Mariborska občina z multinacionalko Easypark v dogovorih za poseben model plačevanja parkirnin

Igor Selan Igor Selan
16.01.2020 12:24

Občina bo od Marproma, ki prevzema odvoze s pajkom, zahtevala večjo učinkovitost; Rdeči križ si več denarja ne more obetati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Župan Saša Arsenovič meni, da mora Rdeči križ za svoje delovanje najti tudi druge, ne le občinske vire financiranja
Igor Napast

Mariborska občina obljublja, da bi lahko Maribor v kratkem postal izjema v sistemu plačevanja parkirnin v belih conah z aplikacijo Easypark. Kot je znano, morajo uporabniki aplikacije od letos ob parkirnini plačevati tudi provizijo (najmanj 10 centov oziroma 15 odstotkov parkirnine), kar je povzročilo precej nejevolje, čeprav so v Easyparku zatrdili, da je povsod po Evropi, kjer uporabljajo njihov sistem, običajno, da provizijo plačajo uporabniki. V Mariboru je sicer provizijo do nedavnega plačevala občina, ki je za to v letu 2018 iz proračuna namenila 25 tisoč, lani pa 32 tisoč evrov.

Rdečemu križ nič več

Arsenovič se je odzval tudi na besede sekretarja mariborskega Rdečega križa Metoda Dolinška, ki je ob krčenju evropskih sredstev za Rdeči križ opozoril, da v Mariboru sociala očitno ni več prioriteta, in župana pozval, da občinska sredstva za Rdeči križ poveča na 200 tisoč evrov: "Prišli smo v situacijo, ko smo postavljeni pred zid, kako moramo naenkrat za Rdeči križ nameniti neverjetne številke. Ta dobiva denar na podlagi državnih in evropskih statistik. Če EU reče, da je naša regija manj revna glede na kazalnike in če je brezposelnost padla, je avtomatično tudi manj pomoči. Naj navedem nekaj številk. Največja brezposelnost v naši regiji, višja od 16 odstotkov, je bila leta 2015, takrat je občina sofinacirala Rdeči križ v znesku 74.500 evrov. Danes je brezposelnost v regiji 12-odstotna, občina pa Rdečemu križu zagotavlja skoraj enkrat več denarja kot leta 2015, kar 135 tisoč evrov. Občina tudi ni zmanjšala financiranja paketov, še zmeraj jih financira dva tisoč letno. Mislim, da to pove vse, Rdeči križ bo moral tudi drugače najti svoje vire. In to se ne bo spremenilo."

Pajek bo moral biti bolj učinkovit

Mestni svetniki bodo sicer v ponedeljek odločali tudi o več spremembah odlokov povezanih z mirujočim prometom. Kot je znano, želi občina dejavnost odvoza nepravilno parkiranih vozil s pajkom iz Nigrada prenesti na Marprom: "Od novega koncesionarja bomo terjali učinkovitejše odstranjevanje vozil s površin namenjenih pešcem in kolesarjem. Prenos izvajamo tudi zato, ker želimo vse parkirne sisteme združiti pri istem izvajalcu," je povedal Danijel Železnjak iz urada za promet.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta