mariboru so nekaj kioskov že zaprli, recimo poleti v Vetrinjski ulici v središču mesta. Prenehala je delovati tudi trafika ob avtobusni postaji na Glavnem trgu, čez hiško je že nekaj dni poveznjen rolo. Brez kioska bodo kmalu ostali tudi na Pragerskem.
Po neuradnih informacijah je podoben scenarij mogoč še v trafikah v Ertlovi ulici, na Cesti proletarskih brigad in v Ulici pariške komune v Mariboru. Trafikanti, ki običajno upravljajo kioske kot franšiziji in često poslujejo kot samostojni podjetniki, se javno ne želijo izpostavljati in o ugašanju lastne dejavnosti ne želijo govoriti. V tišino se pogrezajo tudi nekateri njihovi šefi.

Kiosk na Glavnem trgu je bil sredi oktobra še odprt.
Sašo Bizjak

Brez odziva tudi sindikat

Navedene mariborske trafike (Vetrinjska ulica, Glavni trg, Ertlova ulica itd.) so delovale ali še delujejo pod okriljem podjetja Delo Prodaja, katerega glavni lastniki so AB sistemi, Dnevnik in DZS, predsednik uprave je Blaž De Costa. Trafikanti se že dlje časa soočajo s spremembami na trgu, že pred leti so imeli težave z dobavo robe, zlasti cigaret, ki so jo lahko opravljali le posredno, preko Dela Prodaje. Med vzroki za neredno, pomanjkljivo dobavo robe in za zapiranje kioskov bi lahko bilo slabo poslovanje te delniške družbe, ki posluje podpovprečno in ima likvidnostne težave. Delo Prodaja ima že nekaj let izgubo in zajetne dolgove, prihodki upadajo. V letnem poročilu 2018 pišejo, da je njihovo maloprodajno mrežo ob koncu lanskega leta sestavljalo 61 prodajnih mest, leta 2017 pa 93, kar pomeni tretjinski upad. A za leto 2019 so napovedali izboljšanje in nove prodajne projekte.

Kiosk v Vetrinjski ulici so zaprli že poleti, zdaj so ga že tudi odstranili.
Sašo Bizjak

Na trgu (pre)več akterjev

Vprašanj, kot so, ali je kioskov preveč, kako bistveni so za ljudi, urbana mesta in ruralne kraje, ne gre zavreči. Dejstvo je, da se na trafikantskem trgu preriva več akterjev. Dva najmočnejša konkurenta, ki obvladujeta mrežo trafik po Sloveniji, sta Delo Prodaja in Tobačna 3dva. Vendar na sceni nista edina. V zelje jima hodijo različni (vele)trgovci, prodajalci goriva in poštnih storitev, ki v svojih prodajalnah poleg mleka in kruha ponujajo revije, ob bencinu je mogoče kupiti cigarete, zraven urejanja pošiljk pa v potrošniški tiraniji gredo čokolada, copati in še marsikaj. Trgovci širijo svoj asortiment do maksimuma. Čeprav tudi trafike danes omogočajo plačilo položnic, nakup vstopnic za koncerte in dogodke, avtobusne vozovnice, vplačilo stav in loterijskih listkov, se vsem bilanca ne izide.

Rešitev je v novih storitvah in artiklih, pravijo

Iz družbe Tobačna 3dva, kjer so kanček bolj dostopni in odzivni, je Ana Ileršič, vodja korporativnih in pravnih zadev, pojasnila, da so 30. septembra uspešno zaključili poslovno leto 2019, v katerem beležijo triodstotno rast. "Ta je konstantna že nekaj let," pravi in je posledica "uvajanja novih storitev in artiklov (plačevanje položnic, Western Union, Eventim, Flixbus) in širjenja sodelovanja z drugimi podjetji (elektronske storitve T TOČKA, Loterija Slovenije). Odraža se tudi v vedno boljših pogojih sodelovanja z našimi poslovnimi partnerji."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta