Nova bivalna enota VDC Polž v Bohovi: Največ jim pomeni mir

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
17.06.2019 16:20

Hiša sredi polj v Bohovi je postala dom za osebe z motnjo v telesnem in duševnem razvoju, ki potrebujejo 24-urno institucionalno varstvo in zdravstveno nego.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob našem obisku so stanovalci za velikim delovnim pultom pripravljali kosilo.
Andrej Petelinšek

Osebe z motnjo v telesnem in duševnem razvoju, ki zaradi starosti ali pa drugih zdravstvenih težav potrebujejo celodnevno zdravstveno in drugo pomoč in oskrbo, imajo poslej v Mariboru možnost namestitve v novo bivalno enoto VDC Polž v Bohovi, ki omogoča 24-urno institucionalno varstvo. VDC Polž ima tako poleg varstveno-delovnih centrov poslej tudi tri enote za bivanje: poleg nove s 24-urno oskrbo še stanovanjsko in bivalno skupino s 16-urnim varstvom. Razlika med novo in obstoječima dvema enotama je v tem, da iz stanovanjske in bivalne skupine stanovalci vsak dan odhajajo v varstveno-delovni center, kjer so vključeni v varstvo in zaposlitev, medtem ko je nova enota dejansko nekakšen "dom za starejše".

Stanovalci se lahko družijo v velikem skupnem prostoru, kjer sta kuhinja z jedilnico in dnevna soba.
Andrej Petelinšek

Da ostanejo v okolju, ki ga poznajo

"Tudi naši uporabniki ostarijo ali pa zbolijo in potrebujejo 24-urno oskrbo in nego, saj vsakodnevnega odhajanja in zaposlitve v VDC preprosto ne zmorejo več. V običajni dom za starejše ne morejo, saj imajo osebe z motnjo v telesnem in duševnem razvoju posebne potrebe in potrebujejo posebno oskrbo. Z novo enoto v Bohovi so dobili možnost, da ostanejo v okolju, ki ga poznajo, ki je njim prilagojeno in ki zna z njimi ravnati," pravi Andreja Sitar, vodja institucionalnega varstva in tima zdravstvene nege v VDC Polž.

Andreja Sitar: "V običajni dom za starejše ne morejo, saj imajo osebe z motnjo v telesnem in duševnem razvoju posebne potrebe in potrebujejo posebno oskrbo."
Andrej Petelinšek
Hiša sredi polj v Bohovi je postala dom za osebe z motnjo v telesnem in duševnem razvoju, ki potrebujejo 24-urno institucionalno varstvo in zdravstveno nego.
Andrej Petelinšek

Skupaj preberejo časopis

Življenje v hiši v Bohovi sicer poteka tako kot v vsakem domu: uporabniki ​ob podpori zaposlenih kuhajo, pospravljajo, kolikor kdo zmore. "Radi pa tudi v miru spijejo kavo in zelo jim je všeč, da skupaj preberemo časopis. Hiša je na odlični lokaciji, sredi polj, narave, kar jim je tudi zelo všeč - lahko gredo brez skrbi na sprehod," opisuje življenje v novi enoti Andreja Sitar.

Prostor za 22 uporabnikov

Najstarejši uporabnik VDC Polž je star 78 let, kar nekaj jih ima blizu 70. Vendar pa starost ni odločilni pogoj za sprejem v enoto 24-urnega institucionalnega varstva. Ni namreč pravilo, da vsi v starejših letih ne bi zmogli in želeli obiskovati VDC-ja. "V enoti na Pekrski imamo na primer 74-letnega uporabnika, ki želi vsak dan v VDC, in tudi ko se vrne od tam nazaj v bivalno enoto, je še zelo aktiven. Kdo drug pa že pri starosti 40 let ali še manj potrebuje 24-urno institucionalno namestitev," pravi Andreja Sitar. V novi enoti je prostora za 22 uporabnikov: 18 stalnih in štiri začasne, ki jih bodo sprejemali v primeru, da uporabnikovi svojci zbolijo, morajo v bolnišnico, gredo na dopust in podobno.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta