Nekdanja učiteljica v pokoju piše za otroke in odrasle

Ana-Marija Pušnik
13.03.2022 04:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ksenija Šešerko
Igor Napast

"Moja življenjska pot je bila že od otroštva posejana s knjigami. Oče je bil amaterski pisec in slikar, oba z mamo pa strastna bralca in zbiralca knjig," pove.

Že devetletna je začela sodelovati v različnih šolskih in zunajšolskih natečajih in prejela je nekaj nagrad za izvirno pesem ali zgodbo. Srednja vzgojiteljska šola ji je dala mnoga znanja o psihologiji predšolskih otrok, profesorji pa so pri njih spodbujali kreativnost na vseh področjih. "Začela sem slikati, vendar sem se kmalu preusmerila v pisanje za otroke. Nastala je zbirka pesmic in dramskih del za otroke, vendar sem jo žal izgubila," razlaga.

Po študiju je nekaj let delala kot specialna pedagoginja, nato pa do upokojitve kot učiteljica razrednega pouka v četrtem in petem razredu, zasnovala je drugo triletje devetletne osnovne šole. Redno je sodelovala z Zavodom za šolstvo in objavljala strokovne članke v revijah Razredni pouk in Katarina, pa tudi v časopisu Večer. Kot multiplikator je pripravljala izobraževanja za vključitev učiteljev v devetletko. Leta 2009 je za svoje pedagoško delo prejela zlato Šilihovo plaketo.

"Moj čas sta zapolnjevala delo za otroke in z otroki ter družina. Za otroke sem pisala pesmice, zgodbice, dramske igrice in scenarije za prireditve. Za sodelavce sem pisala besedila ob jubilejih in odhodnicah, ustvarjala sem razredne, šolske in krajevne prireditve. Enajst let sem pripravljala komemoracije v kraju in zanje prejela priznanje Zveze borcev Slovenije. Več kot dvajset let sem bila na šoli mentorica novinarskega in literarnega krožka ter urednica šolskega glasila. Deset let sem ob slovenskem kulturnem prazniku prirejala literarne večere z gosti, na katerih so bili učenci za svoje literarno ustvarjanje nagrajeni," naniza svoj angažma v delovni dobi.

K aktivnemu pisanju sta jo ponovno spodbudili vnukinji Tjaša in Nika, takrat stari dve in štiri leta. Začele so nastajati Zgodbe iz babičine skrinje. Vsak teden je napisala zgodbo in jo shranila v računalnik. V knjigi so izšle septembra 2020, ilustracije so prispevali otroci iz Osnovne šole Rada Robiča Limbuš, kjer je Ksenija poučevala. Pri ustvarjanju jih je nato ustavila epidemija, delo so nadaljevali na daljavo in junija lani je izšla druga knjiga, Še ene zgodbe iz babičine skrinje.

Člani KD Studenci so pred epidemijo pogosto nastopili za starostnike v Domu pod gorco. Na posnetku Bruno F. Fras, Jana Hartman Krajnc, Vincenc Holc, Stanislava Ogrizek, Ivana Rečnik in Ksenija Šešerko
Vedrina

Od leta 2016 je v pokoju, od leta 2019 pa je aktivna članica Kulturnega društva Studenci Maribor. Za svojo aktivnost na literarnem področju je bila deležna že več nagrad in priznanj. Med njimi je tudi prva nagrada Mariborske knjižnice, ki je razpisala natečaj z naslovom Zgodbe iz moje knjižnice. Prejela jo je februarja 2020, istega leta je dobila tudi prvo nagrado na natečaju Noč knjige 2020 Občine Hoče - Slivnica, leta 2021 pa prvo nagrado literarnega natečaja Občine Domžale z naslovom Predelan babičin klobuk ter več drugih priznanj. Lani je prejela tudi srebrno priznanje JSKD za izbor in udeležbo na državnem srečanju odraslih literatov V zavetju besede 2021.

Decembra 2021 je izšel pri založbi Kulturni center Maribor njen prvi roman za odrasle z naslovom Zbornica. ''Osredotoča se na življenje učiteljev, ko se zaprejo vrata učilnice, na prilagajanje osebnega življenja zahtevnemu poklicu, o ranljivosti, o vijuganju med enim in drugim. Razkriva, da ima tudi ta poklic temne plati: komolčarstvo, priskledništvo. Še vedno pa so k sreči v njem tudi prijateljstvo, kolegialnost in medčloveška pomoč,'' opiše temo romana. Letos čaka na izdajo nove knjige Uganke za vse letne čase.

V KD Studenci je dejavna v literarni, bralni in recitacijski skupini sekcije Vedrina. V lanskem decembru je izšla še zbirka kratke proze El Dorado, ki je skupinsko delo članic sekcije Vedrina - rezultat delavnic kreativnega pisanja po zoomu. Veliko Ksenijinih zgodb je že objavljenih v raznih zbornikih in na spletu. Sedaj je udeleženka pesniških delavnic mentorice Larise Javernik. Kot soavtorica je leta 2019 sodelovala pri knjigi kratke proze Vedrinke. Njene zgodbe so objavljene tudi v almanahu Vedrina na Studencih (2020).

Ko ne piše, rada bere, hodi na pohode v naravo, potuje, uživa v druženju z domačimi in s prijatelji. Veseli jo tudi oblikovanje šopkov, predvsem pa kuhanje in peka slaščic.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta