Ko vas po žepu udari servis ali menjava gospodinjskega aparata. Posel cveti, nemalokrat kar na črno

Nina Ambrož Nina Ambrož
13.02.2021 06:16
Medtem ko so trgovci omejeni v poslovanju, so serviserji pralnih, pomivalnih strojev in drugih aparatov zasuti z delom, ki je kdaj tudi delo na črno. Kakšne so cene?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Serviserji in obrtniki za hišna popravila so drag(ocen)i.
Andrej Petelinsek

Če še gre brez pomivalnega stroja, brez pralnega stroja danes ni več mogoče. Ko se pokvari in ga je treba popraviti ali zamenjati, se v covid omejitvah to lahko zaplete. Pri novem stroju je prvi problem nakup, sledi mu dostava, tretjič se zakomplicira pri montaži. Trgovine z belo tehniko in gospodinjskimi aparati so bile do tega tedna zaprte, delale so preko spleta in telefonov. Določenih storitev, recimo vnosa stroja v stanovanje in montaže, niso opravljali, aparat so dostavili na pločnik pred hišo. So pa vse te storitve počeli serviserji. Posel jim cveti, pravijo.

​Največ je popravil

Klicni centri nekaterih tehničnih trgovin so (bili) tako obremenjeni in nedosegljivi, kot da bi klicali kakšno zdravstveno ustanovo. Lažje je dobiti serviserja. Poročajo, da imajo ogromno dela, več kot pred enim letom, ker so ljudje doma in več uporabljajo gospodinjske aparate, ti pa se zato tudi bolj kvarijo. In popravilo je cenejše kot novi stroj.

Vlado Izlakar je upokojenec in dela kot serviser različnih strojev (pomivalnih, pralnih, štedilnikov itd.) preko podjetja Izi trans iz Limbuša. Prodaja tudi stare obnovljene stroje. Ponuja prevoze novih aparatov od trgovine do doma stranke na širšem območju Maribora, do Rač in Ruš, vnos, montažo in odvoz starih strojev. "Dela je za skoraj vsak dan, največ je popravil, sploh pralnih strojev. Ko pridem k stranki, ji povem, ali se stroj izplača popraviti. To stane 25 evrov, popravilo grelca okoli 45 evrov, enako menjava črpalke," našteva. Prevoz novega stroja, vnos v stanovanje, priklop in odvoz starega stane 50 do 60 evrov. Za primerjavo: mariborsko podjetje Selitko računa za prevoz bele tehnike od trgovine do stranke 30 evrov. A vnosa zdaj ne opravljajo, pove šef Borut Hasl. Še dražji so recimo pri Gorenju.

Izlakar prizna, da večinoma dela po domače. "Ker ima sin pavšalni s.p. in plačuje pavšalni davek, mi ni treba izdajati računov. Če bi stranka želela, lahko napišem račun, so pa takrat cene višje za višino davka," pojasnjuje mojster.

​Denar na roko in adijo

Bralka Večera ima izkušnjo, da je za menjavo pipe plačala 50 evrov. Vodovodar, ki je za opravilo porabil 15 minut, ji računa ni izdal. Nekdo drug je povedal, da je za priklop sušilnega stroja, ki ga je sam pripeljal iz trgovine, mojstru plačal 80 evrov "na roko", brez računa. V tretjem primeru je električar za 45 minut dela in nekaj materiala pobral 170 evrov. Podobnih zgodb ni malo. Nekaterim mojstrom je očitno normalno, da delajo brez računov, torej na črno. Ljudje so nemalokrat v zagati, obrtnika in njegove storitve potrebujejo, vendar ne upajo zahtevati računa. Ali zamižijo, da pridejo do storitve čim lažje in ceneje.

"Za vsako opravljeno storitev mora biti izdan račun," poudarja Leonida Polajnar, direktorica mariborske obrtne zbornice. V teoriji ni primerov, ko bi kdorkoli lahko delal, ne da bi napisal račun, razen če gre za brezplačno medsosedsko pomoč. Cene servisnih storitev se v koronskem letu naj ne bi bistveno spremenile. V zbornici niso zaznali, da bi obrtniki generalno podražili svoje delo, je pa to morda storil kdo individualno. 

Sašo Bizjak

​Kaj ponujajo trgovci

Težav z zalogami in ponudbo gospodinjskih aparatov ni, trdijo prodajalci. So pa lahko dobavni roki določenih izdelkov nekoliko daljši, kar se je dogajalo že v preteklih letih. 

Denimo v Big Bangu navajajo, da omogočajo "dostavo z vnosom novega aparata in odvozom starega, odklop in demontažo starega aparata, popravilo izreza v pultu za kuhalno ploščo ali pomivalno korito, vgradnjo in priklop stenske ali prostostoječe otočne nape na pripravljeno elektroinštalacijo, premontažo vrat hladilnika, priklop sušilnega kondenzacijskega stroja, pralnega stroja, štedilnika, steklokeramične plošče, vgradnega pomivalnega stroja, prostostoječega stroja in vgradne pečice, vgradnjo korita in pipe …" Ker je vlada določeno obdobje prepovedala montaže, so stranke čakale sprostitev, ugotavljajo. Ekipe Big Banga zdaj delajo kot navite ure. Cena dostave novega aparata in odvoza starega je 19,99 evra, omogočajo tudi dostavo v 24 urah od nakupa. Cena priklopa sušilnega kondenzacijskega stroja je 15,99 evra, medtem ko zahtevnejša montaža prostostoječega pomivalnega stroja na pripravljeno elektriko in vodovodna inštalacija staneta 30,99 evra.

V Mercatorjevih trgovinah M Tehnika je "ob nakupu različnih aparatov možno urediti montažo in odvoz starega stroja. Za slednje je cena 12 evrov. Izdelke dostavijo zunanji izvajalci. Priklop in montažo lahko uredimo, izvedejo pa to usposobljeni izvajalci. Za prevzem starih aparatov v M Tehniki tudi v preteklosti nismo urejali iznosa iz stanovanja, le brezplačni prevzem (kot ob dostavi). Ob dostavi novega aparata iz klasične prodaje izvajalec stari istovrstni aparat odpelje brezplačno. Ta mora biti odklopljen, očiščen in pripravljen za odvoz na lokaciji dostave, ki je dostopna z dostavnim vozilom." Njihovega cenika storitev ni mogoče prebrati, ker kljub večkratnim poskusom spletna povezava ni bila dosegljiva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta