Mariborska livarna je že v drugo naprodaj. Bo kdo oddal zavezujočo ponudbo?

Srečko Klapš Srečko Klapš
12.03.2022 06:00

Davor Šenija z menedžerji še razmišlja o ponudbi za nakup Mariborske livarne. Bi bilo zaradi negotovih razmer prodajo bolje začasno prekiniti?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V MLM dela okoli 350 ljudi.
Igor Napast

Mariborska livarna Maribor (MLM), ki je v 100-odstotni lasti Družbe za upravljanje terjatev (DUTB), je že v drugo naprodaj. Po naših informacijah so nezavezujoče ponudbe oddali štirje interesenti, med katerimi sta zagotovo Kompas Shop in ponudba predsednika uprave MLM Davorja Šenije z nekaterimi zaposlenimi. Glede na to, da je sodeloval tudi v prvem postopku prodaje pred leti, bi lahko ponudbo oddal tudi finski sklad KJK Capital, ki bilance, poslovanje in proizvodnjo MLM že pozna.

Stroški energije dohiteli stroške dela in še rastejo

Davor Šenija, predsednik uprave MLM, je za Večer pojasnil, da so skupaj z nekaterimi zaposlenimi ustanovili projektno podjetje, preko katerega bi konkurirali za nakup MLM. V prvem prodajnem postopku pred leti na strani prodajalca ni bilo navdušenja za tako potezo, tokrat pa so na DUTB njihovo nezavezujočo ponudbo sprejeli. "Zavoljo negotovosti na trgih, motenj dobavnih verig in naraščajočih stroškov energentov pa še razmišljamo, če bomo zavezujočo ponudbo oddali." Šenija je še pojasnil, da so trenutno stroški energije enako visoki kot stroški dela in imajo tendenco rasti. Po koronakrizi so stabilizirali poslovanje, a pomanjkanje polprevodnikov in enormna rast cen osnovnih materialov (aluminij, jeklo ...) ter rast energentov s hkratnim upadom naročil so podjetje spet pahnili v izgubo. Na oddajo ponudbe so se resno pripravljali, saj bi morali najeti tudi kredite in zanje hipotekarno jamčiti s svojim premoženjem.

Davor Šenija
Arhiv Večera

Šenija ni želel ugibati, kdo bi še lahko bili med kupci, kot je dejal, na to nimajo vpliva. Glede na zaostrene razmere, ki precej vplivajo na avtomobilske proizvajalce, ko Volkswagen zaustavlja proizvodnjo zavoljo pomanjkanja kablov, ki so jih proizvajali v Ukrajini, bi bilo po njegovem mnenju bolje s prodajo počakati, da se razmere ustalijo.

V MLM v treh izmenah dela okoli 350 zaposlenih in okoli dvajset agencijskih delavcev. Po besedah sindikalista Draga Lešnika iz Konfederacije slovenskih sindikatov delavci prejemajo redne plače, a še vedno nimajo odgovora na vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi DUTB podjetje prodalo Kompas Shopu, ki ga preko družbe Akustika Group obvladuje Aleksander Jereb, ki se ukvarja tudi z nepremičninskimi posli. Nedavno je namreč zaokrožilo anonimno pismo, naslovljeno na sindikalne predstavnike in medije, v katerem opozarjajo na možnost morebitne spremembe dejavnosti na dobri lokaciji v centru mesta v Melju, kjer stoji MLM, in posledično bojazen za delovna mesta 350 ljudi, če Mariborsko livarno kupi Jerebov Kompas Shop.

DUTB namerava prodati MLM v drugem četrtletju leta

Milan Mesarič, predsednik sindikata Podravje, je o navedbah v omenjenem pismu poizvedoval tudi pri izvršnem direktorju DUTB Mateju Pircu, ki je predlagal, naj mu ga pošlje. Ker Mesarič do včeraj še ni dobil nobenega odgovora, smo na Pirca vprašanje o morebitni prodaji MLM podjetju Kompas Shop naslovili tudi mi. Iz DUTB so nam včeraj odgovorili, "da se je vodstvo DUTB s predstavniki sindikata že sestalo in jim predstavilo potek prodajnega postopka omenjenega podjetja". Ob čemer ne sindikalist Drago Lešnik in tudi ne Robert Tajhman, ki zastopa sindikat SKEI v MLM, o tem sestanku nista obveščena.

Sicer so nam na vprašanje o interesentih in razpletu prodaje MLM z DUTB odgovorili, da informacij o ponudnikih ne morejo razkrivati, saj gre za občutljivo informacijo, ki lahko vpliva na uspešnost prodajnega postopka. "Lahko povemo le, da bo prodajni postopek predvidoma zaključen v drugem kvartalu tega leta." Po naših informacijah so rok za oddajo zavezujočih ponudb že dvakrat zamaknili. Kot kaže, bi zavoljo negotovih razmer na trgih spričo napada Rusije na Ukrajino lahko tudi drugi postopek prodaje MLM padel v vodo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta