Manica Zupanič: Prodajalca ne bo nadomestila avtomatika

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
24.10.2019 17:40

Na Srednji trgovski šoli Maribor so v sodelovanju z Mercatorjem uredili učno prodajalno Pika, v kateri je pravo vse - razen denarja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Preko igre vlog bodo lahko dijaki Srednje trgovske šole Maribor v novi učni prodajalni pridobili praktično znanje.
Sašo Bizjak

Z uradnim odprtjem nove učne prodajalne - najsodobnejše v Sloveniji - so danes na Srednji trgovski šoli Maribor uradno predali namenu novo učilnico praktičnega pouka, v kateri bodo lahko dijaki v praksi spoznali in izkusili, kar se naučijo v teoriji pri pouku. V učni prodajalni je pravo vse, razen denarja: trgovske police in izdelki (skoraj 300 različnih je, tudi police s svežim sadjem), zares deluje tudi blagajna.

Naredili več, kot so upali

"To ni naša prva učna prodajalna. Imeli smo jo že od 2015, a je bila oprema zastarela, dotrajana in tudi izdelki so preživeli rok uporabnosti. In ker šolo obnavljamo, da bo svetla, sodobna, smo se odločili, da bi radi imeli takšno tudi učno prodajalno," je dejala ravnateljica Srednje trgovske šole Tanja Lakoše in se zahvalila Mercatorju in mag. Manici Zupanič, direktorici Maloprodaje market mali formati Vzhodna Slovenija, za posluh, saj so, je dejala ravnateljica, "naredili celo več, kot smo si upali na glas povedati".

Manica Zupanič, Tanja Lakoše, dijaka Rebeka Nadin Rozman in Kristijan Stojevski so včeraj predstavili novo pomembno učilnico.
Sašo Bizjak

Način prodaje se je zelo spremenil

"Izjemno dobro sodelujemo s srednjimi trgovskimi šolami," pa je poudarila mag. Manica Zupanič. "Izvajamo številna izobraževanja za učitelje in ravnatelje, prisotni smo na informativnih dnevih in v osnovnih šolah. Letos smo razpisali sto štipendij za poklic prodajalca, mesarja in peka, kajti zavedamo se, da moramo v družbi dvigniti ugled poklica prodajalca. Ne glede na procese globalizacije in to, da nastaja avtomatizacija - človeka prodajalca ne bo nadomestila popolna avtomatika," je dejala Zupaničeva, ki je prepričana, da "za poklic prodajalca ni dovolj, da bi kdo delal samo z veseljem, ampak je izjemno pomembna tudi ustrezna strokovna usposobljenost. Prav zato smo se odločili sprejeti pobudo za ureditev učne prodajalne."
Način prodaje v sodobnem svetu se je sicer drastično spremenil. Konkurenca je vse večja, kupci vse bolj informirani in vse več je tudi spletne prodaje. Na šoli si zato v prihodnosti želijo urediti še učno prodajalno, ki bi bila bolj IT-podprta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta