Na Univerzi v Mariboru podelili nagrade za pedagoško odličnost: Kdo so nagrajenci in zakaj?

Jon Knez Jon Knez
10.10.2024 18:30

Na mariborski univerzi prvič podelili nagrade za pedagoško odličnost na dveh področjih. Nagrajenci pravijo, da je poleg prenosa znanja nujno študente motivirati, da dosežejo svoje cilje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nagrajenci in rektor dr. Zdravko Kačič 
Nagrajenci in rektor dr. Zdravko Kačič 
Andrej Petelinšek

Na rektoratu Univerze v Mariboru (UM) so danes prvič podelili nagrade za pedagoško odličnost v lanskem študijskem letu. Za to so se na univerzi odločili, saj želijo prepoznati in spodbujati izjemne pedagoške dosežke visokošolskih učiteljic in učiteljev ter sodelavk in sodelavcev. Obenem nagrade, kot pravijo na UM, spodbujajo k nadaljnjemu odličnemu delu, soustvarjanju svetlejše prihodnosti in oblikovanju prostora za izkoristek celotnega potenciala vsakega posameznika. Nagrade so podelili v dveh kategorijah - za visokošolske učitelje in za visokošolske sodelavce. Prav tako so jih razdelili na dve področji - naravoslovje, tehniko, zdravstvo in kmetijstvo ter družboslovje in humanistiko. 

Rektor UM prof. dr. Zdravko Kačič je v uvodnem govoru izpostavil vlogo učiteljev. "So tisti, ki mladim omogočajo dostop do znanja in jim pomagajo, da postanejo razviti, kritični in ustvarjalni. Učitelji gradijo trdne temelje za prihodnost. Izobraževanje ni zgolj prenos znanja, je veliko več. Je temelj, na katerem gradimo prihodnost. Kot univerza imamo privilegij in hkrati odgovornost, da oblikujemo mlade, ki bodo s svojim znanjem in veščinami soustvarjali svet," je med drugim povedal. 

Dr. Sašo Karakatič
Andrej Petelinšek

Prorektorica za študijsko dejavnost prof. dr. Mihaela Koletnik je dejala, da z nagradami sporočajo, kako globoko cenijo prizadevanja pedagoških delavcev. "Namen nagrad je večplasten. Ne le, da prepoznamo posameznike, ki odlično opravljajo svoje delo, temveč vzpostavljamo tudi odgovornost do pedagoškega dela."

Želijo motivirati študente

Nagrade so prejeli prof. dr. Katja Košir za učno enoto didaktike psihologije na Filozofski fakulteti, prof. dr. Barbara Bradač Hojnik za korporativno podjetništvo na Ekonomsko-poslovni fakulteti, prof. dr. Sašo Karakatič za informatiko v medijih na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko in asistentka Eva Veler. Nagradi Katje Košir in Barbare Bradač Hojnik sta bili s področja družboslovja in humanistike, nagradi Saša Karakatiča in Eve Veler pa s področja naravoslovja, tehnike, zdravstva in kmetijstva.​

Dr. Katja Košir
Andrej Petelinšek
Dr. Barbara Bradač Hojnik
Andrej Petelinšek

Katja Košir je ob prejemu nagrade dejala, da je zanjo ključno ustvarjati priložnosti za dvosmerno povratno informacijo. "Če želim uspešno podpreti učenje svojih študentov, moram razumeti njihovo perspektivo, četudi se ji ne morem vedno prilagoditi. Učenje je namreč izstop iz cone udobja - temu pa se ljudje po navadi raje izognemo, kadar imamo možnost. Ni dovolj zgolj zanašati se na zavzetost študentov, naloga učitelja je, da z jasno in smiselno zastavljenimi pogoji zahteva ta izstop, brez bližnjic, a je hkrati podporen in sprejemajoč. Po mojih izkušnjah prav ta kombinacija omogoča temelje za visoko zavzetost in ustvarjalnost pri študentih.​" Barbara Bradač Hojnik je poudarila, da želi ustvarjati podporno učno okolje, v katerem študenti pridobijo samozavest, motivacijo in sposobnost, da v prihodnosti prevzamejo aktivno vlogo v poslovnem svetu. "Pomembno je, da jih navdihujem k podjetniškemu razmišljanju in nenehnemu, vseživljenjskemu učenju, ki bosta ključna za njihov uspeh in pripravljenost na nepredvidljive izzive sodobne družbe," je dodala. 

Asistentka Eva Veler
Andrej Petelinšek

Da bi študenti postali vse, kar lahko

Motivacija Karakatiča je navdušiti študente za učenje, toda, kot je dejal, ne toliko z dejstvi, kot z razvijanjem sposobnosti, da se znajo sami učiti. "Ključno je, da razvijejo radovednost in sposobnost prilagajanja novim izzivom. Spodbujam jih tudi h kritičnemu razmišljanju in izražanju lastnih mnenj, saj menim, da je prav sposobnost argumentiranja prepričanj ključna za njihov uspeh v prihodnosti."

Eva Veler je izpostavila, da je dober učitelj tisti, ki zna ustvariti okolje, kjer je vse, kar bi lahko bilo res, lahko res. "Svojo pedagoško vlogo tako doživljam predvsem kot priložnost, da tako okolje ustvarjam. Opravljam jo z odgovornostjo, da naredim vse, kar lahko, da moji študenti postanejo vse, kar so lahko," je dodala. 

Ob denarni nagradi bodo lavreati prejeli tudi pet pedagoških točk za habilitacijska merila. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta