Maribor bo dobil poskusni park&ride

Igor Selan Igor Selan
13.09.2022 13:22

Sistem P&R bo deloval na parkirišču pri Leclercu, začasno ga bodo vzpostavili v okviru Evropskega tedna mobilnosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor - Tržaška cesta - Gospodarstvo - Nepremičnine - Zemljišča - Parkirišče ob trgovskem centru E.Leclerc - center - bodoči park&ride - -
Andrej Petelinsek

Maribor bo med 16. in 22. septembrom znova v znamenju Evropskega tedna mobilnosti (ETM), že 21. po vrsti, pri čemer je štajerska prestolnica eno od le sedmih slovenskih mest, ki v projektu sodeluje že od samega začetka. Največja letošnja novost bo uvedba storitve park&ride (P&R), v okviru katere bo omogočeno brezplačno parkiranje na parkirišču pri Leclercu, od koder bo nato v središče mesta vozil brezplačen avtobus, ki bo imel le tri postanke (pri Obiju, Europarku in na Partizanski), tako da bo vožnja trajala največ 15 minut. Storitev P&R pri Leclercu bo trajala še teden dlje od ETM, skupaj torej dva tedna, občina pa bo nato v sodelovanju s Fakulteto za gradbeništvo, promet in arhitekturo (FGPA) izvedla tudi analizo, kaj uvedba P&R mestu prinaša.

Za razliko od lanskega leta in kljub več napovedim občine Glavnega mostu letos ne bodo zaprli za promet. Kot je povedal župan Saša Arsenovič, so se ob vsem hitenju naučili, da je kdaj treba stopiti tudi korak nazaj: "In z javnostjo več komunicirati. Zaenkrat to torej ostaja ideja za eno od prihodnjih let."

V programu ETM bo sicer kar trideset dogodkov, ki jih bo Mestna občina Maribor organizirala v sodelovanju s prav toliko različnimi organizacijami. Kot je povedal lokalni korodinator ETM Andraž Mlaker, so letošnji program oblikovali v duhu evropskega leta mladih, zato bo večina dogodkov namenjena predvsem ozaveščanju mladine. V ta namen je občina kot ETM faco angažirala tudi mednarodnega rolkarskega in deskarskega sodnika ter raperja Iztoka Šumatiča Icota, ki je za kampanjo posnel tudi videospot. "Sam že 30 let kot prevozno sredstvo po mestu uporabljam rolko. Prav je, da se mlade osvešča, da se lahko po mestu premikajo na različne, alternativne načine."

Prav k temu, torej k hoji ter uporabi drugih trajnostnih mobilnostnih navad, od uporabe lastnih koles do njihove souporabe v okviru MBajka, avtobusov, vlakov ter skupni rabi avtomobilov, je Mariborčane pozval tudi Mlaker. "Tako lahko storite nekaj za okolje, pa tudi za svoje zdravje."

Podroben program ETM najdete na spletni povezavi maribor.si/wp-content/uploads/2022/09/Program-ETM-2022.pdf

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta