Nigrad: Rekorden promet, visok dobiček in ekscesne plače

Igor Selan Igor Selan
01.04.2019 16:55

Razloga za odličen rezultat Nigrada v letu 2018 sta predvsem dva: izjemna zima v sezoni 2017/2018 ter lokalne volitve. Kako je nekdanji direktor Marko Žula nekaterim zaposlenim krepko povišal plače ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Volilno leto 2018 je blagodejno vplivalo na bilance Nigrada: preplastitev cest je bilo precej več kot v preteklih letih.
Sašo Bizjak

Za občinskim komunalnim podjetjem Nigrad je po večletnem obdobju negotovosti uspešno poslovno leto. Leto 2018 so zaključili z rekordnimi 19,5 milijoni evrov prometa in najboljšim rezultatom v zadnjih desetih letih, zabeležili so namreč kar 303 tisoč evrov čistega dobička. Po 1,05 milijona evrov izgube v letu 2016 so sicer že leto 2017 končali s plusom v višini dobrih 32 tisoč evrov, a predvsem zaradi plačila zapadle terjatve, po izgubljeni tožbi jim je namreč Iskra poravnala račun v višini 331 tisoč evrov za opravljeno delo v letu 2013. "Z rezultatom smo zadovoljni, čeprav bi ta seveda vedno lahko bil še boljši," komentira direktor Nigrada Matjaž Krevelj.

Več preplastitev

Razloga za odličen rezultat sta predvsem dva, izjemna zima v sezoni 2017/2018, zaradi katere je občina za zimsko službo namenila kar 2,5 milijona evrov (leto poprej niti milijon), ter lokalne volitve. "Drži, na cestah smo delali precej več kot v prejšnjih letih, za precej več preplastitev kot običajno se niso odločali le v mariborski občini, ampak tudi v okoliških. Smo pa zabeležili več prihodkov tudi pri zelenem programu in javni razsvetljavi. Pozna pa se tudi, da smo stroške režije zmanjšali za kar 300 tisoč evrov," pravi Krevelj.

Ko plače zaposlenih presegajo direktorjevo

Kot je znano, je Plečko februarja 2017, le nekaj tednov za tem, ko je zamenjal Žulo, odpustil devet zaposlenih, osem od teh jih je v podjetju zaposlil prav Žula. Medtem ko na sodišču dva spora še potekata, pa je vse preostale tožbe Nigrad končal s poravnavo oziroma odpuščeni tožb niso vložili. Rezultat? Dva so morali v družbi ponovno zaposliti, odpravnine in poravnave pa so družbo stale kar dobrih 165 tisoč evrov. Za spora, ki še potekata, pa morebiten strošek ni znan. Kljub temu v Nigradu ocenjujejo, da je Plečko ravnal racionalno, saj naj družba storitev odpuščenih sploh ne bi potrebovala, glede na plače, ki so jih imeli, pa naj bi samo v letu 2018 prihranili kar 386 tisoč evrov.

Direktor Nigrada Matjaž Krevelj podatkov o ekscesnih plačah posameznikov ni želel komentirati, je pa potrdil, da bi odpuščeni podjetje letno stali 386 tisoč evrov.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta