Lenart: Dom svete Agate čaka, da bo konec epidemije, stanovalce bi sicer lahko že sprejeli

Aleksandra Papež Aleksandra Papež
16.05.2021 05:00
Ne le za starostnike, tudi za otroke zaposlenih bo poskrbljeno v na novo urejenem domu starostnikov, kjer je imel nekaj časa Dom svetega Lenarta urejeno tako imenovano rdečo cono.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Objekt ob glavni cesti od Maribora do Lenarta je pripravljen, čakajo, da bo epidemija minila. Foto: Aleksandra Papež
Aleksandra Papež

Nekdanji hotel Črni les, poslej Dom svete Agate, v Zamarkovi pri Lenartu, ki ga je obnovil lastnik, podjetje Žipo, v skupni vrednosti več kot pet milijonov evrov, je nanovo urejen. Znano je, da bo v njem dom starostnikov, ki bo lahko sprejel 70 stanovalcev. Pogodbo o 40-letnem najemu je podpisal Dom svetega Lenarta, ki je za ta objekt pridobil koncesijo za opravljanje institucionalnega varstva starejših. Oba in še nekaj drugih zavodov v Sloveniji delujejo pod okriljem Nadškofijske karitas Maribor.

"Objekt smo nameravali predati v uporabo že 25. marca lani, a žal zaradi razmer ni bilo mogoče. Tako smo prostore v dogovoru z ministrstvom za zdravje vsaj nekoliko izkoristili za prestajanje karantene in samoizolacije," je povedal direktor Doma svetega Lenarta Zlatko Gričnik. V Zamarkovi so torej imeli tako imenovano rdečo cono, od 7. januarja letos pa tam ni več stanovalcev. "Stanje je pri nas sedaj stabilno, s čimer smo zelo zadovoljni," doda Gričnik.

Aleksandra Papež

Kot najemniki so v nove prostore že vložil okoli 165 tisoč evrov. Dom svete Agate bo, ko bo začel delovati v polni meri, zagotovil tudi 35 delovnih mest. Nekaj kadra so že zaposlili, ti zaposleni sedaj pomagajo v Lenartu. Gričnik, prepričan, da je le zadovoljen kader dober kader, bo v Domu svete Agate uredil tudi vrtec za otroke zaposlenih, kar bo na Štajerskem morda celo prvi tak način varstva v podjetju. "Zagotovili bomo varstvo za predšolske otroke zaposlenih in za osnovnošolce od prvega do petega razreda, tudi ob vikendih in praznikih za okoli 20 otrok. Tako bomo spodbujali medgeneracijsko povezovanje in razvijanje empatije pri otrocih, otroški živžav pa bo gotovo obogatil bivanje naših stanovalcev," pravi Gričnik. Dvanajst postelj bo namenjenih tudi dnevnemu varstvu starejših, predvsem dementnih, ki so sicer v domači oskrbi zaposlenih oseb. Poleg petih bivanjskih enot, ki bodo sprejele po dvanajst stanovalcev, so v domu še sejna soba, kapela, razdelilna kuhinja in v mansardi tako imenovana oaza za umirajoče, namenjena paliativni oskrbi, z desetimi mesti in čutno kopalnico. Prvih 24 stanovalcev bo Dom svete Agate sprejel takoj, ko bo konec epidemije, ko pa bodo razmere dopuščale, bodo objekt tudi uradno predali namenu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta