Mariborska mestna blagajna se seli na Glavno avtobusno postajo

Igor Selan Igor Selan
12.12.2019 14:45

Položnice brez provizije za storitve občinskih podjetij bo po novem mogoče plačevati na Marpromovi blagajni, ki je odprta vsak dan od 6. do 20. ure pa tudi čez vikende.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kekse je na današnjem tradicionalnem zajtrku z novinarji častil župan Saša Arsenovič, ki jih je z ženo in otroki tudi spekel.
Igor Napast

Mestna blagajna se seli na Glavno avtobusno postajo, iz rok Delavske hranilnice jo bo znova prevzelo občinsko podjetje, tokrat Marprom. Mestni svetniki bodo o tem, kje bo mogoče po novem plačevati položnice brez provizije, odločali v ponedeljek. Do zamenjave izvajalca storitev prihaja zato, ker februarja 2020 poteče pogodba z Delavsko hranilnico, ki za nadaljnje izvajanje mestne blagajne ni več zainteresirana. Občina je zato več izvajalcem plačilnega prometa poslala informativne ponudbe, a prejela le en odgovor: "Interes je pokazala Pošta Slovenije, ki pa bi svojo storitev podjetjem zaračunala 72 centov za plačilni nalog, kar je definitivno preveč," je na današnjem srečanju z novinarji povedala namestnica direktorja mestne uprave Mateja Cekić.

Precejšnji prihranki za podjetja

Mestno blagajno bo tako s februarjem prevzel Marprom, kar ima po mnenju mestne uprave več prednosti. Za uporabnike naj bi bila po novem bolj dostopna, ker je povezana z mestnim avtobusnim prometom, hkrati pa blagajna Marproma deluje tudi precej dlje, med tednom od 6. do 22. ure, ob sobotah in nedeljah pa od 8. do 20. ure. Ob tem naj bi Marprom bil cenejši tudi za podjetja. Glede na oceno stroškov na podlagi števila položnic, ki se plačajo pri mestni blagajni, naj bi tako Energetika letno prihranila okrog 5300 evrov glede na sedanje cene Delavske hranilnice, oziroma 11500 evrov, če bi dejavnost prevzela Pošta. Vodovod bi plačeval devet tisoč manj kot letos oziroma 17400 manj, kot bi pri Pošti, Snaga 5400 evrov manj oziroma 11500 manj kot pri Pošti in Nigrad 6500 manj oziroma 13600 evrov manj, kot bi plačeval pri Pošti. "Ker bo cena nižja, bomo skušali v mestno blagajno ponovno pritegniti tudi druge izdajatelje plačilnih nalogov, denimo tiste, ki so iz sistema, potem ko je Delavska hranilnica dvignila cene, izstopili, torej Plinarno, Staninvest in Uprastan," je ob tem povedala Cekićeva.

Komunalni prispevek nekoliko znižan

Mestni svetniki bodo v ponedeljek v drugem branju odločali tudi o novem odloku, ki določa podlage za obračunavanje komunalnega prispevka. V prvem branju je bil odlok deležen precej burnih odzivov, predvsem zato, ker prinaša podražitev prispevka pri individualni gradnji. Kot je povedala direktorica ZUM Marinka Konečnik Kunst, so upoštevali pripombo in znižali prispevek za enostanovanjske stavbe za od osem do dvajset odstotkov glede na prvoten predlog. Niso pa upoštevali predloga, naj se oprosti plačilo za mlade družine, saj, tako Konečnikova, zakon ne omogoča oprostitve po kategoriji zavezancev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta