(MB-TEDEN) Foxi je pripravljen

Igor Selan Igor Selan
22.01.2022 02:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Maskota OFEM 2023 je Foxi, "živahen in domiselno zvit lisjak".

OFEM Maribor

Natanko leto dni je od tega, kar je mariborska občina na zaprosilo Olimpijskega komiteja Slovenije pod vodstvom Mariborčana Bogdana Gabrovca sprejela organizacijo Olimpijskega festivala evropske mladine (OFEM) 2023. Gabrovec je s ponudbo Mariboru pravzaprav reševal blamažo Slovenije, saj je za organizacijo dogodka sprva kandidiral Koper, a se mu je novi župan Aleš Bržan zaradi megalomanskih načrtov predhodnika Borisa Popovića, ki je želel nastopajoče namestiti kar na veliki ladji, ki bi bila zasidrana v koprskem pristanišču, odpovedal.

Toda tudi Maribor organizacije ni sprejel kar odprtih rok. Spomini na podobno megalomanske načrte in kasnejši fiasko z zimsko univerzijado, ki naj bi jo mesto gostilo leta 2013, so namreč še dovolj sveži. Potem ko je takratni župan Franc Kangler stroške navijal do onemoglosti in so s prvotno načrtovanih 19 milijonov na koncu narasli na kar okrog 300 milijonov evrov, se je namreč država umaknila, skupaj s kaznijo, ki jo je občina plačala Mednarodni univerzitetni športni zvezi, pa je bilo dobesedno skozi okno vrženih kar okrog štiri milijone evrov državnega in občinskega denarja. Tako ne preseneča, da se je Arsenovičeva ekipa za organizacijo OFEM 2023 odločila šele, ko je Gabrovec zatrdil, da mesto z njo ne prevzema praktično nobenega finančnega tveganja. Organizator naj bi si namreč lahko obetal prihodke v višini 2,8 milijona evrov od prijavnin, 1,5 milijona evropskih sredstev, 300 tisoč evrov od Evropskega olimpijskega komiteja, 300 tisoč evrov od sponzorjev in milijon evrov od ministrstva za šport, skupaj torej 5,6 milijona evrov, kar naj bi za izvedbo tekmovanja tega ranga zadostovalo.

A čeprav je država nato svoje naredila in za prenovo dvorane Tabor, ta je že v teku, namenila 3,2 milijona evrov, precej več torej od prvotnih pričakovanj, finančna konstrukcija OFEM 2023 tudi po letu dni še ni zaprta. Ne le da še zmeraj ni znano, koliko bo stala sama organizacija dogodka, odprta so tudi številna infrastrukturna vprašanja, predvsem izgradnja ogrevalne steze na atletskem stadionu. Na občini sicer še zmeraj upajo, da bo država participirala še dodatne milijone, a bo za to treba sprejeti poseben zakon, pri čemer je vprašanje, ali je čas za to tik pred parlamentarnimi volitvami pravšnji.

Zadeva tako leto in pol pred dogodkom nekoliko vendarle spominja na nesrečno zimsko univerzijado, pa čeprav so številke, ki so v igri tokrat, neprimerljivo nižje. Tudi zaradi tega bi si Mariborčani zaslužili, da se jim čim prej natoči čistega vina. Za začetek denimo jasne odgovore vsaj na vprašanja, katero infrastrukturo za izvedbo OFEM dejansko zahteva Evropski olimpijski komite, katero pa si občina v želji pustiti dober vtis in pridobiti ustrezne športne objekte za prihodnost zgolj želi urediti. Da pa ima OFEM 2023 že slogan - Eno mesto, eno srce - in maskoto Foxija, je bolj slaba tolažba. Saj se še spomnite maskote sove in slogana zimske univerzijade, ne? We are ready! Mi smo pripravljeni!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta