Most čez Dravo, ki povezuje Ruše in Selnico ob Dravi, bo od 31. maja leto in pol zaprt. Za pot iz enega v drug kraj skoraj 25 kilometrov dlje

Barbara Bradač
12.05.2021 17:00
Na Direkciji RS za infrastrukturo se zavedajo, da je ta most pomembna povezava, da so preučevali več variant in iskali najbolj optimalno ureditev prometnega režima v času rekonstrukcije mostu, a nobena ni bila sprejemljiva
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Most čez Dravo, ki povezuje Selnico ob Dravi in Ruše, bodo 31. maja zaprli za ves promet. Foto: Direkcija RS za ceste
Direkcija Rs Za Ceste

Most čez Dravo na regionalni cesti Ruše-Selnica ob Dravi, ki je bil zgrajen leta 1967 in nazadnje saniran 1989., je v izjemno slabem stanju, zato ga bo Direkcija RS za infrastrukturo 31. maja letos začela obnavljati. Od takrat bo most leto in pol v celoti zaprt za promet. V sklopu rekonstrukcije je namreč načrtovana še razširitev s pločnikom na eni strani in na drugi z dvosmerno kolesarsko stezo. "Taka razširitev pa vpliva na statični sistem objekta, kar pomeni, da gre za zelo zahteven projekt. Iz tega razloga bo gradnja trajala približno leto in pol, kar pomeni zaključek gradnje jeseni 2022," so zapisali pri direkciji.

Tako dolgo zaprtje sproža kar nekaj jeze pri uporabnikih, saj bodo morali vozniki za pot iz Ruš v Selnico ob Dravi prevoziti okoli 25 kilometrov več, kar jim bo vzelo približno pol ure časa. V obdobju popolne zapore mostu ne bo možen niti prehod pešcev in kolesarjev. 

Most Ruše - Selnica ob Dravi
Google Zemljevidi

Na direkciji pojasnjujejo, da se zavedajo, da je ta most pomembna povezava, da so preučevali več variant in iskali najbolj optimalno ureditev prometnega režima v času rekonstrukcije mostu, a nobena ni bila sprejemljiva. Za promet preko začasnega montažnega jeklenega mostu, so zapisali, da se je izkazala kot neizvedljiva. Tudi varianta obvoza preko Falske pečine se je izkazala za manj primerno, kar pojasnjujejo s tem, da so na tem odseku cestni elementi manj ugodni, potovalna hitrost je manjša, pretočnost prometa pa slabša.

Falska pečina
Igor Napast

Dodali so še, da je tudi možnost preko objekta hidroelektrarna Fala neustrezna. Andrej Tumpej, direktor Dravskih elektrarn Maribor, ki upravljajo hidroelektrarno Fala, je pojasnil, da prehod preko hidroelektrarne Fala v času rekonstrukcije ne pride v poštev za množičen prehod: "Zavedati se je treba, da je elektrarna industrijski objekt, cesta, ki vodi preko nje, pa tretirana kot servisna pot, ki se v običajnih razmerah sicer koristi za maloštevilne prevoze na lastno odgovornost. Množičnemu prehodu pa pot ni namenjena in zanj tudi ni primerna. V prvi vrsti moramo misliti na varnost tako naših zaposlenih, ki na objektu izvajajo redna dela, kot vseh ostalih udeležencev."

{api_embed_photo}663537{/api_embed_photo}

Zato so se, tako pri direkciji, predvsem v skrbi za varnost tako zaposlenih na elektrarni kot vseh potencialnih udeležencev prometa, odločili, da bo prehod preko hidroelektrarne Fala v času rekonstrukcije mostu čez reko Dravo med Selnico ob Dravi in Rušami zaprt za ves motorni promet. V izjemnih primerih bo omogočen le interventnim vozilom policije, gasilcev, reševalcev in civilne zaščite. Med popolno zaporo bo promet z obvozom preko Maribora - Koroškega mostu. Avtobusni prevoznik Arriva bo prilagodil vozne rede, kar bo objavljeno na spletni strani www.arriva.si.

Koroški most v Mariboru
Andrej Petelinsek

Vlasta Krmelj, županja Občine Selnica ob Dravi, ve, da bodo s to obnovo zelo posegli v življenje in delo občanov in jim povzročili nemalo težav. "Skupaj z Občino Ruše, Upravno enoto Ruše, Dravskimi elektrarnami Maribor, avtobusnim prevoznikom Arrivo in drugimi deležniki, kot so šole, podjetja, zdravniki, banka, iščemo različne rešitve, ki bodo našim občanom olajšale opravljanje dejavnosti, ki so jih sedaj lahko le v Rušah," pravi in še poziva, da naj se občani v primeru individualnih težav kar obrnejo na občino, saj da jim jih bodo pomagali reševati.

Urška Repolusk, županja Občine Ruše, je izpostavila, da je most v izjemno slabem stanju in da je obnova pred morebitno katastrofo nujna in neizbežna: "Vse prizadete v času rekonstrukcije mostu čez Dravo zato prosim za strpnost in razumevanje ter uporabo varnih in dovoljenih obvoznih poti. Varnost vseh je na prvem mestu."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta