Nov stokratnik: daroval je že 50 litrov krvi

Jana Juvan Jana Juvan
17.05.2022 14:35

Danijel Cvilak je postal vitez krvodajalstva, saj je kri daroval že stotič. Obljublja, da še ne bo nehal

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Krvodajalec stokratnik je postal tudi Danijel Cvilak.
Ukc Maribor

Med viteze krvodajalstva se je vpisal tudi Danijel Cvilak, ki je že stotič daroval svojo kri. Prvič se je za krvodajalstvo odločil leta 1979. "Bilo je 10. oktobra.To so bila rosno mlada leta. Ravno sem zaključeval srednjo poklicno šolo. Pritegnili so me prijatelji, ki so že darovali. Saj poskusiti ni greh, sem si rekel in sem šel. Takrat je darovanje potekalo še na starem oddelku poleg infekcijskega oddelka, predstojnik je bil še dr. Glaser. Potem veste, kako daleč nazaj je!" je povedal po tem, ko je v avli Medicinske fakultete Maribor, kjer trenutno potekajo odvzemi, daroval torej že svoj 50. liter krvi.

Sašo Bizjak

Tudi sam je na svoji krvodajalski poti navdušil nekatere svoje sorodnike in prijatelje, da so se odločili za to humano dejanje. "Zdaj imajo sicer probleme s službami, ker delodajalci iskreno povedano ne podpirajo krvodajalcev, razen če se jim v družini zgodi kaj posebnega in začnejo razmišljati drugače," opaža. Sam ni štel, kolikokrat je že daroval, zato ga je presenetilo, ko so ga obvestili, da bo tokrat stotič. "Sploh se nisem zavedal, kako hitro je to minilo," je povedal. In obljubil: daroval bo, dokler mu bo zdravje to dopuščalo. Zdravstveno osebje Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor in Rdeči Križ so se mu za to plemenito dejanje zahvalili tudi z manjšo pozornostjo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta