Mesto duhov na pobreškem pokopališču: Še policista, ki sta kontrolirala vstop na osrednji del pokopališča, nista imela veliko dela

Damijan Toplak Damijan Toplak
01.11.2020 02:20

Prodajalci na pobreškem pokopališču so se spraševali ali ne bi bilo boljše, če jih letos ne bi bilo in sploh ne bi prodajali ničesar, saj jim potem niti ne bi bilo treba plačati visoke najemnine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pobreško pokopališče je samevalo tudi na današnji dan vseh svetih.
Andrej Petelinšek

Ko smo danes okrog ene popoldne obiskali pobreško pokopališče, se je zazdelo, kakor da bi prišli v mesto duhov. Skorajda je bilo prodajalcev cvetja, sveč, kostanjev, sladkarij in tudi zaščitnih mask, več kakor obiskovalcev pokopališča. Teh bi lahko našteli morda nekaj deset, ki pa so se na največjem mariborskem pokopališču "porazgubili". Še policista, ki sta kontrolirala vstopa na osrednji del pokopališča nista imela veliko dela, skoraj nič. Do zdaj sta le dva voznika skušala nepooblaščena zapeljati v ta del, a sta se po prijaznem opozorilu obrnila, medtem ko obiskovalci upoštevajo nošenje zaščitnih mask, kar sta policista prav tako nadzirala, je dejal eden od njiju. Če pa se je kdo "spozabil" in maske ni nosil, ali jo je nosil nepravilno, pa tudi ni bil deležen sankcij.

Prodajalec kostanjev Gregor je povedal, da je v četrtek in petek še imel nekaj dela, že na lepo sončno soboto je bilo slabše, na prvonovembrsko nedeljo pa daleč najslabše. Morda bo kaj boljše proti večeru, ko se ljudje malo bolj sprostijo in pridejo na pokopališče tudi iz sosednjih krajev in ne le iz Maribora, je upal. Spomnil pa se je, da je bila prejšnja leta na cestah in poteh pobreškega pokopališča nepregledna množica, danes pa je to praktično postalo mesto duhov. Tudi Nejc, prodajalec sveč, ki je bil sicer prvo leto za prvi november prodajalec na pobreškem pokopališču, so mu pa drugi povedali, da je obseg prodaje neprimerno slabši kakor lani, je recimo v soboto prodal kakšno svečo na vsake pol ure, je podkrepil tezo o slabi prodaji.

Vsi prodajalci so menili, da bi bilo boljše, če bi pokopališča ob letošnji zdravstveni situaciji raje popolnoma zaprli, ker jim potem ne bi bilo treba plačati zasoljene najemnine Mariborski tržnici, s katero sicer upravlja Snaga Maribor, in ki se letos navkljub bistveno slabši prodaji ni in ne bo znižala. Tudi Danijela, prodajalka cvetja, je povedala, da je med tednom prodaja bila še dokaj dobra, za sam konec tedna pa katastrofalno slaba. Letos jim bo tako ostalo ogromno neprodanega cvetja.

Redki obiskovalci na pobreškem pokopališču.
Andrej Petelinšek

To, da so se obiskovalci odločili za obisk pobreškega pokopališča prav na prvi november se je torej na koncu izkazalo za dobro odločitev, saj je pokopališče samevalo in je tudi z vidika morebitne okužbe s koronavirusom bilo varno. Nobene razlike ne bi bilo, če bi obiskal pokopališče nekaj dni kasneje, nam je nekoliko nejevoljno zabrusil Tone iz Maribora, ki je prišel na pokopališče sam, brez ostalih družinskih članov. Podobno je ravnala Irena iz Maribora, ki je prišla le danes in enkrat med tednom, da je uredila grob, drugače pa se ji ukrepi glede preprečitve širjenja koronavirusa zdijo pretirani. Željko, prav tako iz Maribora, pa je povedal, da ima med tednom veliko službenih aktivnosti, zato je bila nedelja edina možnost, da obišče grob in se s prižigom sveče spomni svojih staršev. Mihael iz Maribora pa je včeraj pobreško pokopališče obiskal še z dvema družinskima članoma ter je na naše poizvedovanje, zakaj se je odločil obiskati pokopališče prav na prvi november, odvrnil, da se ne čuti ogroženega in se mu trenutno zdravstvena situacija ne zdi ovira, da ne bi prišel.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta