(MB-TEDEN) Mbajk, pogon v pravo smer

Gregor Grosman Gregor Grosman
07.05.2022 06:00

Končno smo tudi Mariborčani dočakali sistem za izposojo oziroma souporabo koles.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Bolje pozno kot nikoli. Končno smo tudi Mariborčani dočakali sistem za izposojo oziroma souporabo koles - s poimenovanjem, ki gre v uho in je te dni tema pogovora tako starejših kot mladih. Mbajk. Mladi o Mbajku debatirajo ob kavi, starejše pa sem večkrat opazoval, kako z distanco opazujejo mimo njih švigajoča mestna kolesa z rdečo zadnjico.

Po delovanju je Mbajk enak ljubljanskemu sistemu BicikeLJ, konec koncev gre za istega ponudnika. Občani in obiskovalci mesta ob Dravi imamo na voljo 210 koles na 21 postajah, v prestolnici pa so v desetih letih obratovanja uredili že 82 postaj. Mariborske so resda (za zdaj) pretežno na levem bregu Drave, tam jih je 15, desni breg s šestimi nekoliko zaostaja. A spalna naselja na Taboru in v Novi vasi pa Pobrežje pomenijo velik potencial za širitev mreže. Postajališča bi si človek želel tudi pred kakšnim kinematografom in morda še pred več trgovinami. Tista košarica pred krmilom je ravno pravšnja za manjši nakup. Preizkušeno.

Mbajk se nekoliko razlikuje od celjskega sistema KolesCe in drugih, ki jih upravlja Nomago. Četudi so si nekateri želeli, da bi omenjeni ponudnik opremil tudi štajersko prestolnico, je občina sklenila posel z Europlakatom. Posel, ki občini načeloma ne bo predstavljal stroška, saj so v NLB našli sponzorja za vzdrževanje sistema. Se pa lahko Celjani, za razliko od Mariborčanov, po mestu prevažajo s precej manj truda, saj imajo na razpolago električna kolesa. Ta bi si v dobi električne mobilnosti vsekakor želeli imeti tudi pri nas, pomoči električnega pogona bi se razveselili starejši in tisti z bolj oddaljenim ciljem. Vsak kolesar, ki je z Mbajkom brez prestav prikolesaril na Lent in se želel vrniti po hribu navzgor, ve, o čem govorimo.

Odkar so tudi pred redakcijo našega časnika nameščene ključavnice za Mbajk, redno kukam skozi okno in nemalokrat so vsa razpoložljiva mesta prazna. Tako sta me včeraj vabili dve kolesi, v času, ko sem prišel do ključavnic, pa sta čudežno izginili. Ob komentiranju tega se lahko človek opredeli za pozitivca ali negativca. Kot pri na pol praznem ali na pol polnem kozarcu. Lahko zamahnemo z roko in rečemo: ah, spet ni nobenega kolesa na razpolago za izposojo. Po drugi strani pa bi pozitivno naravnana oseba razmišljala v drugo smer - glej, kako množično Mariborčani uporabljajo sistem. In ga res. O tem priča skoraj 4000 registriranih uporabnikov v prvih štirinajstih dneh.

Prve dni so pri Europlakatu spremljali naše kolesarjenje. Programska oprema je zabeležila vsako izposojo in vračilo, algoritmi so nato premetavali enke in ničle in medtem že s kombijema po mestu prestavljajo kolesa, po načelu: vzemi ga tam, kjer je, in ga daj tja, kjer ga ni. Verjetno bodo naše migracijske tokove zelo hitro naštudirali, nedvomno pa bo promocija mestnega kolesarjenja z Mbajkom ali lastnim kolesom koga spodbudila, da zamenja avtobus ali osebno vozilo za kolo. Mbajk za zdaj še ni naredil kaj prida za zmanjševanje emisij, saj je večinoma v uporabi zgolj kot zamenjava za pešačenje po mestnem središču, je pa korak v pravo smer.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta