Nekdanja Panda se prebuja: V središče Maribora prihaja modna senzacija

Denis Živčec Denis Živčec
07.01.2021 02:00
Drzna in povsem nepričakovana zgodba se bo spisala v prostorih nekdanje Pande v Ulici 10. oktobra, kamor prihaja David Hojnik, z znamko DH fashion eden vodilnih slovenskih modnih oblikovalcev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
David Hojnik: "Dajemo priložnost vsem - tistim s kilometri prehojenih modnih pistah, do tistih, ki s pravim manekenstvom še nimajo izkušenj in bi radi naredili velik korak naprej od svoje #instamodel kariere."
Borut Očko
David Hojnik je z ekipo lokal nekdanje Pande slekel do golega in ga zdaj namerava obleči v mnogo bolj šik zgodbo.
Osebni arhiv

Če ste se v prazničnih tednih fotografirali pri zdaj že znamenitem svetlobnem okrasku, ki je v temi žarel tam, kjer se stakneta Ulica 10. oktobra in Slomškov trg, ste skoraj zagotovo v ozadju ujeli svoj čas zelo priljubljeno stavbo, na katero pa so Mariborčani v zadnjih letih bolj ali manj pozabili. Rjavo in vse bolj zdelano pročelje spominja na čase, ko je tukaj poslovala priljubljena restavracija Panda, kasneje je objekt iskal vsebino in jo vmes nekajkrat našel v hitri prehrani, nazadnje pa prazen sameval. Lokal v stavbi iz 19. stoletja, na naslovu Ulica 10. oktobra 7, je vmes iz občinske prešel v zasebno last, zdaj pa postal del drzne in povsem nepričakovane zgodbe.

Lokal bodo povsem spremenili

Staro mestno jedro bo dobilo močno modno okrepitev, v ulico, korak od teatra in korak od Gosposke, pa bo v prihodnje zagotovo načrtno prišlo tudi več obiskovalcev iz drugih slovenskih mest. Bivših Pandinih 150 kvadratnih metrov bo v naslednjih mesecih zavzel David Hojnik, ki ustvarja znamko DH fashion. Z odmevnimi projekti, med katerimi najbolj izstopata megalomanska modna revija Terminal D8 v hangarju mariborskega letališča in dramatični modni spektakel Invidia v Kazinski dvorani SNG Maribor, ter nizom uspešnih kolekcij je Hojnik v presenetljivo kratkem času postal eno vodilnih imen slovenskega modnega oblikovanja in eden tistih, ki so Cafovo ulico pomagali vrniti na mariborski in širšeslovenski zemljevid. Atelje nad Studiem Oranž, v katerem oblikovalec ustvarja za modne navdušence z vseh koncev države, je za hitro rastočo zgodbo njegove znamke postal preozek, dvoletno iskanje nove lokacije, ki bi bila primerna za nadaljnjo rast, pa se je srečno sklenilo v Ulici 10. oktobra.

Pogled nekaj mesecev v prihodnost. Novo bazo DH fashion bodo krasile imenitne velike izložbe.
Osebni arhiv

O novem podvigu Hojnik ostaja zelo skrivnosten, a ne skriva, da bo šlo za večdimenzionalen prostor, ki bo na enem mestu povezal modo, ustvarjanje in družabnost. Do otvoritve novih prostorov, ki je vezana tudi na koronske razmere, saj Hojnik z ekipo na virtualno odpiranje tako pomembnega projekta ne pristaja, je tako še kar nekaj mesecev in dela, saj bodo lokal povsem spremenili. Slekli so ga do golih zidov in ga bodo zdaj oblekli v mnogo bolj šik zgodbo.

Pred prenovo. Ulici 10. oktobra se obetajo obiski modnih zaprisežencev z vseh koncev države, ki jih David Hojnik trenutno oblači na vogalu Cafove.
Osebni arhiv

Stična točka med modo, kulturo in umetnostjo

Kot je videti iz simulacije, bodo piko na i novi bazi DH fashion dali osveženo pročelje in nove, velike izložbe. "Ideja in želja o novih DH prostorih je v meni tlela že precej časa, a je bil največji izziv najti lokal, sploh v središču Maribora. Iz splošne predstave, da je center mesta prazen, smo dobili popolnoma novo sliko, ko smo začeli iskanje," pravi oblikovalec, ki mu kljub težkim časom ne manjka poguma in ambicioznosti.

David Hojnik je postal eno vodilnih imen slovenskega modnega oblikovanja.
Borut Očko

"Center je poln, le atraktivne vsebine je bolj malo. Zato upam, da z novo zanimivo vsebino vlijemo dušo temu prehodu iz Gosposke ulice proti Slomškovem trgu in gledališču, da postane nekakšna stična točka med modo, kulturo, umetnostjo. Prostor, ki si ga Maribor in Mariborčani zaslužijo ter bo pritegnil tudi mnoge turiste, za katere upamo, da se kmalu ponovno vrnejo med nas. Res je, da je za vsemi nami težko leto, vendar brez poguma in optimizma dandanes več ne bi imelo smisla čakati na jutri. Živimo tukaj in zdaj, čakati na 'lepše čase' pa je utopično. Le sami smo kreator lepših časov, zato smo izkoristili negotovi čas in medtem poskrbeli, da bomo lahko kmalu lepšali premnogi vsakdan v še veliko širšem obsegu, kot smo to počeli do zdaj," razmišlja David Hojnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta