(MESTNI INŠPEKTOR) Salonitne plošče čakajo inšpekcijsko odločbo

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
20.08.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odslužene azbestne plošče že več kot mesec dni kazijo Stolni vrh.  
Andrej Petelinšek

Pri križu na Stolnem vrhu, lepi razgledni točki nad Mariborom, so že več kot en mesec odloženi nevarni odpadki - odslužene salonitne plošče. Zakaj jih ne odstranijo? "Območje, kjer je postavljen križ, je v zasebni lasti. V skladu z veljavnim zakonom o varstvu okolja je za odstranitev odpadkov na privatnih zemljiščih pristojna inšpekcija za okolje," pravijo na mariborski občini.

"Na osnovi prijave je bil uveden inšpekcijski postopek. Na inšpekcijskem pregledu 21. julija je bilo ugotovljeno, da je neznana oseba na Stolnem vrhu odložila okoli dva kubična metra odpadne azbestnocementne kritine. Lastnik zemljišča – oseba zasebnega prava – je po pozivu izjavil, da odpadkov ni odložil on in tudi ne ve, kdo je to storil. Inšpekcija si še vedno prizadeva najti povzročitelja, na podlagi ugotovljenega pa je že oblikovala tudi predlog nadaljnjih korakov, ki pa je zaradi različnih tolmačenj posameznih določb zakona o varstvu okolja in zaradi možnosti uporabe različnih pravnih podlag (določb zakona) za razrešitev nelegalno odvrženih odpadkov še predmet internega usklajevanja," pojasnjujejo na ministrstvu za okolje in prostor ter pristojni inšpekciji.

Azbestne plošče zaradi nevestnosti posameznikov še vedno pogosto končajo v naravi.
Andrej Petelinšek

Postopek torej še ni zaključen in salonitke na Stolnem vrhu zato še vedno čakajo na odstranitev. "Šele po prejetju odločbe, izdane pri pristojnih inšpekcijskih službah, Javno podjetje Snaga izvede odstranitev odpadkov," razlagajo v Javnem holdingu Maribor.

Globa za pravne osebe, za posameznika pa ne

Koliko prijav o odloženih salonitnih ploščah v naravi letno dobijo na inšpektoratu za okolje in prostor, ni znano, saj tam prijav ne vodijo po vrsti odpadkov, ampak "po kršitvi, tako kot kršitev poimenuje predpis (ukrepi v primeru odvrženih ali puščenih odpadkov v okolju)". In kakšne so kazni za nezakonito odložene odpadke v naravi? Z globo od 75.000 do 125.000 evrov se kaznuje za prekršek pravna oseba, če odmetava odpadke in jih pušča v okolju ter nenadzorovano ravna z odpadki. Kot pojasnjujejo na ministrstvu za okolje, zakon ne določa prekrška, če posameznik odmetava odpadke in jih pušča v okolju ter nenadzorovano ravna z njimi. Bo pa to, tako odgovarjajo na ministrstvu, spremenjeno ob preoblikovanju zakona o varstvu okolja.

Prevzem salonitk stane 0,34 evra/kg

V mariborski Snagi so lani z naročenimi odvozi in v zbirnih centrih skupno zbrali dobrih 550 ton gradbenih odpadkov, ki vsebujejo azbest (strešne kritine); podatka o količini azbestnih odpadkov, ki je bil odpeljan iz narave, nimajo. Cena prevzema salonitne kritine je sicer 0,34 evra na kilogram. Morda je bil prav to razlog - da bi prihranil nekaj evrov -, da je nemarnež azbestno kritino odložil na Stolnem vrhu.

Odsluženih salonitk se je namreč mogoče ob plačilu enostavno znebiti: odvoz lahko občani naročijo pri Snagi (treba je izpolniti naročilo in plošče ustrezno pripraviti za transport), lahko pa se ustrezno pripravljena azbestna kritina preda tudi v zbirnih centrih. Nazorna navodila za pripravo azbestne kritine za transport (oviti jo je namreč treba v folijo) so na voljo na spletni strani Snage.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta