Noč, ko so violine obmolknile

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
31.07.2020 14:00

Genocid nad Romi je bil dolgo časa zamolčan, omenja se od dvesto tisoč do celo pol milijona žrtev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V mariborski Sinagogi je potekala spominska prireditev na žrtve nacističnega genocida nad Romi. O tem je predavala raziskovalka na ZRC SAZU Vita Zalar.  
Sašo Bizjak

Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve nacističnega genocida nad Romi in Sinti so danes na Židovskem trgu v Mariboru pripravili spominsko prireditev "Noč, ko so violine obmolknile". Za glasbeno kuliso sta poskrbela priznana pevka in šansonjerka Katja Šulc in kitarist Andraž Mazi, o genocidu nad Romi v primežu sodobnih populizmov pa je predavala Vita Zalar, mlada raziskovalka na ZRC SAZU.
V genocidu nad Romi je med drugo svetovno vojno umrlo od 250 tisoč do pol milijona ljudi. Romi oziroma tedaj Cigani so bili enako kot Judi v nacistični ideologiji rasno zaznamovani in so za njih veljali enaki zakoni kot za Jude, odnos do njih pa je bil v različnih okoljih različen, odvisen tudi od interpretacije na lokalni ravni. Največ jih je bilo deportiranih z območja današnje Nemčije, Avstrije in Češke - 80 odstotkov vseh Romov, ki so bili pripeljali v Auschwitz, je bilo od tam.

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta