Mesar Fingušt se pri ponudbi izdelkov vživi v gospodinjo, ki bo izdelke pripravljala

Irena Brdnik
31.10.2022 04:25

"Kdor zna speči jajca, bo tudi steak," pravi Jože Fingušt, lastnik družinskega podjetja Mesnine Štajerske, kjer se skozi 34-letno zgodovino ves čas ozirajo po novostih, investirajo v proizvodnjo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jože Fingušt, samostojni podjetnik in lastnik blagovne znamke Fin-gušt ter šestih mesnic v Sloveniji
Irena Brdnik

Dober okus vodi ustanovitelja podjetja za proizvodnjo mesnih izdelkov v Spodnjem Gaju pri Pragerskem in lastnika šestih mesnic po vsej Sloveniji Jožeta Fingušta, ko v proizvodnji preizkuša vedno nove izdelke in se na vseh področjih prilagaja novostim. "So boljši in slabši časi, povprečje pa je v redu," pravi mojster okusov, lastnik podjetja Fingušt, Mestnine Štajerske.

Kot izučen mesar je leta 1988 z ženo Marjano začel s prvo mesnico na Pragerskem in kmalu ugotovil, da bi bilo dobro, če bi imel lastne prodajalne: "Majhne trgovske verige, vezane na jugoslovanski trg, so zapirale svoja vrata, začela se je tudi plačilna nedisciplina. Tako smo širili svoje enote." Danes jih imajo šest - v Mariboru dve, po ena so v Slovenski Bistrici, Rušah in v Celju. Postopoma je začel širiti tudi proizvodnjo na Pragerskem: "Leta 1995 smo zgradili te objekte v treh etažah, skozi leta smo jih posodabljati s sodobnejšo opremo." Leta 2019 so z novogradnjo ponovno povečali proizvodne prostore. Pri so bili tudi uspešni pri črpanju evropskih sredstev preko Sklada za razvoj kmetijstva in živilske industrije. "Glavna strategija Evrope je, da sofinancira kmetijstvo in živilsko industrijo, da se kmetije posodobijo, da pridemo do moderne živilske industrije in poceni kvalitetnega izdelka za potrošnika. To je glavna filozofija," razlaga Fingušt, katerega predniki so že bili v podobnem poslu. Bili so tako imenovani špeharji, ki so v Maribor na tržnico vozili prodajat slanino. Od prvega dne je član Obrtno-podjetniške zbornice, je tudi član Gospodarskega interesnega združenja (GIZ) mesne industrije, pred kratkim se je pridružil še Klubu slovenskih podjetnikov, s katerim še nima posebnih izkušenj, se je pa včlanil po priporočilu enega od članov kluba.

Jože Fingušt v jedilnici, kjer imajo zaposleni na voljo tud brezplačno kavo
Irena Brdnik

S predpripravljenimi izdelki zalagajo menze, hotele in restavracije po Sloveniji, izdelke prodajajo tudi v trgovskih verigah Lidl, Eurospin in Spar. Ponudbo sproti dopolnjujejo, prilagajajo se potrošnikom, pri čemer se Jože Fingušt vživi v gospodinjo, ki bo polizdelke pripravljala. "Tu so panirani puranji in svinjski zrezki z bučnimi semeni, ki jih gospodinja speče v ponvi s tanjšim dnom ali v pečici brez olja v sedmih minutah," izkušeno pove Fingušt, ki je znan tudi po svojih reklamah na radijskih postajah, sicer pa se reklamirajo po "sistemu od ust do ust", pove. Svežo ponudbo predstavljajo tudi na družbenih omrežjih, kjer so prav tako prisotni. "Na facebooku imamo 9182 sledilcev," natančno pove, ko pogleda na mobilni telefon.

Poleg klasične, stalne ponudbe in polpripravljenih izdelkov, kakor so burgerji, štefani pečenke, mrežne pečenke, mesne rulade, so se zadnja leta tudi prilagodili trendom in tako imajo tudi jedi iz zorjenega mesa, vse vrste steakov. Pri tem radi svetujejo, kako to pripraviti v domači pečici ali ponvi: "Kdor zna speči jajca na oko, si lahko pripravi čudovit slasten, mehek in okusen steak in ga postreže." Med vsemi novostmi ostajajo njihovi tradicionalni izdelki, tudi pragerska polsuha salama in receptura za tatarski biftek, ki je v družinskih rokah.

Je družinski človek. Obe hčerki Tanja in Janja sta univerzitetni diplomirani inženirki živilstva. "Šola je prednost, ki poda široka obzorja, ki jih doma ne moreš dobiti, sta pa z močno podporo prakse danes že obe vpeti v delo. Obe obvladujeta proizvodnjo in organizacijo dela, vzporedno se izpopolnjujeta v ekonomiji in kalkulacijah, v nadaljevanju sledi še marketing. Kajti prvo je delo, potem je marketing." Še vedno je prisotna tudi žena Marjana, ki je začela v njihovi mesnici, zdaj v pisarni povezovalno skrbi za vsa področja. Zeta pa "sta odlična fanta, ki nista zaposlena doma, kajti ne moremo biti vsi priključeni na ene jasli," pravi Fingušt, ki ga razveseljujejo tudi vnuki Jakob, Tina in Luka.

Kaj pa pravi o sedanjih razmerah? "Vedno nas kaj ubija, sedaj nas pač energetska kriza. Mi smo v fazi gradnje sončne elektrarne na površini 5000 kvadratnih metrov. Izdelke pa smo z najmanjšim možnim odstotkom podražili spomladi zaradi podražitve surovin - meso se je podražilo zaradi višjih cen umetnih gnojil." Njihov redni partner je prašičerejec Milan Hergan iz Stražgonjce, imajo pa tudi več manjših dobaviteljev s Ptujsko-Dravskega polja.

S prejetimi priznanji se ne izpostavlja preveč. "Imamo jih celo paleto, predvsem s sejma Agra. Naša največja medalja je, ko nekdo reče, da si je pripravil steak po naših navodilih in je bil božansko dober."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta