Mestna četrt Koroška vrata znova po gradbeno dovoljenje

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
26.08.2019 17:39

Staro stavbo Mestne četrti Koroška vrata na Vrbanski cesti so podrli, nove pa še niti niso pričeli graditi. Zakaj se zapleta?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mestna četrt Koroška vrata bo do nadaljnjega brez zgradbe.
Igor Napast

Že junija bi se morali vseliti v novi objekt, pa ga niti še niso pričeli prav graditi. Občani negodujemo in se zgražamo. Zakaj so sploh podrli stari objekt? Mnogi menimo, da bi bilo dovolj le zamenjati streho in ga malo prepleskati in osvežiti. Tako pa zdaj nimamo niti stare mestne četrti niti nove," pravi Mariborčan, ki živi na Vrbanski cesti v Mariboru.
Mestna četrt Koroška vrata je v starem objektu na Vrbanski cesti nehala delovati lani jeseni, čisto podrli pa so jo novembra in takrat se je tudi začela gradnja novega objekta. V načrtu je bilo, da bi v novem objektu začela delovati konec letošnjega junija, a se je zapletlo.
"Ugotovljeno je bilo, da tla niso stabilna, zato del tako, kot je to sprva načrtoval projektant, ni bilo mogoče izvesti, ampak je bilo treba na novo določiti temeljenje objekta. Za to pa je bilo treba spremeniti gradbeno dovoljenje. Postopki tečejo, čakamo, da Upravna enota Maribor izda novo odločbo," pravi predsednik Mestne četrti Koroška vrata Damir Orehovec. Kot pravijo na UE Maribor, bo odločba izdana v naslednjih tednih.​

Igor Napast

Piloti devet metrov v globino

Poenostavljeno povedano, se je zapletlo, ker bo del novega objekta na lokaciji prejšnjega, kjer so tla utrjena, del pa na območju, kamor se je "nekoč" ob gradnji okoliških blokov odlagal gradbeni material oziroma gramoz, in četudi so minila leta, desetletja, se ta del še lahko poseda. Zato je potreben drugačen način gradnje od prvotno predvidenega: več kot devet metrov v globino bodo najprej injicirali oziroma postavil' pilote. To je bilo seveda treba najprej na novo projektirati, kar pa pomeni tudi spremembo gradbenega dovoljenja.
Kdaj se bo gradnja začela, zatorej še ni mogoče točno napovedati. No, denar ne bo ovira, saj ga MČ Koroška vrata že leta skrbno hrani na svojem računu. Investicijo bodo namreč v celoti financirali sami z denarjem, do katerega je MČ prišla pred leti s prodajo nepremičnin in jih je že tedaj namenila prav za gradnjo novega objekta. Investicija je upravičena, pravi Orehovec: v starem se je čutila vlaga, na strehi je bila salonitna kritina, poleg tega bodo novi prostori večji in bodo omogočili več (in dodatne) dejavnosti.

MČ začasno deluje v Jurčičevi ulici

"Verjamem, da bo v novih prostorih MČ hitro zaživela, upamo, da bomo vanje pritegnili vse generacije," pravi Orehovec. Trenutno ima MČ prostore v prvem nadstropju Jurčičeve 8 v Mariboru, kjer so srečanja članic ročnodelske skupine, pevcev in še nekaterih drugih dejavnosti, ki za svoje delovanje ne potrebujejo veliko prostora, medtem ko so si udeleženci ostalih dejavnosti - denimo tisti, ki so hodili v prostore MČ k telovadbi, morali najti prostor drugje.
V novem objektu ga bo dovolj za vse dosedanje dejavnosti in še za kakšne druge: ne le da bo objekt nekoliko večji, v njem bo tudi oder, ki bo omogočal denimo gledališko dejavnost, nastope pevskih zborov in še kaj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta